Herhjemme bliver der rystet på hovedet af, at den britiske avis The Independent ikke vil anmelde bøger målrettet piger eller drenge.
Kritikken af beslutningen kommer fra både Politikens litteraturredaktør Jes Stein Pedersen og avisens børnebogsanmelder Steffen Larsen.
– Det er noget fis. Børnebøgerne skal vælges ud fra kvalitet og ikke ud fra, hvilket køn, de henvender sig til, siger Steffen Larsen.
Kritikken kommer på baggrund af, at litteraturdirektør på The Independent, Katy Guest, har besluttet, at avisen ikke længere vil anmelde bøger, som specifikt henvender sig til enten piger eller drenge.
Hun mener, at bøgerne er med til at give børnene et stereotypt billede af, at piger er prinsesser og kun skal læse bøger med lyserøde forsider, og drenge kun skal læse om vilde ting og biler. Det skriver litteraturdirektøren i en kommentar.
– Sukker og krydderier og alle de søde ting, det er, hvad små piger er lavet af. Og drenge? De er lavet af lastbiler, tog og fly, byggeklodser, kemiske forsøg, sværdkampe og kanoner, fodbold, cricket, løb og spring, eventyr og ideer, spil, prutter og snot, og stort set alt andet de kan tænke på. Det er i hvert fald den opfattelse børn i stigende grad får fra de bøger, som burde udvide deres horisonter i stedet, skriver hun.
Det er et af de sygeste udtryk for, at man ikke bryder sig om, at piger og drenge kategoriseres i bestemte kønskategorier,
Jes Stein Pedersen, litteraturredaktør på Politiken
Men det giver ikke mening for børnebogsanmelderen:
– Beslutningen er noget fis. Jo mere fokus, man sætter på kønsdebatten, jo mere forvirret bliver man. At udelukke børnebøger, som henvender sig enten piger eller drenge, kan måske få nogle debattører til at få tiden til at gå. Så har de jo noget at lave. Men der er for meget tomgang i forhold til debatten om køn, siger Steffen Larsen.
Anmelderen fortæller, at der er masser af bøger til begge køn i Danmark. Men samtidig er der også nogle bøger specielt til drenge og specielt til piger.
– Det er helt i orden. Drenge og piger kan lide noget forskelligt, og derfor er det helt fint, at der til tider er kønsspecifikke bøger, siger han.
Når Steffen Larsen skal vælge, hvilke bøger han vil anmelde, tænker han ikke over, om de er til drenge eller piger. Han peger på kvaliteten, som det vigtigste.
Piger vil læse om følelser
Dansk forskning i børns læsevaner herhjemme viser, at der faktisk er forskel på, hvordan drenge og piger læser, forklarer Nina Christensen, leder af Center for Børnelitteratur under DPU Aarhus Universitet.
– Man kan ikke rokke ved, at hvis tager udgangspunkt i læservaneundersøgelser, så har drenge nogle specifikke præferencer, og det har piger også, siger Nina Christensen, leder af Center for Børnelitteratur under DPU Aarhus Universitet.
Der er altså forskel på, hvad drenge og piger vil læse, siger hun.
– Meget firkantet sagt, så har piger en tendens til at ville læse flere realistiske fortællinger og mere om følelser og relationer. Derimod har drenge en tendens til at ville læse fagbøger og action-bøger, siger Nina Christensen.
Børn og unge kan tænke selv
På dagbladet Politiken undrer litteraturredaktør Jes Stein Pedersen siger over briternes manglende lyst til at anmelde bøger målrettet drenge og piger.
– Det er et af de sygeste udtryk for, at man ikke bryder sig om, at piger og drenge kategoriseres i bestemte kønskategorier, siger han.
Han ser det som et udtryk for, at man i England mener, at køn udelukkende er en konstruktion, og man vil ikke have, at børn bliver indoktrineret til at indtage stereotype pige- og drengeroller.
– Men man skal ikke være bange for, at børn og unge kan tænke selv, mener han.
Et illusorisk tiltag
Karen Sjørup, kønsforsker fra Roskilde Universitet, ser positivt på The Independents valg, men mener samtidig, at tiltaget langt hen af vejen er urealistisk.
– Det er en god ting at gøre, men det er illusorisk, da der er så mange mekanismer i samfundet, som gør det modsatte. I vores del af verden er kønsstereotyper jo gennemsyrende i kulturen, så det er svært at udradere dem, siger hun.
Læs også: SAXO.com om bogudbringning med droner: Det er interessant
Fokus bør være på kvalitet
Når man sammenligner børnelitteraturen i Danmark og England skal man være opmærksom på, at Danmark har et bredt udbud af børnebøger både henvendt specifikt til piger eller drenge, men også til begge køn, fortæller børnelitteraturforsker Nina Christensen.
Men det vigtige er, at man på de medier, der anmelder bøgerne, har fokus på kvaliteten i børnelitteraturen:
– Der skal være en kritisk tilgang. Og så skal man have fokus på kvalitet, og om bøgerne har nogle relevante temaer for børn generelt, siger hun.
Hun understreger, at vi i Danmark ser børn som individer, der kan tænke selv og er reflekterede – ikke mindst, når de læser børnebøger.
– Det er anderledes i England, hvor man i forhold til børnelitteraturen har en tendens til, at barnet skal beskyttes, siger hun.
The Independents beslutning kommer i kølvandet på kampagnen ‘Let Books Be Books’, som bliver ført af frivillige forældre, der kæmper mod kønsspecifikke børnebøger.