Miljøet betaler prisen, når vi skifter vores telefoner ud for at få det nyeste af det nye.
Det siger professor i økologisk økonomi ved Aalborg Universitet i København, Inge Røpke.
– Det kræver mange ressourcer at producere de nye telefoner, og derfor er den hurtige udskiftning problematisk, forklarer hun.
Og mange vil skifte deres gamle telefon ud, når der formentlig kommer en ny iPhone på banen til sommer, vurderer teknologijournalist Rolf Ask Clausen.
Læs også: Teknologieksperter uenige om ny iPhones popularitet
Ifølge Inge Røpke ligger mange af problemerne i den store produktion.
– For eksempel bliver nogle af de mineraler, der indgår i mobiltelefonerne, udvundet under problematiske forhold. Det gør, at der sker en problemforskydning, hvor mange miljømæssige og sociale problemer ender et andet sted end her, siger forskeren.
Nogle af de metaller og kemikalier, der ofte bruges i elektronikproduktion, eksempelvis kobber, kan forurene, når det ledes ud med spildevandet. Det kan påvirke organismerne i vandet og dermed et områdes økosystem.
Læs også: Sådan får du et miljøvenligt computerforbrug
Det kan seniorforsker i ved Institut for planlægning på Aalborg Universitet i København, Erik Hagelskjær Lauridsen, nikke genkendende til.
– Et væsentligt problem er de mange mobiler, der bliver produceret, siger han.
– Selvom telefonerne består af mange bittesmå dele, som for eksempel den lille chip, har de en enorm økonomisk ressourcemæssig rygsæk, forklarer forskeren.
Det kræver blandt andet en stor mængde energi, kemikalier og vand at producere det.
Gamle mobiler ender i skuffen
Men også når vi skal skille os af med de gamle telefoner, kan det være belastende for miljøet, hvis ikke de kommer til et ordentligt affaldsbehandlingsanlæg, men blot ender i skuffen for at blive smidt ud.
Og med EU’s WEEE direktiv (Waste Electrical and Electronic Equipment) er det elektronikproducenterne, der har ansvar for, at de brugte elektronikprodukter, som mobiltelefoner hører under, indsamles.
Men det, man kan se i Danmark, er, at der ikke kommer det antal tilbage, som bliver solgt, konkluderer Erik Hagelskjær Lauridsen.
– Mobiltelefoner er en produktgruppe, hvor folk kan have relativt mange liggende derhjemme i skuffen i forhold til køleskabe. Det er så lille et produkt, at den i mange tilfælde vil ende i skraldespanden, i modsætning til køleskabe, siger han.
Læs også: Giv din gamle mobiltelefon til en hjemløs
Han pointerer, at man ikke ved, hvor de mange mobiler reelt set ender henne, og at en del formentlig også ryger til udlandet, men at det er uvist, hvilket efterliv de får.
EU udvidede i 2012 WEEE-direktivets liste af elektroniske produkter, som producenten har ansvaret for, og klarlagde i den forbindelse, at blot en tredjedel af alt elektrisk og elektronisk affald indsamles særskilt inden for det dokumenterede system.
Der skal pant på mobilerne
Inge Røpke mener, der skal bedre genbrugssystemer til, hvis man vil have bugt med de brugte mobiler.
– Hvis en gammel iPhone bliver givet videre, når den nye kommer, bliver der en telefon tilovers et sted. I øjeblikket er der problemer med, at de ender i skuffer og affald, så der er brug for at forbedre de systemer, som samler elektronik sammen. Man kunne forestille sig, det var en form for take back-system, hvor der var pant på eller noget i den retning, siger hun.
Greenpeace udgiver hvert år en Guide to Greener Electronics, hvor de inddeler de store elektronik-producenter i forhold til, hvad de gør på miljøområdet. Guiden tager dog ikke højde for de enkelte produkter såsom iPhones og smartphones, men vurderer firmaerne som helhed.