Kendra og Fehmeeda mødte hinanden, da Kendra som ung lejede sig ind i en bygning ejet af Fehmeedas forældre. Selv om Kendra har mistet sit ene ben i en ulykke engang, har han altid haft et positivt syn på livet. Så da han første gang møder den unge Fehmeeda, ved han med det samme, at hende vil han en dag gifte sig med. Fehmeedas familie er dog ikke enige i den beslutning. Kendra og Fehmeeda er i dag begge udstødt af deres familier, og de lever i daglig frygt for at blive opsporet og i værste tilfælde slået ihjel.
Love Commandos
Kendra og Fehmeedas historie er blot en af mange historier om unge i Indien, der hver dag må leve i evig frygt for deres familier, fordi de har giftet sig af kærlighed.
– Kærlighed er ikke en synd! Vi er ikke blevet opfostret af forfædre der ikke elskede, fortæller grundlæggeren af den indiske organisation ’Love Commandos’ Sanjay Sachdev.
Læs også: Rejsebureauer: Danske turister trodser voldtægter i Indien
Sanjay Sachdev er en idealistisk mand, der tror på kærligheden. Han stiftede ’Love Commandos’ i juli 2010, som en støtte til unge indiske par, der gerne ville have hjælp til at blive gift uden deres forældres tilladelse.
– Vi startede for at redde de unge fra fundamentalisterne. Det er en reaktion på de mange æresdrab, vi oplevede rundt omkring i Indien, fortæller Sanjay Sachdev.
For unge indere er det at gifte sig nemlig ikke noget, man bare gør. Det indiske samfund er historisk bundet op på det såkaldte kaste-system, hvilket er afgørende for ens sociale status i samfundet. Og i Indien er det ikke anset at gifte sig uden for sin egen kaste.
Renlighed og snavs
Vijay Jain, der selv er født og opvokset i Indien, arbejder til daglig som konsulent, og underviser danske virksomheder i indisk kultur. Han fortæller, at han godt kan sætte sig ind i, hvorfor det er svært for familierne at acceptere ’mixed-marriages’, hvor to fra hver deres kaste gifter sig:
– Vi skal huske på, at giftermål er den vigtigste begivenhed i en indisk familie. Formålet med livet næsten. Kaste-systemet, der ellers på papiret i omkring 1950 blev gjort ulovligt, eksisterer stadig i bedste velgående i Indien, fortæller Vijay Jain.
Og selvom kaste-systemet altså burde være afskaffet, så er det stadig en vigtig del for de indiske familier, der placerer sig i hierarkier.
– Kaste-systemet er baseret på et helt grundlæggende princip om renlighed og snavs. Der foregår en diskrimination. Jo lavere kaste man kommer fra, desto mere snavset er man. Det handler om status og magt, forklarer Vijay Jain.
Den indiske regering har dog forsøgt at gøre sit til at gøre op med kaste-systemet. Blandt andet ved at indføre kvoter for optagelse på uddannelser og job i det offentlige, en såkaldt ’positiv særbehandling’, som Kunal Singla, herboende inder, kalder det. Han mener staten har en helt særlig grund til at indføre kvoterne:
– De ønsker virkelig at gøre noget ved kaste-systemet, siger han.
Men det lader ikke til, at der er samme stemning i befolkningen. Love Commandos er i hvert fald gået fra at have åbent to uger om året, til nu at have hjulpet flere tusinde forelskede indere. Denne vurdering er Vijay Jain helt enig i. Ifølge ham bliver op mod 76% af de indiske ægteskaber stadig arrangeret af familien.
Sanjay Sachdev er da heller ikke i tvivl om, at Indien er nødt til at have en organisation som Love Commandos:
– Det er nationens eneste måde at undgå at gå i opløsning.
Han mener, at de en gang for alle kan være med til at bryde med kaste-systemet. Det er Vijay Jain dog ikke helt enig i:
– Hvad kan de gøre? De kan jo ikke omvende befolkningen. De kan måske i en snæver forstand hjælpe de to forelskede par, hvis de bliver forfulgt af familien.
Vijay Jain tager endda skridtet videre og siger om Love Commandos:
– De skal heller ikke være pro-aktive, det dur ikke i Indien. De bliver lynchet og dræbt.
Indien som global magtfaktor
Ifølge professor i indiske studier ved CBS, Anthony D’Costa, har Indien de seneste år gjort meget for at markere sig på det globale marked:
– De har fået indflydelse på den globale økonomi.De er blevet interessante, fordi de oplever økonomisk fremgang, mens alle andre lande er i krise, lyder det fra Anthony D’Costa.
Læs også: CSC-fyringer flytter muligvis arbejde til Indien
Han fortæller videre, at det dog kan blive svært for Indien at overleve på det globale marked, når der stadig i landet eksisterer stærke kræfter udenom regeringen:
– Det er svært for regeringen at forbedre levevilkårene for inderne, når der er så meget korruption i landet.
Anthony D’Costa er dog sikker på, at Indien vil komme feudalismen til livs på et tidspunkt, det har ifølge ham indtil videre mest været et spørgsmål om ineffektivitet.
Sanjay Sachdev er enig.
– Selvfølgelig skal vi nok komme kaste-systemet til livs, Indien er på vej mod et kaste-løst samfund.