Arbejdspladser fortsætter unødvendig vaccination

Vaccinationen for influenza koster over hundrede kroner og har ingen dokumenteret virkning. Alligevel fortsætter mange virksomheder med at tilbyde den gratis til deres ansatte. En opringning til flere større firmaer tegner et billede af, at virksomheder, der giver medarbejderne mulighed for at blive vaccineret på firmaets regning, ikke har i sinde at droppe indsprøjtningen. Hos Novozymes, der en af de virksomheder, som tilbyder vaccinen til medarbejderne, er undersøgelsens resultat ikke overraskende.

– Vi har tilbudt vaccinen de sidste 11-12 år, og vores læger og sundhedsplejersker har også kigget på det her og sagt, at der ikke er nogen påviselig effekt af det, fortæller Merete Ibsen, koordinator hos Novozymes.

Det får dog ingen indflydelse på firmaets vaccinerutiner, og de vil fortsætte med at tilbyde vaccinen til de ansatte.

– Det har vi valgt at gøre, fordi vi har medarbejdere, der gerne vil have det hvert år og som er glade for det. Så det har vi valgt at fortsætte med, siger hun.

Det er et personalegode
Ifølge Merete Ibsen er der omkring 500 af virksomhedens ansatte, der takker ja til tilbuddet om gratis vaccination, og selvom det kan løbe op i mange penge for virksomheden, siger hun, at pengene kan være det værd.

– Flere mener selv, det hjælper dem, og at de ikke har været syge siden vaccinationen. Selvom der er nogen, der siger, at der ikke er nogen bevist effekt, er der måske også nogen, der, når de får vaccinationen, tænker: ’Nu er jeg ikke syg mere’. Men medarbejderne er jo utroligt glade for det, og de betragter det som et stort personalegode. Og så kan det jo på den måde være pengene værd, forklarer hun.

Heller ikke hos medicinalvirksomheden Lundbeck vil undersøgelsens resultat spille nogen rolle, når det kommer til medarbejdernes tilbud om gratis vaccine.

– Vi vil fortsat tilbyde vores medarbejdere influenza-vaccine. Der er en positiv effekt for gravide og folk, der måtte være i særlig risiko for at få influenza, fortæller Mads Kronborg, pressechef for Lundbeck, og fortsætter:

– Desuden opfatter mange medarbejdere vaccinen som et gode. Endelig skal kun relativt få medarbejdere undgå influenza – og dermed sygemelding – før investeringen i vaccinen er tjent hjem for os.

Fraråder influenzavaccine til raske voksne
Det manglende bevis for, at influenzavaccinen skulle have nogen virkning, er blevet fastslået af et forskerhold fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

– Det kan ikke påvises, at det er nogen helbredsmæssig fordel at vaccinere raske voksne. Da vaccination samtidig er dyr, er det måske ikke et hensigtsmæssigt sted at bruge penge. Influenzavaccination burde derfor ikke være noget, der blev tilbudt raske voksne, fortæller medicinstuderende Louise Ørnskov Pedersen, som står bag undersøgelsen, til Ugeskrift for Læger.

Forskerholdet har gennemgået international litteratur på området. Ud fra det har de analyseret virkningerne af vaccinationer, der forebygger to forskellige influenzatyper samt influenzalignende symptomer. Også antallet af sygedage og lægebesøg efter vaccinen spillede ind i undersøgelsen, som altså ikke kunne finde videnskabeligt belæg for, at influenzavaccinen nytter.

Læs også:

Flere mænd end kvinder stjæler fra arbejdspladsen

Sådan undgår du stress

 Ugeskrift for Læger