Slut med gratis bleer i vuggestuerne: ”Rudersdal Kommune må være desperat”

Bleer er en stor del af hverdagen for småbørnsfamilier – og snart en udgift, som forældre i Rudersdal Kommune selv skal dække. Foto: Carl S fra Pixabay.

Endnu en sparerunde.

Denne gang er det bleerne, der skal spares i Rudersdal Kommune. En lille ændring der kan få stor betydning for nogle småbørnsfamilier i en travl hverdag.

I en ny budgetaftale for perioden 2025-28 har politikerne i Rudersdal Kommune besluttet at indføre en ordning, hvor forældre til børn i vuggestuer og dagplejer selv skal købe og medbringe deres egne bleer. Det har ellers ind til nu været en del af dagtilbuddet. Ordningen begynder fra januar 2025.

Det er jo aldrig sjovt at spare. Men vi skal jo finde pengene et sted – Anne Christiansen (L), som er formand for Børne- og Skoleudvalget i Rudersdal Kommune

Aldrig sjovt at spare
Formanden for Forældrenes Landsorganisation (FOLA), Signe Nielsen, fortæller, at det er en tendens, at kommunerne indfører denne ordning, ligesom det er en tendens, at de skærer i åbningstiden.

– Hvis man skal finde pengene et sted, så kan man sige, at det er der, hvor det går mindst ud over kvaliteten i dagtilbuddet. Men jeg tænker, at Rudersdal Kommune må være desperate, hvis det er det niveau, de skal ned på for at finde nogle penge, sige Signe Nielsen.

Kommunen regner med at spare 470.000 kr. årligt på den nye ordning.

Hvad koster et årsforbrug af bleer?Et barn i aldersgruppen 1-3 år bruger omkring 2-3 bleer i dagtimerne, hvor de er i daginstitution (kl. 8-16)

Libero:
Bleer fra mærket Libero koster 2,1 kr. pr. styk.
2 bleer dagligt i et år koster 949,2 kr.
3 bleer dagligt i et år koster 1.423,8 kr.

Pampers:
Bleer fra mærket Pampers koster 2,5 kr. pr. styk.
2 bleer dagligt i et år koster 1.130 kr.
3 bleer dagligt i et år koster 1695 kr.

Beløbene er udregnet efter 226 institutionsdage på et år.

Anne Christiansen (L), som er formand for Børne- og Skoleudvalget i Rudersdal Kommune, fortæller, at der ikke har været opbakning i forældrebestyrelsen, men af de forslag, der har været på tale om besvarelse af dagplejeområdet, var denne ordning den mindst ringe.

– Det er jo aldrig sjovt at spare. Men vi skal jo finde pengene et sted, siger hun.

Signe Nielsen mener ikke, at det vil gå ud over børnenes trivsel, men det kan give rigtig meget ekstra arbejde til personalet, og det tager tid væk fra børnene.

– Jeg synes, det er helt åndssvagt at pålægge forældrene det ansvar. Det er en minimal udgift i det store billede. Og det er meget besværligt. Så skal pædagogerne være politibetjente og sige til forældrene ”Du har ikke haft bleer med. Kom nu.” Det giver bare et skævt samarbejde, fortæller hun.

Erfaring med ordningen
Børnehuset Pilegården, der ligger i Birkerød, har tidligere afprøvet ordningen. Den daglige leder Charlotte Møller fortæller, at de har gode erfaringer med det.

– Vi ser ikke noget problem i det, fordi vi har erfaring med, at det fungerer nemt, og vi har lavet en vejledning til forældrene. Den er fra 2016, hvilket var sidst, vi gjorde det. Vi havde ordningen i et par år.

Hun fortæller, at der er nogle forældre, som har udtrykt, at det er ærgerligt, at besparelserne nødvendiggør ordningen.

– Selvfølgelig er der nogen, der er forvirrede over det, hvis man ikke har prøvet det før, siger hun.

Charlotte Møller understreger også, at det vigtigste for hende er, at personalet ikke ser ordningen som en stor belastning.

Sådan gjorde vi: Journalisten fandt en debattråd om ordningen i facebookgruppe “Lokalpolitik i Rudersdal Kommune”. Derefter gik journalisten i gang med at undersøge budgetbesparelserne på dagplejeområdet for 2025-28, hvorefter journalisten interviewede Anne Christiansen (L), formanden for Forældrenes Landsforening, Signe Nielsen, og dagligleder for Pilegården, Charlotte Møller. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.