Er du bange for, at hackere får fat i dine nøgenbilleder, at den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA overvåger dig, eller bare at en hemmelig illuminati-sekt holder øje med hvert et digitalt skridt, du tager? Så frygt ikke, Netavisen bringer her en guide til, hvordan du sikrer dig og dine data.
Læs også: Det er naturligt at unge sender nøgenbilleder
Men selv hvis du ikke er den paranoide type, er der ingen grund til ikke at beskytte dine filer mod hackere, fortæller Lars Ramkilde Knudsen, professor ved DTU og ejer af IT-sikkerhedsfirmaet Dencrypt.
Det er nemlig blevet lettere at beskytte sig mod hackerangreb. Du skal bare være sikker på, at de programmer, du bruger, er til at stole på.
– Du ved måske ikke om programmet gør det, det siger. Måske er det NSA, der har lavet det, for at du skal tro, at du har sikker kryptering, forklarer Lars Ramkilde Knudsen.
Mobil sikkerhed
Hvis du for eksempel sender et slibrigt billede fra din mobiltelefon over Facebook eller Snapchat, kan du ikke være sikker på, hvor det havner. Det er før set, at data fra sådanne tjenester er blevet lækket. Lars Ramkilde Knudsen foreslår derfor, at du bruger en særlig app kaldet Signal, når du vil undgå, at dine beskeder og billeder havner i de forkerte hænder.
Læs også: Når de andre kigger med
Appen er gratis og kan downloades fra App Store på iPhone og fra Google Store på Android-telefoner. Den er nem at bruge og fungerer stort set som andre bedsked-apps.
For at være sikker kræver Signal dog, at den heldige modtager af dine billeder også har installeret appen.
Gør filerne på din computer sikre
Men hvad nu med de planer om overtagelse af verdensherredømmet, som jeg er ved at lave fra min computer, og som hverken NSA eller Illuminati må se, tænker du nu med stor sandsynlighed.
Her bliver det en smule mere kompliceret, men Lars Ramkilde Knudsen anbefaler, at man bruger programmet Pretty Good Privacy til at beskytte sine filer.
For at kunne benytte sig af Pretty Good Privacy skal man til windows downloade GPG4win og GPGTools til Mac.
Læs også: Vi skylder kilderne at passe på vores data
Første skridt, efter man har installeret programmerne, er at oprette en nøgle-fil, et såkaldt key pair, der kan sammenlignes med nøglerne til en dør. Kun hvis man har den rigtige nøgle-fil på sin computer, kan man låse de filer, som du beskytter med programmerne, op. Til Mac beder programmet om, at du opretter en nøglefil, når du starter det. Til Windows skal du åbne programmet Kleopatra og trykke ctrl+N. Derefter vælger du at lave “OpenPGP key pair”.
Her kan du se en interaktiv guide til, hvordan du krypterer dine filer. Klik på “Start Prezi” og brug pilene til at klikke dig igennem. Artiklen fortsætter under guiden.
Når du har udfyldt de informationer, som programmerne beder om, inklusiv et sikkert kodeord, kan din nøgle-fil gemmes på computeren. Nu er du klar til at beskytte dine filer. Det gøres ved, at du højreklikker på filen eller mappen, du ønsker at beskytte. På Windows vælger du så “MoreGpgEX options” og “Encrypt” under det. På Mac finder du samme mulighed under “Services”. Derefter guider programmerne dig igennem de sidste skridt. Huske at sætte flueben i, at programmet skal fjerne den ubeskyttede fil, dvs. “unencrypted”. Ellers kan NSA jo bare åbne den gamle fil, der ikke er beskyttet.
Hvis du vil sende dine hemmelige filer videre til andre, skal du sørge for, at de får din nøglefil og har deres eget program til at åbne filer beskyttet med Pretty Good Privacy. Du kan for eksempel give dine venner og kumpaner nøglefilen på en USB-pind.
Derudover er det selvfølgelig også nødvendigt at have et godt antivirusprogram og sikre adgangskoder.