Hillerød: Butiksindbrud er faldet med over 65%

I Hillerød er antallet af butiksindbrud faldet markant. Ejer af Dansk Alarm Sikring peger på, at udviklingen blandt andet skyldes, at videoovervågning er blevet bedre de seneste år. Foto: Colourbox

Indbrud i blandt andet 7-eleven og Netto er noget, der tidligere er blevet politianmeldt i Hillerød, men nu viser tal fra Danmark Statistik, at erhvervsdrivende i Hillerød kan ånde lettet op.

I Hillerød Kommune er der nemlig sket et markant fald i antallet af indbrud i forretninger og virksomheder de sidste to år. I de første 3 kvartaler af 2023 har Nordsjællands Politi modtaget 27 anmeldelser om indbrud i erhverv. I de første 3 kvartaler af 2021 modtog de 78 anmeldelser. Det er et fald på over 65% på to år.

Læs også: Her har man brudt ‘indbruds-forbandelsen’

Flere indbrud bliver opklaret

Ifølge Nordsjællands Politi er der flere årsager til den positive udvikling. En af årsagerne er, at politiet opklarer flere indbrud, forklarer Mikkel Thrane, kommunikationschef hos Nordsjællands Politi.

– Politiet anholder flere nu. Indbrudssektionen bruger meget tid på at komme ud til indbrud og få lavet de mulige efterforskningsskridt, så vi kan få identificeret metode og gerningsmand, siger Mikkel Thrane.

Artiklen fortsætter under grafen.

Grafen viser antallet af indbrud i Hillerød siden 2009. Tryk på punkterne for at se, hvor mange indbrud, der har været i årenes løb.

Videoovervågningen er blevet bedre

Politiet nævner også en anden væsenlig årsag til den positive udvikling. Borgernes videoovervågning gør det muligt for politiet at finde frem til gerningsmændene.

– Vi er hjulpet af, at mange borgere har videoovervågning. Det har derfor ofte har været muligt at identificere indbrudstyve via overvågning, siger Mikkel Thrane.

Sten Qvist, der er ejer af Dansk Alarm Sikring, peger også på, at videoovervågning i dag er bedre, og at det er en af grundene til, at man oplever færre indbrud i 2023.

– Den videoovervågning, man sætter op i dag, er længder bedre end for bare fem år siden, siger Sten Qvist.

Han uddyber også, at den optimerede videoovervågning hænger sammen med forsikringsselskabernes skærpede krav.

– Man har strammet op fra forsikringens side. Den type alarm, der skal op i dag, skal opfylde nogle krav. Derfor mærker vi, at selskaberne er blevet skrappere, siger Sten Qvist.

Noget tyder i hvert fald på, at forskellige indsatser har virket. Ifølge Danmarks Statistik oplevede Hillerød Kommune fra 2020-2021 en stigning på 26% i anmeldte indbrud i forretninger og virksomheder. Det stod i kontrast til, at man på landsplan i disse år, så et samlet fald på 32% i indbrud hos erhvervsdrivende.

Læs også: Nyt partnerskab i Greve har gjort livet surt for indbrudstyve

Antallet af indbrud er også faldet i private hjem

Også hillerødanere i private hjem anmelder færre indbrud i dag, end de gjorde i 2021. Ifølge Danmarks Statistik har borgere i Hillerød anmeldt 43% færre indbrud i de første tre kvartaler i 2023, end de gjorde i de tre første kvartaler i 2021.

Sådan gjorde vi: Tallene over antallet af indbrud er fundet på Danmarks Statistik, hvor jeg lagde mærke til det store fald i indbrud de sidste 2 år. Her valgte jeg at have fokus på, hvad årsagen til faldet var. Både interviewet med Sten Qvist og Mikkel Thrane er foregået telefonisk.