
Grønne baner skinner i solen under den blå himmel, mens jubelskrig og latter fylder luften. I dag er der nemlig træning for mange af GVI’s pigefodboldhold.
Pigerne i Gentofte Kommune er tilsyneladende blevet bidt af en gal fodbold. På bare fem år er antallet af piger i GVI steget fra 55 til 259, en firedobling siden 2020.
Det fortæller GVI’s børne- og ungdomsformand, Kristian Boye.
I Danmark har vi været vant til, at fodbold var for drenge. Men DBU har sat benhårdt fokus på piger og kvinder, og det er begyndt at slå igennem.
Maja Pilgaard, chefanalytiker i idrætsvaner.
Grafen nedenfor viser antallet af tilmeldte piger i GVI. Artiklen fortsætter under grafen.
– Det var nogle afgørende år for pigefodbold, men heldigvis lykkedes det rigtig godt. I dag er vi sindssygt glade for det, fordi det har skabt helt nye dynamikker i klubben, siger Kristian Boye.
Udviklingen af piger i fodbold i 2024
- DIF og DGI’s medlemstal for 2024 viser en fremgang på 59.302 medlemmer i forhold til 2023.
- Det samlede medlemstal for de to organisationer nu oppe på 2.484.217.
- Ifølge DBU spiller næsten 80.000 piger og kvinder nu fodbold.
- Den største stigning hos kvinder er blandt de 13-18 årige, her er der sket en stigning på 9,3 procent i forhold til sidste år.
Corona satte skub i tingene
Hemmeligheden bag succesen skete ikke på magisk vis natten over. Den findes i et heldigt sammenfald af flere faktorer blandet med hårdt arbejde og en langsigtet plan, mener Kristian Boye. Han fremhæver, at mange af de unge efter coronakrisen havde et uopfyldt behov for samvær og fællesskab med andre jævnaldrende.
For at imødekomme det behov har klubben investeret i flere konkrete initiativer, der styrker både træning og fællesskab.
GVI har sammen med FCK udviklet en børnestrategi for træning af børn med fokus på at hæve niveauet.
– Det er mennesker, der ved. hvad de snakker om, og det er bygget ud fra forskellige pædagogiske principper, fremhæver Kristian Boye.
Ifølge Kristian Boye handler det om træning gennem leg. Et af de mange initiativer, GVI har haft siden 2020, er et samarbejde med DBU, Disney og UEFA, som mundede ud i projektet ‘Playmakers inspired by Disney’, hvor man gennem historiefortælling inkluderede piger i alderen 5-8 år.
Læs mere: En særlig raket skal få flere piger til at trække i fodboldstøvlerne
Fællesskabet trækker
Spørger man pigerne selv, er der heller ingen tvivl om, at det netop er fællesskabet de søger, især hvis veninderne også går der.
– Det jeg glæder mig mest til, er at spille fodbold, men også fællesskabet og at spille sammen med mine venner, siger Kamma, 14 år, som spiller i GVI.
Udover fællesskabet oplever pigerne også, at fodboldsporten styrker deres sociale kompetencer og giver dem vigtige redskaber, som de kan tage med sig videre i livet.
– Man lærer også, at man ikke kan være god til alt. Måske er du ikke den bedste til at drible, men så er du bedre til noget andet. Og så lærer man at fokusere mere på det positive end på det negative, siger Vilma, 13 år, som spiller i GVI.
Spørger man børne- og ungdomsformanden, er det netop diversiteten i fællesskabet og socialiseringen med andre jævnaldrende, der tiltrækker både piger og drenge.
– Relationen mellem piger og drenge betyder noget i foreningen. Når de ser hinandens kampe og snakker, skaber det fællesskab.

Kulturændring i fuldt flor
Den stigende interesse for fodbold blandt piger er ikke tilfældig, siger Maja Pilgaard, chefanalytiker i idrætsvaner for Idrættens Analyseinstitut (Idan). Hun peger på en målrettet indsats fra forbundet som den primære årsag.
– I Danmark har vi været vant til, at fodbold var for drenge. Men DBU har sat benhårdt fokus på piger og kvinder, og det er begyndt at slå igennem, siger Maja Pilgaard.
I 2016 viste en undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut (Idan), at 53 % af drengene i Gentofte spillede fodbold, mens tallet for pigerne kun var 15 %. Maja Pilgaard mener, at den stigende interesse blandt pigerne i GVI også vil afspejles i den kommende analyse af Gentofte Kommunes idræts- og bevægelsespolitik, som forventes at være klar i efteråret 2025.
Grafen nedenfor viser den procentvise andel af piger og drenge i skolealderen i Gentofte Kommune, der spillede fodbold i 2016. Artiklen fortsætter under grafen.
Nye medlemstal fra DIF og DGI 2024 viser også en stigning blandt piger, der spiller fodbold.
Opgør med stereotyperne
Det har ikke været gnidningsfrit at omstille sig og skabe en ny måde at tilgå fodbold på. Både hvad angår træning og i måden, man inkluderer pigerne på, mener børne- og ungdomsformand Kristian Boye.
Flere af pigerne ønsker en mere intens træning og føler, at niveauet generelt er lavere end hos drengene.
– Hvis vi trænede med drengene en gang om ugen, kunne vi få lige så hård træning. Jeg føler, at drengene får hårdere træning end pigerne, siger Vilma, 13 år.
Det kan Kristian Boye godt nikke genkendende til, da han blev spurgt ind til pigernes udsagn.
Det har nemlig vist sig at være sværere at finde trænere til piger end til drenge.
– Af en eller anden grund er det sværere at rekruttere forældre til pigefodbold end til drengefodbold. Jeg ved ikke hvorfor, men sådan er det. Det er tankevækkende. Farmand vil nok hellere træne sin søn end sin datter. Det er der nok ikke nogen, der vil sige højt, men noget tyder på det, siger han.
Fordi det er sværere at finde trænere til piger, kan niveauet være lavere, og derfor stilles der måske ikke lige så store krav.
Kristian Boye, børne- og ungdomsformand i GVI.
Læs mere: TV: FC Nordsjælland sigter målrettet mod ligestilling, mens andre superligaklubber lader stå til
Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen kom fra et tip om stigningen af piger i GVI, bekræftet af GVI’s hjemmeside og en 2016-undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut om unges idrætsvaner i Gentofte. Yderligere analyser fra DFI og DGI offentliggjort i 2025 blev også inddraget. Vi har talt med alle kilder fra GVI personligt og én via telefon.