Brainstorms om grønne arrangementer, dialog mellem administration og borger og en gratis sandwich med i købet. Sådan så det ud på Hørsholm Bibliotek tirsdag d. 12. november, da lokale mødte op for at dele deres klimaidéer med kommunen.
Klima- og Miljøudvalget har afsat 100.000 kroner, som Hørsholm Kommune vil bruge på forskellige klimarettede aktiviteter i 2025.
60.000 kroner er bevilliget til klimarettede aktiviteter i uge 17, og de resterende 40.000 kroner er bevilliget til klimavenlige arrangementer i kulturdagene, som afholdes i september.
Medlemmerne af Klima- Miljøudvalget
- Marcus Guldager (S), formand
- Charlotte Kirchheiner (K), næstformand
- Anne Ehrenreich (UP)
- Jacob Schulze (V)
- Henrik Klitgaard (Borgerlisten)
Lavt fremmøde, men gode forslag
Liv Andersson Kihl, som er klimakoordinator for Hørsholm Kommune, var tovholder til mødet. Hun forklarer, at der ikke kom særlig mange borgere, men at det gjorde det nemt at høre alle forslagene, og at de er gået videre med alle forslagene.
– De forslag som vi snakkede om til mødet, var blandt andet, at man kunne have nogle foredragsholdere, som er inspirerende, der var ideer til noget fællesspisning, børneteater med grønt fokus og at lave et energi arrangement, hvor kommunen kunne fortælle om grønne løsninger som varmepumper, siger Liv Andersson Kihl.
I regeringens klimaplan er der et punkt, som hedder 5.2, som handler om kommunikation og samarbejde udadtil, altså rettet mod borgerne i kommunen. Netop derfor besluttede Klima- og Miljøudvalget, at bevillige 100.000 kroner, så man kunne lave nogle klima aktiviteter til borgerne i 2025, forklarer Liv Andersson Kihl.
– Mødet i tirsdags var første spadestik til at inddrage borgerne, og høre hvad for nogle ideer, som de havde, og nu har vi taget deres ideer og gået videre med dem. Nu er vi i gang med at konkretisere det, og indhente tilbud, for at finde ud af, hvad det kommer til at koste, fortæller Liv Andersson Kihl.
Når man laver kommunal klimapolitik, går man på to ben
Marcus Guldager (S), som er formand for Klima- og Miljøudvalget, mener at det er en tango, at gøre sin kommune grønnere, altså en dans der kræver to.
– Når man har en kommunal klimaindsats, så går man på to ben. Det ene ben er, om vi kan skære ned på Hørsholm Kommunes udledninger, altså kan vi skære ned på, hvor meget vi bruger på at varme vores bygninger op ved at lave energirenoveringer af vores bygninger osv. Det andet ben handler om, vi kan skubbe til, at borgerne laver nogle adfærdsændringer.
De 100.000 kroner som udvalget har bevilliget, forklarer Marcus Guldager (S), skal gå til initiativer, som målrettes lokale i Hørsholm, der gerne vil prøve at omlægge deres vaner.
Har tidligere haft erfaring med møder som disse
Hørsholm Kommune har før arbejdet med, at få inspiration fra deres borgere til nye klimatiltag. Marcus Guldager (S) forklarer, at de tidligere har haft et koncept som hedder klimaambassadørerne, som var en gruppe borgere, der blev uddannet i klima, og hvilke løsninger man kunne komme med.
– De her klimaambassadører havde to roller. Den ene var, at de skulle komme med nogle anbefalinger til kommunalbestyrelsen, om hvad kunne det give mening at arbejde videre med ift. bæredygtighed, og så skulle de også give indspark til, hvilke arrangementer man kunne holde f.eks. fælleskøkken, siger Marcus Guldager (S).
Sådan gjorde vi: Journalisten kom i kontakt med Marcus Guldager (S), og fik gennemført et interview med ham. Derefter kontaktede journalisten biblioteket, og fik kontakt til Liv Andersson Kihl, hvorefter journalisten interviewede hende.