Siden nytår er det blevet lettere for danske iværksættere at starte egen virksomhed. Fra 1. januar blev det muligt at åbne et iværksætterselskab, og det har 4.100 udnyttet, viser nye tal fra Erhvervsstyrelsen.
Iværksætterselskaber har gjort det muligt at starte et selskab med bare én krone i indskud. Derudover hæfter ejerne ikke personligt, hvis selskabet går konkurs. Til gengæld stilles der større krav til åbenhed omkring virksomhedens budgetter end ved en enkeltmandsvirksomhed.
LÆS OGSÅ Erhvervslivet efterlyser længere studiepraktik
Hvis man ville starte et selskab sidste år uden at skulle hæfte personligt ved konkurs, var det kun muligt at oprette et anpartsselskab, som kræver 50.000 kr. i startkapital.
Hvis det ikke var blevet muligt at starte et iværksætterselskab, havde vi ikke startet vores virksomhed allerede.
Dennis Larsen, medejer af iværksætterselskabet matchy.dk
Lars Buch, kontorchef i Erhvervsstyrelsen, glæder sig over, at så mange har valgt at anvende den nye selskabsform.
– Tallene viser, at erhvervslivet har taget IVS’erne (iværksætterselskaberne, red.) til sig som supplement til de andre måder at starte virksomhed på, siger Lars Bunch i et notat fra Erhvervsstyrelsen.
Nye virksomheder fra 1. januar til midt i september:
- 4.100 nye iværksætterselskaber.
- 12.200 nye anpartsselskaber.
- 23.000 nye enkeltmandsvirksomheder.
Kilde: Erhvervsstyrelsen
Idéen om at skabe en selskabsform, som kræver et minimalt indskud, får også ros af professor i selskabsret ved Copenhagen Business School Søren Friis Hansen. Han mener, at det er blevet meget lettere at være iværksætter i Danmark med den nye selskabsform.
– IVS’erne er en oplagt mulighed for dem, som ikke har brug for en stor startkapital. Det er ofte små iværksættere, som eksempelvis udvikler apps (programmer til smartphones og tablets, red.), vurderer Søren Friis Hansen.
Det kan medejer af århusianske matchy.dk, Dennis Larsen, skrive under på. Han og hans studiekammerat startede i januar deres nye virksomhed som et iværksætterselskab.
– Hvis det ikke var blevet muligt at starte et iværksætterselskab, havde vi ikke startet vores virksomhed allerede, fortæller Dennis Larsen.
LÆS OGSÅ Selvstændige er mere lykkelige end lønmodtagere
Det har været en lang bureaukratisk proces for Dennis Larsen og hans kompagnon at starte deres egen virksomhed. Alligevel mener han, at den nye selskabsform har gjort det lettere for iværksættere at prøve deres ideer af.
– Det var helt klart bedst for os at starte et iværksætterselskab, da vi kun skulle bruge 12.000 kr. på at starte op. Hvis vi skulle starte et anpartsselskab, skulle vi have haft en større virksomhedsplan og finde nogle investorer, som ville putte 50.000 kr. i vores projekt, siger Dennis Larsen.
Ifølge Søren Friis Hansen er det helt fundamentalt for vores samfundsøkonomi, at man kan starte et selskab, hvor man ikke personligt hæfter, hvis man går konkurs. Derfor er det godt, at flere små projekter kan starte op med den nye selskabsform.
– Det giver iværksættere mulighed for at starte en virksomhed og på sigt gå på børsen og hente penge til at blive endnu større uden at sætte deres privatøkonomi på spil, forklarer Søren Friis Hansen.
En tredjedel af de nystartede iværksætterselskaber startede i 2014 med et indskud på én krone. To tredjedele startede med gennemsnitlig 3.000 kr. på kistebunden.