Eksperter: Derfor er stress godt for os

Vi som mennesker har en forkert opfattelse af stress, og vi skal lære at acceptere, at den er der.
Vi har som mennesker en forkert opfattelse af stress, og vi skal lære at acceptere,  den er der.

Når vi tænker på stress, er det tit noget, som folk tænker skal bekæmpes og skal trænes væk. Denne opfattelse er forkert, mener erhvervspsykolog, Tue Isaksen:

– Mange har den illusion, at stress er noget, som du kan komme af med, at du kan træne dig til ikke at få stress. Det er en misforståelse. Stress er et overlevelsessystem, der skal sikre, at du overlever. Det er i virkeligheden stresssystemet, som gør, at du kan håndtere, at der kommer belastninger. Sagt med andre ord: Du er evolutionært bygget til at have stress, men du er ikke bygget til at have stress i længere perioder, fortæller Tue Isaksen.

God og dårlig stress

Vi som mennesker kan også definere stress, som værende både en god og en dårlig ting. Altså at der findes “god stress”  og “dårlig stress”. Denne opfattelse er Tue Isaksen ikke enig i:

– Hele opfattelsen om at der findes ”god stress” og ”dårlig stress” vil jeg gerne gøre op med. Der findes kun ”god stress”, men til gengæld findes der dårlig stress håndtering. Det vil sige, at når vi ikke forstår, hvad der sker i kroppen, men bare presser os selv endnu længere, så håndterer vi det forkert.

Læs også: Din næste kollega bliver en drone

Stress  hjælper os i belastede situationer, men man skal også passe på:

– Stress gør, at du kan yde bedre. Men hvis du misbruger det, så får det en negativ konsekvens i stedet for. Og det er simpelthen systemet som langsomt lukker ned og begynder at fordele energien på en anden måde. Men stress er en positiv ting, og vi kan lære os selv at håndtere de belastninger, vi kommer ud for, men belastningen kommer uanset hvad.

Et brud på begrebet om ‘mental robusthed’

Et begreb kendt i psykologiske kredse er idéen om ‘mental robusthed’, der går ud på ens evne til at tackle belastninger mentalt. Det er noget, som chefpsykolog for Psykiatrifonden, Michael Danielsen, ikke er særligt begejstret for:

– Vi er gået fra at tale om forandringsparathed til i højere grad at tale om mental robusthed. Der er man med til at bygge denne forestilling op om, at hvis man oplever belastnings reaktioner, så er man ikke robust nok på en eller anden måde, siger Michael Danielsen

Tue Isaksen er heller ikke særligt begejstret om begrebet, og føler, at det får mennesker til at føle sig mindre værd, hvis de ikke er mentalt robuste:

– Der vil være mennesker, som sidder med en opfattelse af, hvis de i deres arbejde går ned med stress, så var det fordi, de ikke var robuste nok. Det bliver så en form for psykologisk tilbagevirkning på dem selv, at det er dem, som der er noget galt med, og at de bliver rangeret som et ”dårligere menneske”. Den opfattelse kunne ikke være mere forkert.

Læs også: TV: Populært internetfænomen – afstressende eller vulgært?

Seneste opgørelse fra Stressforeningen viser, at 35.000 er sygemeldt fra arbejde pga. stress. Samme opgørelse viser også, at hele 430.000 danskere har alvorlige symptomer på stress.