– Siden Mathias døde for kun et 1 år siden, er to unge mænd på 17 og 18 år også døde af præcis det samme [meningitis, red.]. (…) Derfor er min opfordring: Få jeres unge mennesker vaccineret.
Sådan lyder det fra Trine Baadsgaard i en Facebook-status, som hun delte tilbage i februar. Budskabet var klart: Hendes egen søn døde af meningitis sidste år, og nu opfordrer hun alle til at lade deres børn vaccinere mod sygdommen.
Og det virker til, at hendes opråb – der er delt af mere end 62.000 folk på Facebook – er blevet hørt. Flere bliver nemlig vaccineret mod meningitis.
Læs også: Ny vaccination mod meningitis godkendt i England
Det er især hos Danske Lægers Vaccinations Service, der er landets største udbyder af vaccinationer, at man oplever den stigende interesse for meningitisvaccinen. I årets første tre måneder har firmaet solgt mere end 100 flere vacciner end samme periode sidste år. Det tal er højt, lyder det fra den daglige leder af firmaets vaccinationsklinikker, Benjamin Feltsen.
– For os er det et højt tal. Tallet har ligget rimelig stabilt de sidste par år, fordi det er en forholdsvis sjælden vaccine. Så en stigning i denne kaliber er høj, fortæller Benjamin Feltsen.
Hvis man som forældre ligger søvnløse om natten ved tanken om de sygdomme, ens barn kan få, er det helt frivilligt og legitimt at give barnet vaccinen.
Palle Valentiner-Branth, afdelingslæge hos Statens Serum Institut
Har hørt om det i medierne
Danske Lægers Vaccinations Service oplever, at interessen for vaccinen typisk kommer fra forældre, der gerne vil booke tid til deres børn, fordi de har hørt om sygdommen og sidste års dødsfald i medierne. Derfor er de vaccinerede også mest børn i den sene skolealder.
I modsætningen til firmaets typiske kunder, der ofte booker tid for at få rejsevaccinationer, ringer forældrene dog kun for at booke tid til vaccinationen – uden hverken at høre om sygdommen eller risikoen for smitte.
– Det er uvant for os, at de ikke henvender sig relateret til et rejsemål, men bare vil blive vaccineret. Vi giver sjældent meningitisvaccinen til rejsemål, så når vi oplever en stigning i salget, er det, fordi det bliver en forbrugsvaccine frem for en rejsevaccine, siger Benjamin Feltsen.
SSI anbefaler ikke vaccinen
Hos Statens Serum Institut kan man godt forstå den stigende interesse for meningitisvaccinen, når der er historier om dødsfald knyttet til sygdommen. Men selvom de forstår skrækken, vil de dog stadig ikke anbefale, at alle går ud og lader sig vaccinere.
– Vi mener ikke, at det er vigtigt, at man bliver vaccineret mod den type af bakterie, der hedder meningokok. Når man taler om meningokok, er forekomsten af sygdommen faldet over de sidste 20 år. Nu er man nede på under 40 tilfælde, siger Palle Valentiner-Branth, der er afdelingslæge hos SSI.
Læs også: Overblik: Stor prisforskel på influenzavaccination
Derfor ser SSI heller ikke, at vaccinen mod meningokok skal indføres i børnevaccinationsprogrammet.
– Sygdommen er simpelthen ikke hyppig nok til, at det vil give sundhedsfaglig mening at tilbyde vaccinen, fortæller Palle Valentiner-Branth.
– Men vaccinen er der. Så hvis man som forældre ligger søvnløse om natten ved tanken om de sygdomme, ens barn kan få, er det helt frivilligt og legitimt at give barnet vaccinen.