Rappelling ned af kirketårnet, et sognehus eller bedre information til de homoseksuelle. Så forskellige bud har tre menighedsrådsformænd på, hvordan man kan bruge de 28,7 mio. kroner, som et salg af tre kirker i Købehavn kan indbringe.
Kirkefondet har tre kirker til salg i København:
- Absalons Kirke: : 9,7 mio.
- Blågårds Kirke. 9,5 mio.
- Samuels Kirke: 9,5 mio.
Kilde: b.dk
Hvor mange penge, det helt nøjagtig bliver til, afhænger af, hvad Kirkefondet får for Blågårds kirke, Absalons Kirke og Samuels Kirke. Berlingske kunne den 11. marts berette, at de tre kirker kan indbringe den nette sum af 28,7 mio. kroner. Ifølge Henrik Bundgaard Nielsen, generalsekretær i Kirkefondet, skal pengene bruges til at styrke folkekirken.
– De midler skal bruges til det, der er Kirkefondets arbejde. Vi har et formål, der hedder at skabe liv og vækst i kirken, siger han.
Læs også: Nej tak til at takke gud
Henrik Bundgaard Nielsen gør opmærksom på, at pengene ikke er øremærkede endnu. Han uddyber dog, at pengene for eksempel kunne bruges i projekter, der skal styrke lokale kirkers aktiviteter rundt om i landet eller hjælpe de nye kirker i København med at få et stærkt menighedsliv.
På en eller anden måde, skal man gøre folk opmærksomme på, at man ikke skal være frygtelig hellig for at komme i kirken.
Anne Birgitte Jørgensen, menighedsrådsformand i Farre Sogn
Bud nummer et: Rappelling i Sydhavnen
Et af de sogn, hvor der skal bygges en ny kirke, fordi der kommer mange flere folk til sognet, er Sydhavn Sogn i København. Menighedsrådsformanden, Helle Lone Rasmussen, fortæller, hvad de blandt andet vil gøre for at trække folk til kirken.
– Vi er igang med at sætte et klatretårn op i vores kirketårn til rappelling. Det skal vi igang med at have lavet på vores kirke, og det er i hvert fald et tiltag, man ikke har set før, siger hun.
Hun mener i det hele taget, at det ville være en god idé, hvis der blev brugt penge på at modernisere de danske folkekirker med for eksempel elevatorer eller aktiviteter såsom koncerter.
Bud nummer to: De homoseksuelle skal også komme i kirken
Menighedsrådsformand Anne Birgitte Jørgensen beskriver Farre Sogn nær Give som et lille sogn. De holder gudstjeneste hver anden uge. Alligevel kan hun godt finde på noget at bruge penge på i sognet. Hun lægger vægt på, at der skal være plads til alle i kirken.
– På en eller anden måde, skal man gøre folk opmærksomme på, at man ikke skal være frygtelig hellig for at komme i kirken, siger Anne Birgitte Jørgensen.
Læs også: Nu kan du få velsignelsen på SMS
Hun tror specielt, at nogle af de homoseksuelle i sognet kan føle sig stødt væk fra kirken.
– Jeg ved også, at vi har flere homoseksuelle i vores lille sogn, og de kommer ikke i kirken, fordi de ikke mener, at de er velkomne. Og det er sådan nogle ting, som jeg synes, der skal gøres noget ved. Selvfølgelig skal de have lov til at komme, hvis de er medlem af folkekirken, siger Anne Birgitte Jørgensen.
Bud nummer tre: Et rum til det, der ikke er plads til i kirken
Lone Kirckhoff Hansen er menighedsrådsformand i Vorbasse-Skjoldberg Sogn i Ribe Stift. Hun fortæller, at de har haft meget glæde af et sognehus, som de har bygget til de aktiviteter, der ikke passer ind i kirkens rum:
– Jeg synes, at det er et stort aktiv for vores sogn, at vi har et sted, hvor vi kan mødes udover i kirken, siger hun og uddyber, at det for eksempel kan være aktiviteter som at spise frokost sammen eller afholde foredrag.
Pengene skal ikke komme fra hvem som helst
Henrik Bundgaard Nielsen, understreger, at kirkerne ikke skal sælges for enhver pris. Han forestiller sig at, kirkerne godt kan blive solgt til kommercielt brug som for eksempel arkitektfirmaer, men ikke til supermarkeder eller diskoteker.
– Vi er nødt til at tænke på, hvad den bygning har betydet for de mennesker, der er i lokalområdet, siger han.
Alle tre kirker er sat til salg i København, men Henrik Bundgaard fortæller, at pengene fra salgene kan blive brugt i hele Danmark. Han forklarer, at dengang Kirkefondet byggede kirkerne i København, blev pengene indsamlet over hele landet.