Kun 103 jyder har indtil videre sendt deres afføring til test af tarmkræft. Alligevel er det for tidligt at sige, om tilbuddet er en succes. Det mener flere jyske læger.
– Jeg forventede ikke, at vi ville blive oversvømmet fra dag ét. Undersøgelsen skal måske lige brede sig lidt, inden folk begynder at reagere på den, siger ledende lægesekretær ved Sygehus Vendsyssel Lone Winther Pedersen. Hun er ikke overrasket over antallet af deltagere på nuværende tidspunkt.
Tre uger efter tarmkræftundersøgelsens opstart har Region Midt- og Nordjylland sendt næsten 4500 afføringstest ud til kvinder og mænd mellem 50 og 74 år.
Det, at man skal tage en afføringsprøve, kan være grænseoverskridende for nogle
Ledende overlæge ved Regionalshospitalet Randers, Berit Andersen
Screeningsprogrammet er et tilbud til alle mellem 50 og 74 år om at deltage i en forebyggende undersøgelse for tarmkræft. Undersøgelsen foregår ved, at man sender en afføringsprøve til analyse hos et laboratorium. Her testes det, om der er blod i afføringen.
103 har valgt at sende testen ind til regionen.
Klik her for at se Sundhed.dk’s video
Sløv start er ikke overraskende
I Region Midtjylland har mange først modtaget tilbuddet i deres postkasse i dag. Det kan være en af grundene til det lave antal af afføringsprøver, forklarer ledende overlæge ved Regionshospitalet Randers Berit Andersen.
– Forventningen er ikke, at de fleste reagerer i første uge. Andre undersøgelser viser, at der går noget tid, før folk får det gjort. Jeg synes ikke, det er voldsomt bekymrende, siger Berit Andersen.
Læs også: LSD kan hjælpe kræftpatienter
Begge læger er enige i, at det er alt for tidligt at vurdere, hvorvidt programmet bliver en succes.
– Der går nogle måneder, før vi kan komme i nærheden af, hvilken retning det er, vi går i. Og i virkeligheden kommer der til at gå et halvt eller helt år, før vi kan vurdere det, forklarer Berit Andersen.
Årsagerne er mange
Der kan være mange årsager til, at danskerne mellem 50 og 74 år vælger ikke at deltage i screeningen. Nogle får aldrig taget sig sammen til at deltage, mens andre måske allerede er i gang med undersøgelser hos deres egen læge.
– Det, at man skal tage en afføringsprøve, kan være grænseoverskridende for nogle, siger Berit Andersen.
Hun har dog ikke en fornemmelse af, at det vil afholde størstedelen fra at deltage.
Derudover er det første gang, at mænd deltager i et screeningprogram, og det kan også have indflydelse på antallet, forklarer hun:
– Mænd søger ikke læge lige så meget som kvinder. Det kan også være en faktor, der spiller ind på antallet af prøver.
Læs også: Banebrydende dansk forskning kan forbedre kræft-scannere
Over halvdelen skal deltage
Den lave svarprocent lever ikke endnu op til lægernes mål. På nationalplan forventes det, at 60 procent af danskerne mellem 50 og 74 år vil deltage i screeningsprogrammet.
– Jeg synes ikke det tal, vi har endnu, kan sige noget om, om vi kan komme op på de 60 procent. Det kan meget vel være, at vi godt kan komme op på det. Jeg synes, hverken det peger i den ene eller anden retning. Det er for tidligt at vurdere, siger Berit Andersen.
Lone Winther Pedersen er enig:
– En svarprocent på 60 procent er måske lidt højt sat, men vi ved det ikke endnu.