Dommere vil have skumspray til Superligaen

Christian Eriksen (th.) bliver anvist af dommerens skumspray i den engelske Premier League. Danske dommere vil have skumsprayen til Danmark. Foto: Egghead06
Christian Eriksen (th) bliver anvist af dommerens skumspray i den engelske Premier League. Danske dommere vil have skumsprayen til Danmark.
Foto: Egghead06

I Superligaens forårssæson kan danske fodbolddommere meget muligt blive bevæbnet med andet end en fløjte, et rødt og et gult kort. Dommerne ønsker sig nemlig at få indført brugen af skumspray i Danmark:

– Vi synes, det er en rigtig god idé. Vi hilser det velkommen, siger Per Buttenschøn, der er formand for Dansk Fodbolddommer Union.

Skumsprayen, som af DBU er blevet døbt ”markeringsspray”, har til formål at markere, hvor muren af forsvarsspillere må tage opstilling i forbindelse med farlige frisparkssituationer.

Spillerne respekterer den her streg. Jeg har endnu ikke set nogen gå over den, og det er godt for spillet

Per Buttenschøn, Formand for Dansk Fodbolddommer Union

Meget tyder på at Per Buttenschøn og resten af den danske dommerstand snart får sit ønske opfyldt. Dansk Boldspil-Union er således positivt indstillet overfor sprayen:

– Vi arbejder på at få markeringssprayen indført, fortæller Kenneth Friis Nielsen, der er teamleder for Dommerområdet i DBU.

Læs også: Dansk dukkert blev til Twitter-storm

Forslaget er i øjeblikket sendt til behandling i DBU’s udvalg for professionel fodbold, der snart træffer en afgørelse på baggrund af bl.a. klubbernes holdning til anvendelsen af skumspray.

– Hvis klubberne deler interesseren i at få det her indført, kan det måske allerede tages i brug fra den kommende halvsæson, fortæller Kenneth Friis Nielsen.

Afbøder konflikter

Formanden for dommerunionen glæder sig over udsigten til at se skumsprayen blive benyttet til at markere afstanden på 9,15 meter mellem bolden og forsvarsmuren:

Markeringsspray:

Bruges ved frispark til at markere afstanden på 9,15 meter mellem bolden og forsvarsmuren

Skummet minder om almindeligt barberskum og består af en blanding af gas, vand og sæbe

Skummet forsvinder af sig selv inden for tre minutter.

En dåse koster, ifølge DBU, omkring 100 kr.

Dommeren anvender ca. én dåse pr. fodboldkamp

– Spillerne respekterer den her streg. Jeg har endnu ikke set nogen gå over den, og det er godt for spillet, siger Per Buttenschøn om fordelen ved optegning af skumstreger.

Skumsprayen biddrager ikke kun til bedre scoringsmuligheder for den spiller, der skal sparke frisparket. Den kan også være med til at dæmpe konfliktniveauet på banen, forklarer Per Buttenschøn:

– Det har vist sig at den her spray kan afbøde nogle konflikter. Tidligere bevægede murene sig ofte fremmad, hvilket gav nogle konflikter, fortæller dommerformanden.

– Vi så advarsler forbundet med overtrædelse af linjen og vi så frustrationer fra sparkerne, som mente, muren var kommet for tæt på. Selvom det ikke altid udløser en advarsel i situationen, kan det skabe en frustration, som kan koste en advarsel senere i kampen.

Tidligere topdommer er ikke begejstret

Den europæiske fodboldverden stiftede for første gang bekendtskab med markeringssprayen ved sommerens VM-slutrunde i Brasilien. Siden har konceptet spredt sig som en steppebrand i europæisk topfodbold.

Det er dog ikke alle dommere, der er lige begejstrede for den opsigtsvækkende skumspray. Den tidligere danske topdommer Claus Bo Larsen mener, at dommeren mister autoritet, når han sætter sig på knæ foran forsvarsmuren:

– Jeg synes, det ser dumt ud, at manden i sort skal bukke sig ned foran spillerne og slå en streg. Jeg har svært ved at se, at det skal til for at underbygge hans autoritet, fortæller han.

Læs også: Kamp om frivillige tackler børns fodbolddrømme

Claus Bo Larsen, der har passet fløjten i hele 329 Superliga-kampe og dømt adskillige internationale kampe, mener endnu ikke, skumsprayen har vist sin berettigelse:

– Jeg synes stadig, der er mange, der går for tidligt frem, og når dommeren bukker sig ned, er hans øjne væk fra spillerne. Dommerens opgave er at holde øje med spillerne – ikke spillernes sko, fastslår den tidligere topdommer.

Per Buttenschøn fra dommerunionen indrømmer, at han også har haft sin tvivl omkring skumsprayens gavnlighed. Dommerformanden delte Claus Bo Larsens skepsis inden sprayen blev taget i anvendelse:

– Jeg sagde nøjagtigt det samme inden VM. Jeg kunne ikke se behovet dengang, men når jeg ser, hvilken effekt den har, kan jeg sagtens se fornuften i det, fortæller Per Buttenschøn.

Den såkaldte markeringsspray er allerede blevet indført i engelsk, spansk og italiensk fodbold. I Tyskland tager dommerne skumsprayen i brug for første gang i den kommende weekend, mens de svenske tilskuere kan se sprayen blive anvendt i Allsvenskan fra næste sæson.