Vejret er koldt og fugtigt. Det kradser i halsen, ørerne gør ondt, og næsen løber. Forkølelse rammer de fleste danskere flere gange i løbet af et år. Mange forsøger at holde forkølelsen væk ved at pakke sig ind i tæpper, halstørklæder og uldne sokker – men det hjælper ikke så meget, mener professor og læge Jørgen Søndergaard fra Syddansk Universitet.
»Når det er koldt, og man har frosset rigtigt meget, så tror mange, at det er selve kulden, der gør en forkølet. Men det er en fejltolkning. Årsagen er nok nærmere, at når det er koldt inde og ude, samles vi ofte i rigtigt små rum, hvor vi er meget tæt på hinanden – og så er vi rigtigt gode til at udveksle virusser,« fortæller Jørgen Søndergaard.
»Derfor har det kun indirekte noget med kulde at gøre. Det er altså ikke, fordi virussen har det bedre i kulde, men fordi vi er tættere på hinanden, når det er koldt. Om sommeren er vi ikke så tæt på hinanden, og derfor er der ikke så mange, der bliver forkølede om sommeren,« forklarer Jørgen Søndergaard.
Gode råd om forkølelse
Vask hænder ofte – både hvis du er forkølet, og hvis du gerne vil undgå at blive forkølet.
Lad være med at nyse ud i lokalet eller direkte i dine hænder – ellers risikerer du at smitte andre.
Vær forsigtig med at gå til møder, hvis du er forkølet – ellers er man nærmest sikker på at smitte de andre.
Lad være med at ryge. Patienter med KOL og rygerlunger har et svækket immunforsvar, der gør, at de lettere kan blive forkølede.
Søg kun læge, hvis du er usikker på, om der følger noget farligt med forkølelsen. Det kan fx være, hvis du har en kronisk sygdom. Er man ung og frisk, behøver man normalt ikke søge læge, og der gives ikke antibiotika.
Læs mere: Netdoktor – fakta om forkølelse
Læs mere: Netdoktor – oversigt over forkølelse og lignende symptomer
Læs mere: Apoteket.dk – Forkølelse og snue