Et australsk forskerhold har muligvis fundet en metode til at behandle sygdommen Alzheimers ved brug af ultralyd frem for medicin. Holdet fra Queensland Brain Institute (QBI) fra University of Queensland har for nylig offentliggjort deres resultater i Science Translational Medicine.
Det er blandt andet lykkedes forskerne at genskabe hukommelsen for 75% af forsøgsmusene uden at skade deres hjernevæv.
Fakta om demens
- I Danmark lever 70- 90.000 mennesker med en demenssygdom – heraf har ca. 45.000 Alzheimers sygdom.
- Der er 14 – 15.000 nye tilfælde af demens i Danmark hvert år – I 2040 forventes antallet af demente over 60 år at vokse til 155.000.
- 400.000 personer i Danmark lever i dag med en dement i familien.
- De totale omkostninger ved demens i Danmark andrager 9-15 milliarder kr. om året.
- Demens er den 5. hyppigste dødsårsag i Danmark – hver tredje person over 65 år vil dø med en demenssygdom
- Demenssygdomme er en af de hastigst voksende sygdomme i hele verden.Kilde: Nis Peter Nissen, direktør for Alzheimer foreningen.
Læs også: Regeringen vil bekæmpe alzheimers
Ingen medicin eller fysiske indgreb
Det særlige ved den nye metode er, at der er tale om et såkaldt ikke-invasivt indgreb, hvor lægerne ikke skal skære i huden. Desuden fik musene ikke noget medicin i forbindelse med indgrebet, og det kalder professor bag forskningen Jürgen Götz for et gennembrud inden for forskningen i Alzheimers.
– Vi er ekstremt glade for denne nye behandling af Alzheimers uden brug af medicin. Ordet ”gennembrud” bliver ofte misbrugt, men i dette tilfælder mener jeg virkelig, at resultatet fundamentalt ændrer vores forståelse af, hvordan man skal behandle den her sygdom, udtaler Jürgen Götz i en pressemeddelse. Han forudser, at den ny metode vil få stor betydning i fremtiden.
I dag er der ingen kur, der kan stoppe sygdommen. Det går ned ad bakke fra det øjeblik, man får sygdommen, indtil man til sidst dør
Nis Peter Nissen, direktør for Alzheimer foreningen.
Læs også: Ny forskning: Derfor kan motion forebygge demens
I Alzheimer foreningen er man også meget positivt indstillet over for de nye resultater, og bider særligt mærke i, at indgrebet ikke er fysisk og ikke indebærer brug af medicin.
– I dag er der ingen kur, der kan stoppe sygdommen. Det går ned ad bakke fra det øjeblik, man får sygdommen, indtil man til sidst dør. Derfor er det rigtig positivt, at man muligvis kan stoppe sygdommen og måske endda også genskabe hukommelsen med et relativt simpelt indgreb, hvor man ikke skal ind og operere fysisk eller give patienten medicin, siger direktøren for foreningen, Nis Peter Nissen.
Helt konkret bygger metoden på, at ultralyd skydes ind i hjernevævet, og åbner blod-hjerne barrieren, som er det lag, der beskytter hjernen mod bakterier. Det giver mulighed for, at særlige celler kan rykke ind og fjerne de klumper af proteinet beta-amyloid, som nogle forskere mener er årsagen til, at man udvikler Alzheimers. Efter et par timer bliver blod-hjerne barrieren gendannet.
Læs også: Depressive har større risiko for at få alzheimers
Lang vej fra mus til mennesker
På trods af de positive resultater understreger direktøren for Alzheimer foreningen, at der er lang vej fra at lave forsøg med mus, til man har en færdig behandling, som folk kan bruge.
– Vi ved jo stadigvæk ikke, om det her overhovedet virker på mennesker og om det har bivirkninger. Selvom resultaterne ser lovende ud, går der erfaringsmæssigt 8-10 år fra, at man begynder at teste på mennesker, til man har en færdig behandling, som folk kan bruge, siger Nis Peter Nissen.
Holdet bag den nye forskning planlægger allerede nu at gå i gang med at teste metoden på større dyr, og håber på at begynde at teste metoden på mennesker i 2017.
Læs også: Skal demente fyldes med medicin?
På grafikken nedenfor er en række fakta om Alzheimers: