Sneen har igen i år gjort sit store comeback på Solskinsøen Bornholm. Grunden til, at bornholmerne i højere grad end resten af landet skal kæmpe sig igennem et helvede af hvidt, skyldes Bornholms beliggenhed i Østersøen. Det gør øen særlig udsat for vindforhold, som skaber sne og snebyger.
– Når vinden kommer fra øst og nordøst, det kolde hjørne på den her årstid, så bliver det på Bornholm forstærket af, at der kommer en kold luft over vand, der er varmere end luften, siger vagthavende meteorolog Tine Zeuthen fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).
– Så bliver der suget noget fugt op, som giver sne og snebyger. Og det er i særdeleshed Bornholm, det går ud over, fortsætter hun.
Intet nyt under solen
Meterhøje snedriver og en aflysningstruet juleaften var realiteten for mange Bornholmere sidste vinter. Og nu er den gal igen. Mens københavnerne næsten er gået fri for den berygtede snestorm, som skulle have lagt Danmark øde i begyndelsen af ugen, er Solskinsøen igen hårdt ramt af sne. Det er især en fygende sne, som gør det svært at holde vejene fri, oplyser DMI på sin hjemmeside.
Læs også: Bornholm ruster sig til snestorm
– Det er ikke usædvanligt, at Bornholm får meget sne og også mere sne end resten af landet, netop fordi de ligger særligt udsat for østen- og nordøstenvinden, der skaber snebyger, siger Tine Zeuthen. Hun afviser derfor også, at det bornholmske snevejr skulle have noget med klimaforandringer at gøre.
– Bornholm ligger, hvor Bornholm ligger. Så jeg vil bestemt mene, at vejrforholdene altid har været sådan, vurderer hun.
Mest sne de i tre år
Bornholm er de seneste tre vintre løbet med prisen for mest sne. Den højeste måling var i vinteren 2011 til 2012, hvor sneen nåede sit dybeste den 28. december med 140 centimeter. Og senest i formiddags er der målt 36 centimeter sne på Bornholm, hvilket er den højeste måling denne vinter, oplyser Peter Riddersholm Wang, klimatolog ved DMI.
Læs også: Der kommer sne så langt øjet rækker
Hold ud!
På trods af sneen kan bornholmerne også glæde sig ved deres østersøske placering, da det ikke er uden grund, at øen også kaldes Solskinsøen. Hvor Bornholm om vinteren kan være mere udsat for sne end resten af landet, kan de til gengæld også nyde godt af solen i højere grad end det meste af Danmark om sommeren.
– Bornholmerne har også rigtig meget solskin. Det er fordi, at når vinden om sommeren kommer fra nordlige og nordvestlige retninger, så tørrer den tit ud hen over de norske fjelde, og så kan Bornholm ofte have meget sol, siger Tine Zeuthen.
Solskinsøens beliggenhed giver derved frynsegoder om sommeren og flere tilgængelige snebolde om vinteren.
Læs også: Nyheder om vejret