Udsultede katte fundet i sommerhusområder, killinger i affaldscontainere og transportkasser med forladte katte foran internatsdørene. Sådan lyder skæbnen for rekordmange katte, som ender på internaterne for at få en chance mere.
I år oplever dyreværnsorganisationer et ekstremt højt antal af henvendelser om hjemløse, mishandlede eller uønskede katte. Alene hos Dyrenes Beskyttelse anslår man, at de har 10.000 sager om året alene omhandlende katte. Det svarer til en stigning på 56% i løbet af kun to år.
Typisk er der tale om henvendelser fra folk, der ikke selv ejer katten, men har fundet en ejerløs kat, som de ønsker at Dyrenes Beskyttelse tager sig af. Jens Jokumsen, projektleder for familiedyr hos Dyrenes Beskyttelse, fortæller, at de årligt finder nye hjem til cirka 4.000 katte, men at nogen er i så dårlig stand, at de ikke kan reddes.
– Det sker ofte, at vi finder en morkat der er i rigtig dårlig stand, der har 5-6 killinger hun dårligt nok kan passe. Dem er der mange af på denne årstid. De formidlingsklare katte finder som regel et hjem hurtigt. Men enkelte sidder her i 3-6 måneder, siger Jens Jokumsen.
Hvis man begynder at fodre på kattene, så har man altså et moralsk ansvar.
– Jens Jokumsen, Dyrenes Beskyttelse.
Der findes 650.000 katte med ejer i Danmark, og op imod 500.000 ejerløse, oplyser Kattens Værn på deres hjemmeside.
Problemet er menneskerne
Hos Dyrenes Beskyttelse hører man ofte, at “katten er sin egen”, som et argument for, at katten godt kan klare sig uden mennesker. Men katte lever ikke naturligt vildt, de opholder sig hvor der er mennesker, der fodrer dem.
– Mængden af uønskede katte og uønskede killinger er enorm, særligt hvor der er mennesker i nærheden, fordi de fodrer dem. Men når man så gør det, bidrager man til, at de kan gå ud og få endnu flere killinger, siger han.
Han uddyber, at problemet udelukkende er menneskeskabt, fordi der er for mange, der fodrer ejerløse katte.
– Det holder problemet ved lige, hvis man ikke har tænkt sig at tage sig af katten. Hvis man begynder at fodre på dem, så har man altså et moralsk ansvar, for at så den mærket og neutraliseret, siger Jens Jokumsen.
Brug og smid væk-kulturen
Selvom mange mennesker holder rigtig meget af deres kæledyr, findes der også dem, der opfatter katten mere som en ting du kan eje, så længe de gider den. Det oplever man både hos Kattens Værn og Dyrenes Beskyttelse.
Hos Dyrenes Beskyttelse peger man på, at det er fordi, at katten ofte er gratis eller koster meget lidt. Det signalerer for nogen, at den ikke har en værdi, og det får mange til at anskaffe sig en kat uden at have sat sig ind i, hvad det kræver.
– Man kan jo sagtens anskaffe sig og have en kat, der bare løber rundt, og hvis man ikke gider den mere, så flytter man bare fra den. Det er der mange der gør. “Den klarer jo nok sig selv, den fanger bare nogle mus, og ellers finder den nok en anden familie at flytte ind hos”, forklarer Jens Jokumsen om tankegangen hos mange katteejere, der ikke tager deres ansvar på sig.
Det er hyggeligt at have kat, men pludselig kommer den drægtig hjem, og så ligger der fem killinger. Så er det i hvert fald ikke min kat længere.
– Jens Jokumsen, Dyrenes Beskyttelse
Læs også: Guide: Er du klar til at få kat?
Katte er hyggelige så længe de ikke er besværlige
Katten er det mest holdte kæledyr i Danmark, og Jens Jokumsen understreger, at der naturligvis findes mange ansvarlige katteejere, der både investerer penge i neutralisering, registrering og sygeforsikring til deres kat. Men dem der er også dem, der ikke gør.
– Mange synes det er hyggeligt at have kat, men pludselig kommer den drægtig hjem, og så ligger der fem killinger. Så er det i hvert fald ikke min kat længere, siger Jens Jokumsen fra Dyrenes Beskyttelse.
Der er behov for lovgivning om katte
Både Kattens Værn og Dyrenes Beskyttelse efterspørger en lovgivning om katte, der indebærer, at det bliver lovpligtigt at få mærket og registreret sin kat, ligesom det er lovpligtigt med hunde.
Jens Jokumsen for klarer, at de hos Dyrenes Beskyttelse bruger mange ressourcer på at informere om vigtigheden af at få sin kat mærket, registreret og neutraliseret. Efter Dyrenes Beskyttelses mening, er det den bedste måde at komme problemet til livs.
– En kattelov kunne højne kattens status hos befolkningen og skabe mere opmærksomhed om, at det er vigtigt at tage sit ansvar seriøst, og få sin kat neutraliseret og mærket.
Hos Fødevareministeriet afviser man dog, at et sådant lovforslag bliver taget i betragtning inden sommerferien, siger Morten Olsen, der er Pressesektretær for Fødevareministeriet.
Det var ikke muligt at få en kommentar fra Fødevareminister Dan Jørgensen.
Læs også: Menneskemedicin skal redde diabeteskatte