Vi griner os tættere på hinanden

Når vi griner sammen, er vi mere tilbøjelige til at åbne op  Foto:  Shzs
Når vi griner sammen, er vi mere tilbøjelige til at åbne op.
Modelfoto: NetAvisen

Griner du uhæmmet, når du møder nye mennesker? Så er der større mulighed for, at du får nye venner efterfølgende. Latter er nemlig afgørende, når man skal skabe personlige relationer.

Det viser en ny undersøgelse, som er lavet i samarbejde mellem forskere fra Institut for Kognitiv Neurovidenskab på University College London og afdelingen for eksperimentalpsykologi på University of Oxford.

Forsøget viser, at når man griner sammen, så deler man nemmere intime oplysninger, end man ellers ville gøre. Derfor konkluderer undersøgelsen, at latter kan være en måde at få folk til at åbne op over for hinanden. I forsøget deltog 112 studerende fra Oxford University.

Læs også: DSB’s nye tiltag: Lattertoget

Et signal til omverdenen

Lattercoach Begitta Blahaut genkender fra sit arbejde, at smil og latter kan bringe os tættere på hinanden. Hun mener, at latter og glæde er en måde, vi orienterer os mod hinanden på:

– Latter er jo i virkeligheden det, som viser, at vi er venligsindede overfor andre mennesker. Vi bruger latter til at vise imødekommenhed og skabe tryghed i en gruppe. Derfor er det en meget socialiserende evne og på den måde et vigtigt redskab i menneskers sociale virke, siger Begitta Blahaut.

Eksperimentets baggrund:

Eksperimentet involverede 112 studerende fra Oxford Universitet.

De blev delt op i grupper af fire, hvorefter de skulle se en film. Deltagerne i grupper, hvor filmene havde humoristisk indhold, var efterfølgende mere tilbøjelige til at dele personlige oplysninger, end deltagerne i grupper, hvor filmene havde et mere seriøst indhold.

Deltagerne skulle blandt andet se naturprogrammer, stand-up og instruktionsvideoer til golf.

Kilde: Springer.com

Latter og humor må dog ikke forveksles, mener Begitta Blahaut. Det er nemlig ikke nødvendigvis et tegn på, at vi deler humor, når vi griner sammen:

– Latter og humor hænger ikke nødvendigvis sammen. Humor er en intelligent disciplin, som både kan være forfinet, grovkornet og krænkende. Latter er mere universelt. Man lærer det i løbet af de første tre uger af ens liv, hvor man finder ud af, at man får enormt meget igen, når man smiler og griner til sine omgivelser, lyder det fra lattercoachen.

Læs også: Livsfarlig leg med lattergas

Latter er selvforsvar

Latter er et udtryk for, at der er noget der ikke er, som det skal være, at der er noget, som vi ikke forstår.
Albert Gjedde, hjerneforsker fra Københavns Universitet

Spørger man Albert Gjedde, hjerneforsker fra Københavns Universitet, er latter egentlig en forsvarsmekanisme, der skal hjælpe os til at overkomme uforudsete situationer.

– Jeg mener, at latter oprindeligt er en forsvarsmekanisme. Latter er et udtryk for, at der er noget, der ikke er, som det skal være. At der er noget, som vi ikke forstår.

Forskeren mener samtidig, at den menneskelige bevidsthed er et forberedelses-redskab, og at bevidstheden derfor bliver brugt til at forudse og planlægge fremtidige situationer. Latter er i den sammenhæng et signal om, at der er noget, som skal undersøges nærmere.

– Latter er en tilskyndelse til indlæring, som gør at vores forudsigelser fremover bliver bedre og derved øger vores overlevelseschancer, lyder det fra hjerneforskeren.

Derfor mener Albert Gjedde, at latter er en måde for mennesker at orientere sig mod hinanden på, og han uddyber, at dem der griner signalerer, at de står overfor en situation, som de ikke er forberedte på, og at det kan være farligt.

– Grinets formål er netop at skabe et signal til resten af medlemmerne af en gruppe om, at nu er der noget her, som fortjener vores opmærksomhed. Det er et signal om, at der er noget, som vi ikke har styr på, og som vi derfor må undersøge nærmere for at forbedre vores overlevelseschancer, uddyber Albert Gjedde.