Danmark skal bruge el, når vinden blæser. Det er en nødvendighed, hvis Danmark, som planlagt i det nye energiforlig, skal køre på 50 procent vindenergi i 2020.
– Når der kommer 50 procent vind i elsystemet, vil der være omkring 1000 timer om året, hvor der er mere produktion af energi fra vind, end der er forbrug, det fortæller Anders Troi, leder af Intelligent Energy Systems på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).
Derfor skal elnettet være intelligent og kunne styre vores elforbrug til de tidspunkter, hvor der produceres mest el, og det derfor er billigst. Det intelligente elnet kaldes ‘smart grid’ og er snart på trapperne.
– Jeg er ikke i tvivl om, at man har den nødvendige del af de her ‘Smart Grid’-løsninger klar til 2020, siger Anders Troi.
Intelligente varmepumper
Med ‘Smart Grid’ bliver elnettet forsynet med et system, der minder om WIFI. Elnettet kan derfor sende signaler om, hvornår det er billigst, at sætte f.eks. en vaskemaskine eller en varmepumpe til at køre.
Et eksempel er Eflex-projektet, der er styret af bl.a. DONG. Her er smartgrid blevet brugt på varmepumper. Forsøgspersoner har selv kunne vælge, at der skulle være mellem f.eks. 18 og 23 grader. Derefter kører pumpen, når strømmen er billigst, så længe det ikke kommer under 18 eller over 23 grader.
Implementering
Ifølge Anders Troi, skal ‘Smart Grid’ kunne køre uden forbrugeren skal gøre noget:
– Det skal ikke være noget, den enkelte forbruger skal bekymre sig om og rende rundt og styre på sin smartphone. Det skal være nogle automatiske reguleringsmekanismer, der er bygget ind i f.eks. din vaskemaskine
Poul Brath, der er projektleder på DONGs Eflex-projekt, mener også at det skal være nemt for kunden, hvis ‘Smart Grid’ skal være en løsning:
– Hvis det her skal kunne betale sig for kunderne, for der er simpelthen ikke ret meget at spare af penge for dem for at være fleksible, så skal det udvikles som plug’n’play, hvor den bare skal sættes i, og så kører den derud af.
Og hvis det skal ske, så mangler der stadig noget udvikling på området. For selvom elnettet er intelligent og kan fortælle varmepumpen, at den skal starte, så kræver det også, at varmepumpen kan modtage signalet.
– Vi har en installatør ude til hver kunde for at sætte en relæ-boks op, og det gør det jo urealistisk fra et kommercielt synspunkt. Der skal udvikles på den interne intelligens på varmepumper, før det her tager fart.
Ifølge Anders Troi, er vi dog ikke langt fra at kunne udstyre elektriske apparater med mikrochips, der gør dem i stand til at modtage signalerne fra elnettet:
– Det kan være alt fra cirkulationspumper, varmepumper og andre af de ernergisystemer som Grundfoss og Danfoss laver. De vil være forsynet med smart grid egenskaber. Og jeg vil jo nærmest være skeptisk, hvis jeg siger det først er på markedet om fem år.