Grønt borgermøde i Frederikssund: Folk skal selv finde løsningerne

Plakat for det grønne borgermøde der hænger rundt omkring i Frederikssund Kommune. Foto: Gitte Lund Koefoed

Lørdag d. 23. april bliver der afholdt et ‘grønt borgermøde’ i Kulturhuset Elværket i Frederikssund. Det glæder Bent Mariager, der er stifter af Grønne nabofællesskaber, en organisation der arbejder på at skabe en bæredygtig omstilling af samfundet. Han ser det grønne borgermøde, som en mulighed for at borgerne kan mødes i fællesskaber, der sammen kan finde løsninger og starte processer i forhold til den grønne omstilling. Grønne nabofællesskaber er også en af de tre arrangører af det grønne borgermøde. 

– Vi har ikke kompetencer til at hjælpe, men vi har kompetencer til at sætte processerne i gang. Det kræver bare, at der er en ildsjæl, der tager styringen, siger Bent Mariager.  

Fælles løsninger er både økonomisk og klimamæssigt de bedste løsninger. Men det er borgerne, der skal komme med initiativet
Søren Andreasen Weimann (RV), formand for Klima, natur og energi udvalget i Frederikssund Kommune

Frederikssund Klimaforening, der arbejder for at begrænse global opvarmning, er også medarrangør. Deres formål med mødet er at give borgerne den information, der skal til for, at borgerne kan gå i gang med den grønne omstilling i fællesskab.  

– Borgere skal se, hvad de selv kan gøre for den grønne omstilling. Det er det, vi vil have ud af de gruppesamtaler, vi lægger tid ind til på borgermødet, siger Ida Nielsen bestyrelsesmedlem i Frederikssund Klimaforening. 

 Læs også: Fjernvarmeudbyder om regeringens grønne udspil: ‘Vi må se, om det praktisk kan lade sig gøre’

Frederikssund Bibliotekerne er den tredje arrangør af det grønne borgermøde. Mikkel Kræmer Storm, som er Campus-koordinator hos Frederikssund bibliotekerne, tilslutter sig, at formålet med mødet er at skabe fællesskaber og formidle viden til borgerne.  

Fælles løsninger er vejen frem 

Arrangørerne har planlagt gruppesamtaler, der skal danne fællesskaber blandt borgerne. Håbet er, at viden om fjernvarme og varmepumper og samtale skal føre til handling.  

– Når folk går derfra skal de ikke kun have viden, men de skal også være klar til at handle, siger Bent Mariager stifter af Grønne nabofællesskaber.  

 

Hvad er fjernvarme? 

  • Fjernvarme er varmt vand fra et kraftværk, som bliver fordelt til boligerne via et isoleret rørsystem i jorden.  
  • Vandet bruges til opvarmning af boliger via radiatorer og gulvvarme. Det varme vand bruges også i vandhaner, brusere og badekar. 
  • Når vandet har afgivet varmen, sendes det tilbage til kraftværket, hvor det varmes op på ny.
     

Hvad er en varmepumpe?  

  • Et varmeanlæg der udnytter varmen i luften eller jorden til at opvarme boligen. 
  • Der findes tre typer: Jordvarme (væske til vand), Luft-til-vand og luft-til-luft.
  • Mere miljøvenlig end opvarmning med olie eller naturgas 

Kilde: bolius.dk

Søren Andreasen Weimann (RV), som er formand for Klima, Natur og Energiudvalget i Frederikssund Kommune, mener også, at de bedste løsninger findes i fællesskaber. Han er én ud af fire oplægsholdere, der er inviteret til det grønne borgermøde.  

– Fælles løsninger er både økonomisk og klimamæssigt de bedste løsninger. Men det er borgerne, der skal komme med initiativet, og så kan vi som kommune hjælpe med det praktiske, siger Søren Andreasen Weimann (RV).  

Thomas Meinert Larsen, som er klimapolitisk rådgiver for Klimabevægelsen, er også oplægsholder ved lørdagens grønne borgermøde. Han mener, at det vigtigste budskab at have med er, at borgerne skal væk fra at bruge fossile brændstoffer. 

– Der findes ikke nogen hurtig løsning. Borgerne skal blive fri fra fossilbrændstof, ved at skifte til fjernvarme eller varmepumper, men det tager tid, siger Thomas Meinert Larsen.   

Læs også: Biodiversiteten på prøve i landets 3. mest opdyrkede kommune 

Sådan gjorde vi: Journalisten blev opmærksom på det grønne borgermøde på Facebook. Journalisten gik i gang med at interviewe arrangører og oplægsholdere, hvortil journalisten blev opmærksom på, at der var en gennemgående forventning til, at det var borgernes ansvar at tage initiativ til handling til den grønne omstilling ved det kommende grønne borgermøde.