Der findes efterhånden skærme i alle størrelser og afskygninger. Vi har dem rundt om i hjemmet og med os på farten, men det skal gøres endnu smartere end smart-watches. Det mener nogle forskere fra the University of Tokyo, der har udviklet et digitalt display, man kan have direkte på huden. Det er de velkendte LED-teknologier, de har taget til det næste niveau. Skærme skal ikke længere være håndholdte, de skal helt tæt på og klæbes fast til huden.
Teknologierne, der kan kombinere elektronikken med den menneskelige krop, er nu i stand til at overvåge sundhedsmæssige tilstande og give eller forbedre evner hos patienter. Det skriver forskerne i en forskningsartikel om LED-skærmen, de kalder Ultraflexible organic photonic skin.
Den administrerende direktør for Ambu, Lars Marcher, er positiv omkring den nye teknologi. Ambu, der ligger i Ballerup, udvikler og sælger medicinsk udstyr til hospitaler i Europa, Asien og USA. Lars Marcher mener dog, at det er vigtigt, at produktet er gennemprøvet inden det tages i brug.
– For at det skal blive succesfuldt, skal de data, man kan indsamle fra den enkelte patient ved hjælp af digitale, transparante displays, være pålidelige. Signalet er kernen til alt det her. Hvis ikke du har de rigtige signaler, eller måler de rigtige ting, så er det ligemeget, hvilke løsninger, der kommer frem, siger Lars Marcher.
Læs også: Ny app skal få kvinder op på den tohjulede
Naturlig udvikling
Lektor i datateknologi fra Syddansk Universitet, Anders Stengaard Sørensen, ser, at det er en naturlig udvikling, at skærme nu skal være fleksible, tynde og klæbrige. Han fortæller, at det er en teknologi, der har været undervejs i mange år, men det er først inden for de sidste 3-5 år, at det er begyndt at komme ud i kommercielle produkter.
Det er ikke sciencefiktion, men det er svært at sætte årstal på. Om få år vil en smartphone kunne laves så tynd, at du ville kunne klæbe den på din arm.
Lektor i datateknologi fra SDU, Anders Stengaard Sørensen.
– Teknologien giver mulighed for, at skærmene bliver til folier. Det vil starte i små folier, da de er nemmere at lave, og så vil de blive større og større. Om fem år har vi dem formentlig i plakatstørrelse. De kommer til at blive brugt alle steder, hvor man ønsker en tynd og eller fleksibel skærm, siger Anders Stengaard Sørensen.
Han fortæller, at det er teknologien bag OLED, der gør, at skærme og displays bliver lige så energieffektive som LED lamper. OLED-skærme kan laves meget tynde, og de kan printes på gennemsigtigt materiale. De består af få tynde lag, der gør det muligt at bøje dem.
– Det er tyndt, det kan klæbes på, det er energieffektivt, og så kan det oven i købet bøjes. Det åbner op for, at hvis man eksempelvis vil have det på armen som et armbåndsur, så klæber man det bare på, siger Anders Stengaard Sørensen.
Klæbrige smartphones
Lektoren er ikke afvisende for, at denne teknologi vil åbne op for, at eksempelvis smartphones kan klæbes på huden.
– Det er ikke sciencefiktion, men det er svært at sætte årstal på. Om få år vil en smartphone kunne laves så tynd, at du ville kunne klæbe den på din arm. Apple har allerede lavet telefoner så tynde, at det er ved at være et problem, fordi de bøjer, når de ligger i lommen. Og den udvikling kommer til at fortsætte, vurderer lektoren i datateknologi.
Læs også: Nu skal robotter bringe din pizza ud
Den administrerende direktør for Ambu ser ikke kun teknologien som en effektiviseringsmulighed for hans firma, men også for staten.
– Patienter vil gerne bruge så få timer på hospitalet som muligt, og det vil staten også gerne for at spare penge. Hvis du som patient skal ind og opereres, og du så kan komme hurtigere ud af hospitalet og hjem til dine normale omgivelser, fordi du har noget teknologi på dig, som gør, at lægerne kan overvåge dig, mens du er i forskellige sammenhænge. Det øger livskvaliteten for patienten og reducerer omkosninger for hospitalet, fortæller Lars Marcher.
Hos Ambu er de hele tiden på udkig efter nye teknologier, der kan være med til at fuldføre firmaets vision om at finde løsninger, der kan hjælpe til, at sundhedssektoren kan hjælpe patienterne endnu bedre.
One Response to "Snart sidder din mobil klæbet til armen"