I sidste uge bragte NetAvisen nyheden om 25-årige Kasper, som blev pengeafpresset af IT-kriminelle, der havde hacket sig adgang til hans webcam. Historien er ikke enestående, og du er i reel fare, hvis du ikke tager de nødvendige forholdsregler.
Læs også: Hackere truede Kasper med nøgenbilleder
Danskerne er i reel fare, hvis de ikke bruger deres sunde fornuft på nettet
Shehzad Ahmad, chef for DKCERT
– Vi har generelt set en stigning i afpresning i 2014 indtil nu, heriblandt video-afpresning. Danskerne er i reel fare, hvis de ikke bruger deres sunde fornuft på nettet, advarer Shehzad Ahmad, der er chef for den danske IT-sikkerhedsorganisation DKCERT.
Eksperternes råd:
- Lad være at downloade ting fra sider, du ikke kender.
- Lad være at klikke på links, du får fra fremmede.
- Skriv selv netadressen i stedet for at klikke på linket.
- Lad være at videochatte med personer, du ikke kender indgående.
- Hold din computer og dit antivirus-værktøj opdateret.
- Tildæk dit webcam, når du ikke bruger det.
Mikkel Løcke Winther, digital manager hos IT-sikkerhedsfirmaet Comendo Security, bekræfter risikoen:
– Det er tankevækkende, hvor lidt der rent faktisk skal til, siger han og påpeger, at den almindelige bruger på nettet er langt mindre beskyttet end erhvervsbrugeren.
– Den 22-årige studerende er selvfølgelig et nemmere offer. Han har sikkert ikke et opdateret styresystem, og så har han måske installeret ulovligt software. Og så har han sikkert en tilfældig webmail, der ikke filtrerer alle de spam-mails, der kommer, siger Mikkel Løcke Winther.
Ét klik på det forkerte link eller et download af det forkerte program kan nemlig være alt, hvad der skal til, for at hackerne kan overvåge og optage dig gennem kameraet på din computer eller smartphone.
Alligevel vil hverken Shehzad Ahmad eller Mikkel Løcke Winther male fanden på din Facebook-væg. Nogle relativt simple forholdsregler kan sikre, at du aldrig skal frygte at ende på nettet med bukserne nede.
Det hele handler egentlig om omtanke og forsigtighed. Man skal tænke sig om: Hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det nok tilfældet
Mikkel Løcke Winther, digital manager hos Comendo Security
Du kommer langt med den sunde fornuft
Begge opfordrer først og fremmest til, at man bruger sin sunde fornuft, når man surfer på nettet.
– Det hele handler egentlig om omtanke og forsigtighed. Man skal tænke sig om: Hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det nok tilfældet, siger Mikkel Løcke Winther.
Han anbefaler, at man aldrig klikker på links via mails, Facebook og lignende. Skulle nysgerrigheden alligevel være for stor, kan man sikre sig ved manuelt at skrive netadressen i sin browser – så minimerer man risikoen for at få overtaget webcam og mikrofon af et råddent link.
Gaffatape, pap eller magneter
Vil man være helt på den sikre side, har Shehzad Ahmad et mere håndgribeligt forslag:
– Helt lavpraktisk kan man tape kameraet over, siger han.
Og det er ikke nogen dum idé, mener Mikkel Løcke Winther. Han forklarer, at nogle hackere er i stand til at tænde webcam og mikrofon på offerets computer, selv mens den er i standby-tilstand. Et stykke tape eliminerer også den risiko.
– Det er god skik blandt folk, der er meget IT-bevidste, at man fysisk sætter et stykke gaffatape eller pap hen over sit webkamera, siger Mikkel Løcke Winther.
Er tanken om et klæbrigt stykke gaffatape på computeren ikke den mest flatterende, er der også råd at hente. Senest har det Chicago-baserede firma Nope udviklet en lille magnet, der elegant dækker dit webcam – og nemt kan fjernes igen, når du skal bruge det.
Læs også: Nope Looks Dope If You Don’t Want Your Webcam Spying On You