Sådan ser du måneformørkelsen bedst

Fredag nat er der måneformørkelse.
Fredag nat er der måneformørkelse.

Natten mellem fredag og lørdag kan det astronomiske fænomen måneformørkelse opleves, og der er gode nyheder til alle, som kunne tænke sig at overvære fænomenet, i hvert fald i den østlige del af Danmark.

Der er store muligheder for en klar himmel i den østlige del af landet
Bill Vejdegren, meteorolog ved DMI

Danmarks Meteorologiske Instituts (DMI) prognoser viser, at der vil være skyfrit i store dele af landet, og dermed er der gode chancer for, at der vil være frit udsyn til månen.

Bill Vejdegren, meteorolog fra DMI, er positiv overfor fredag nats månekiggeri.

– Fredag bliver en meget flot og klar dag, men der kommer flere skyer ind i løbet af aftenen. Det er dog mest ret tynde og gennemsigtige skyer. Der er store muligheder for en klar himmel i den østlige del af landet. Det kniber dog lidt med det klare vejr i Jylland, især i Sydvestjylland kan det være næsten umuligt, men for Bornholm og den østlige del af landet ser det godt ud, siger han.

Bedst at se på landet

Udsigterne til at opleve måneformørkelsen er altså bedre for folk i den østlige del af landet, men det er ikke alle steder, som er lige egnede til at beskue månen, forklarer Bill Vejdegren:

– Byens lys påvirker synet, så det er bedre, at se på landet.

For at opleve naturfænomenet skal man dog, udover at have en god placering, også være villig til at holde sig længe oppe.

Hvad er en måneformørkelse:

 • En måneformørkelse er et fænomen der opstår når månen bevæger sig ind i jordens skygge.
 • Formørkelserne inddeles i totale og delvise formørkelser, hvor månen enten vil befinde sig fuldstændigt i skyggen fra jorden, eller kun delvist, sådan at kun noget af månen er i skyggen.
 • På Tycho Brahe Planetariums hjemmeside bliver det angivet, at måneformørkelsen starter fredag kl. 23:48, topper kl. 01:50 og slutter igen lørdag kl. 03:52.

  Fredagens måneformørkelse er den anden måneformørkelse, som kan opleves i Danmark i år, og er en såkaldt halvskygge-måneformørkelse.

  Læs mere: Ny forskning udfordrer teorien om månens dannelse

  Tag varmt tøj på

  Natten til lørdag byder, udover de mulige skyer og sene nattetimer, også på en anden udfordring for alle, som vil ud og se måneformørkelsen, fortæller Bill Vejdegren:

  – Temperaturen kan komme ned på 1-2 grader, måske næsten ned til frysepunktet, så man skal have varmt tøj på.