I det fjerne høres blid fløjtemusik. I hjørnerne står stearinlys, der varmt oplyser det store rum, der ellers dunkelt ligger hen i efterårets tidlige mørke. Helt automatisk sætter man fødderne lidt mere forsigtigt, når man går over gulvet.
Det er en helt almindelig torsdag aften i november, og der er stilheds- og meditationsgudstjeneste i Roskilde Domkirke.
Målet med den specielle gudstjeneste er at give folk en stille time out i hverdagens stress og jag. En optankning inden man fortsætter hjem til aftenens strabadser.
– Det er ikke en lang prædiken. Der er ganske få ord, der skal stemme selvet lidt til eftertanke, og ellers tid, hvor man bare sidder i stilhed, fortæller sognepræst Paul Kofoed Christiansen, der står for domkirkens meditationsgudstjenester.
Helt præcist varer gudstjenesten cirka 40 minutter, og ganske lidt af denne tid er brugt på, hvad man forbinder med en klassisk gudstjeneste. Det meste af tiden bliver brugt på at lytte til fløjtesoloer, der vender lytterens tanker mod det magiske Ringenes Herre-univers. Der er også blot stilhed og tid til bare at være samt meditativ bøn.
Der er også plads til en enkelt salme og tekstlæsning fra Esajas’ Bog kapitel 53. Det er trods alt en gudstjeneste.
I det nedenstående videoklip kan du få et indblik i gudstjenesten. Artiklen fortsætter under videoen.
Børn, ældre og for få stole
Allerede inden gudstjenesten går i gang, fortæller sognepræst Paul Kofoed Christiansen, at meditationsgudstjenesterne er populære. Det er dog først, når man kan få lov at se det med egne øjne, at man kan fornemme, hvor stor en interesse der er for dette.
Gudstjenesten bliver afholdt i Sankt Andreas Kapel, der har plads til omkring 30-40 mennesker. Det bliver dog hurtigt klart, at dette langt fra vil være nok.
Læs også: Københavnske unge vender ryggen til Gud
Fra en halv time før til få minutter efter gudstjenesten er gået igang, kommer folk strømmende ind i det store rum. Lige så stille vokser gruppen af stole og bænke på gangen udenfor kapellet, i takt med at kirketjeneren kommer løbende med ekstra stole til de mange deltagere.
Til sidst ender over halvdelen af kirkegængerne med at sidde på gangen.
Gruppen af mennesker på kirkebænkene er en broget flok, der både byder på par, ældre mennesker, unge veninder og også en helt lille pige, der ikke er mere end fem år gammel. Og de deltagende er ikke nødvendigvis den klassiske kirkegænger
– Meditationsgudstjenesten favner meget bredt, så det ikke kun er for folk, der er meget kristne. Jeg oplever meget tit, at folk, der kommer til denne gudstjeneste, ikke nødvendigvis er nogen af dem, jeg ser i kirken om søndagen, fortæller Paul Kofoed Christiansen.
Paul Kofoed Christensen starter gudstjenesten ved at bede folk om at lukke alt andet ude og være til stede lige nu. Han opfordrer til, at man sætter fødderne i gulvet, og forsikrer om, at han ikke vil tage det personligt, hvis man lukker øjnene.
En ny ro og Gud i stilheden
Folk kommer af mange forskellige årsager. Denne gudstjeneste har dog noget helt særligt, der trækker i folk.
– Vi mangler de lidt anderledes og specielle gudstjenester i kirkerne, så det er godt, at der er begyndt at komme dette fokus på spiritualitet, for at få noget mere ånd og liv, siger Vibe Andreason, der torsdag aften var til meditationsgudstjeneste i Roskilde Domkirke.
Læs også: Nej tak til at takke Gud
Det er langt fra alle, der kommer på grund af religion.
– Det er ikke, fordi jeg er kristen. Jeg finder ro ved det kirkelige rum, og synes, at det er en skøn atmosfære, så jeg er sikker på, at det kan give en anden dimension til roen. Men jeg er ikke trofast kirkegænger. Jeg har tidligere udforsket meditation, så jeg synes, at det er en spændende ramme at få lov at finde en anden ro i, siger Anne Mette Hyveled, der også var til meditationsgudstjenesten torsdag aften.
Den specielle gudstjeneste skræmmer dog ikke de trofaste kirkegængere væk.
– Jeg er kommet i domkirken i mange år, og jeg synes, at det er godt, at Paul Koefod Christensen tager det her meditation ind, for jeg tror, at man både kan finde sig selv og Gud i stilheden. Gud kan tale på en særlig måde i stilheden, mener Vibe Andreason.
Gong-gong og urolige ben
Midt i gudstjenesten slår sognepræsten blidt på en skål på bordet, så den udskiller en gong-gong lignende lyd, der klinger igennem rummet og leder tankerne hen på et røgelsesfuldt yogastudie. Efter lyden følger ti minutters stilhed, der kun afbrydes af host fra den ældre del af de deltagende og urolige ben fra den yngre.
Efter stilhed, bøn og tekstlæsninger begynder musikken igen, og stille begynder fløjtespilleren at gå ud af rummet, væk fra de mange deltagene og ind i mørket, hvor musikken stopper.
Næste meditationsgudstjeneste bliver afholdt i Roskilde Domkirke den 10. december klokken 17.