Der skal træffes mange svære valg, som kommende forældre. En af de helt store og meget dyre beslutninger er en eventuel opbevaring af babys navlestrengsblod, som indeholder stamceller.
Professor Moustapha Kassem fra Syddanskuniversitet, mener at virksomheder, som StemCare laver en god forretning:
-De laver et initiativ på den positive omtale, som stamceller har fået, og har dermed lavet et økonomisk udbytte.
På nuværende tidspunkt er det kun StemCare som eneste udbyder på det danske marked. Men om der reelt er behov for en offentlig stamcellebank har Ministeriet for sundhed og forebyggelse i 2012 taget stilling til.
Læs også: Snart kan børn blive født med tre biologiske forældre
Der blev vurderet, at der er behov for et uafhængigt fagligt og økonomisk grundlag, før der kan besluttes, om der kan laves et samarbejde. Biobank Danmark, som er den eneste danske stamcellebank, og som også opbevarer StemCares kunders stamceller. De ønsker et nationalt samarbejde. Derudover viser vurderingen fra 2012 også, at der er lagt op til, at de Danske Regioner tager stilling til et eventuelt samarbejde med Biobank om et nationalt samarbejde.
Det er dyrt at gemme stamceller
På nuværende tidspunkt giver det et problem for de kommende forældre. Alle har ikke råd til at betale 18.000 kroner, som det koster, at få opbevaret sit barns navlestrengsblod til barnet er fyldt 18 år.
Derfor skulle den offentlige stamcellebank være en mulighed. Så alle danskere havde valget til at beslutte, om de ville gemme deres barns stamceller, til behandling af et eventuelt sygdomsforløb.
Professor Moustapha Kassem fra Syddanskuniversitet, forklare:
-Det er et hypotetisk scenarie, ved eventuel behandling af kronisk sygdomme som Parkinson sygdomme, diabetes, hjertesvigt med stamceller udtaget fra navlestrengsblod. Som StemCare og lignede virksomheder opstiller som årsagen til, at man med fordel skal opbevare stamceller.
Vigtig beslutning skal tages
Det sætter de kommende forældre i et dilemma, for hvem ønsker ikke det bedste for sine børn, og dermed lave en ekstra ”forsikring”. Hvis det nu skulle vise sig, at forskningen skaber resultater i fremtiden.
Men her understreger Professor Moustapha Kassem klart:
-Det er et langt fremtidsperspektiv, der er for den egentlige behandling med stamceller. Det er ikke sikkert, at det vil være navlestrengsblod, som vil være de bedst mulige stamceller til at helbrede sygdomme og anvende som behandling i fremtiden.
Det har desværre ikke været muligt, at få en kommentar fra Danske Regioner. Da den endelige beslutning ligger hos dem, om hvorvidt Danmark skal have en offentlig stamcelleopbevaring.
Professor Moustapha Kassem slutter:
-Der er eksempler på lande, som har en positiv effekt af nationalopbevaring af stamceller, i forbindelse med behandling af blodkræftsygdomme.