Gæld, renter, gebyrer og kviklån kan være en smule uoverskueligt, hvis man lige er begyndt på voksenlivet. Derfor har interesseorganisationen for danske banker FinansDanmark for fjerde år i træk skudt kampagnen Pengeuge i gang. Kampagnen kører i hele uge 11, og den skal være med til at give unge et indblik i privatøkonomien.
— Vi skal lære de unge mennesker at forstå, hvad god økonomi er. Eleverne skal lære at bruge deres matematiske kompetencer til at forstå privatøkonomien, og så skal de skal lære at skærpe deres kritiske sans, fortæller Troels Juel, der er konsulent i FinansDanmark.
Vi mener, at bankerne har et ansvar for at være med til at højne unges forståelse for økonomi. Det er vigtigt, at alle unge kan være med uanset baggrund.
Troels Juel, Konsulent ved FinansDanmark
Kampagnen er et samarbejde mellem FinansDanmark og Danmarks Matematiklærerforening. I løbet af ugen er bankrådgivere koblet til forskellige skoler i landet, og de skal undervise eleverne sammen med skolernes matematiklærere.
— Der er især tre ting, vi fokuserer på i undervisningen. For det første skal man lære at lægge et budget og skabe et overblik over sin økonomi. For det andet skal man forstå, hvordan et lån er skruet sammen. For det tredje skal man lære om ÅOP, som er Årlig Omkostning i Procent, siger Troels Juel.
Fakta om Pengeuge
- Pengeugen startede i 2014
- I 2017 løber ugen fra den 13.-17. marts
- I år er 31.000 elever fra 900 skoler tilknyttet undervisningen
- 750 gæsteundervisere og 1600 lærere vil undervise de unge
- Pengeugen er en ikke-kommerciel kampagne, som bankerne selv betaler
Kilde: FinansDanmark
Bankerne har også et ansvar
For FinansDanmark er det vigtigt, at alle unge lærer om privatøkonomi, også selvom man ikke har forældre, der er stærke i budgetplanlægning.
— Vi mener, at bankerne har et ansvar for at være med til at højne unges forståelse for økonomi. Det er vigtigt, at alle unge kan være med uanset baggrund, siger Troels Juel.
Læs også: Unge mænd har særlig stor risiko for at udvikle ludomani
Lige nu er omkring 50.000 unge mellem 18 og 30 år registeret i registret over dårlige betalere, RKI, og det er blandt andet det, som Pengeugen skal være med til at modvirke.
— Alt for mange unge står i RKI, men vi har også set en tilbagegang på 2.700 unge på et år, så det kunne tyde på, at vi har fat i noget rigtigt, siger Troels Juel.
I løbet af ugen vil der være forskellige spil og lege i undervisningen og på nettet, der skal gøre læren om privatøkonomi og digital sikkerhed en smule mere interessant.