PORTRÆT. Indtil videre er det blevet til småmønter hist og pist, femmere og tokroner måske en tier. En ældre dame åbner døren og kigger ned. En lille pige forklarer, at hun samler ind til ofrene for orkanen Mitch i Nicaragua. Damen siger, at det intet har med hende at gøre. Men pigen insisterer, fortæller om børnene ramt af orkanen i hendes mors hjemland. 200 kroner er en lille million, når man ikke ved, hvad penge er.
Pigen er i dag en ung kvinde, som for længst har sat ord på de tanker, hun allerede som barn gjorde sig. Hun er ikke den typiske EU-politiker. Slet ikke hvis man associerer Folkebevægelse mod EU med gamle koryfæer som Ole Krarup og Jens Okking.
– Min ambition med at stille op handler om at få et ungdomsperspektiv og at få talt om EU på en mere jordnær måde. Jeg kan mærke, når man snakker ung til ung om EU, så er det lidt nemmere at diskutere det, end hvis en 50-årig står og skal formidle det, siger Victoria Risbjerg Velásquez.
Man hører ofte Victoria tale om de mennesker, det går ud over. Dem som mister en helvedes masse SU, og som bliver nødt til at flytte fordi, de ikke har råd til deres lejlighed
Nicolai Arentz Larsen, ven og partikammerat
Evnen til at formidle sine budskaber er kendetegnende for Victoria Risbjerg Velásquez, forklarer ven og partikammerat i Enhedslisten Nicolai Arentz Larsen, som politisk er blevet inspireret af hende:
– Grunden til at Victoria er i politik, er det generelle lyst til at hjælpe folk. Det er drivkraften. Det var et hundrede procent hende, der fik mig ind i politik, siger han.
Læs også: Fire bud: Sådan får vi de unge til at stemme
Victoria Risbjerg Velásquez studerer samfundsvidenskabelig bachelor på Roskilde Universitet. Ved siden af studierne arbejder hun som elevrådskonsulent for Landssammenslutningen af Handelsskoleelever. Derudover er hun medstifter af organisation Fremtidsfighters, der blandt andet kæmper for bedre løn til butiksansatte.
Nicaragua og Gentofte
Midt imellem latinamerikanske Nicaragua og Gentofte ligger Hvidovre på den københavnske vestegn. Det er her Victoria Risbjerg Velásquez politiske lynkarrierer startede. Det er på trods af, at det ikke kun var venstrefløjspolitik, hun blev præsenteret for ved middagsbordet:
– Min far er dansker: Klaus Risbjerg Jensen fra Gentofte. Hele min fars familie er politisk modsat min egen overbevisning. Det at mine bedsteforældre kom fra det fine Gentofte med de flotte hvide facader, det har givet en forståelse af den virkelighed, som nogen andre mennesker lever i.
Hvis maden er brændt på, så er det svært at redde maden – så er det lettere at lave en helt ny ret
Victoria Risbjerg Velásquez, Europa-Parlamentskandidat
Victoria Risbjerg Velásquez meldte sig ind i Socialistisk Ungdomsfront i 2008 og startede Lokalgruppen i Hvidovre. Et halvt år senere blev hun en del af Enhedslisten og Folkebevægelsen mod EU. Ved forrige Europa-Parlamentsvalg prydede hun således Hvidovres lygtepæle med valgplakater for Folkebevægelsen mod EU.
Har før været underdog
En ven har beskrevet det meget godt, siger Victoria Risbjerg Velásquez i Café Riccos dæmpede belysning. Caféen ligger kun en spytklat fra Folkebevægelsens hovedkvarter. Hun er ikke længere væk fra kampagnen, end at hun på få sekunder kan være tilbage. Og hun er travl. Telefonen ringer. Hun afbryder den, men den insisterer. Undskyld, siger hun høfligt – det er P4, som vil have et interview.
Vennen, hun henviste til, levner ikke Victoria Risbjerg Velásquez store chancer for at blive valgt. 80 procent af de danske vælgere skal ifølge vennen sætte deres kryds ved Folkebevægelsen mod EU, hvis hun skal vælges. Udsigterne tager hun med oprejst pande:
– Det handler ikke om mig som person, men om hele bevægelsen. Som jeg sagde før, er politik noget, vi skaber sammen, og ikke noget som skal gøres op til en eller anden karriere, siger hun og fortsætter:
– Jeg går nok ned og stemmer på mig selv. En ven fra Avedøre Gymnasium sagde faktisk til mig: ”Victoria, du bliver nødt til at stemme på dig selv, ellers kan du ikke forvente, vi andre gør det”.
Victoria Risbjerg Velásquez stillede op til forrige folketingsvalg for Enhedslisten, og selvom hendes dåbsattest ikke siger mere en 22 år, var folketingsvalget ikke hendes politiske debut. Som 18-årig blev hun Hvidovre Kommunes helt store stemmesluger for Liste T (en lokalsammenslutning mellem SF og EL) og valgt ind i kommunalpolitik.
EU kan ikke reddes
Vennen Nicolai Arentz Larsen fortæller om en omsorgsfuld ildsjæl, som sætter sig andre før sig selv:
– Man hører ofte Victoria tale om de mennesker, det går ud over. Dem som mister en helvedes masse SU, og som bliver nødt til at flytte fordi, de ikke har råd til deres lejlighed, siger han.
Det er den lille mand og kvindes kamp Victoria vil kæmpe, og den kamp kan ikke kæmpes i EU. EU er udemokratisk og styres af nypudsede sko på bonede gulve. Hun kan ikke komme på nogen EU-lyspunkter. Hun har selv været vidne til toldmurens betydning for befolkningen i Nicaragua:
– Jeg kunne se, at selv hvis du arbejdede hårdere i Nicaragua, så tjente du stadig mindre end i Danmark. Uretfærdigheden udenfor landegrænserne havde jeg ret hurtigt med mig.
Jamen hvorfor ikke acceptere, at EU ”desværre” er så rodfæstet, at det er bedre at arbejde konstruktivt med det end at nedbryde og modarbejde?
Victoria Risbjerg Velásquez tygger lidt på spørgsmålet:
– Hvis maden er brændt på, så er det svært at redde maden – så er det lettere at lave en helt ny ret.
Så EU står ikke til at reddes?
– Nej.
Victoria Risbjerg Velásquez er ikke længere medlem af kommunalbestyrelsen i Hvidovre, da hun bor i Mjølnerparken i Københavns Kommune. Der er valg til EU-parlamentet og Patentdomstolen den 25. maj.