Studerende bader sammen for klimaets skyld


’Kollegiernes klimakampagne’ hedder det tiltag, der blandt andet har fået beboerne på tre kollegier ved DTU til at bade sammen for at spare på energien. I gennemsnit er det blevet til en besparelse på ti procent, forklarer Jonas Pedersen, der er en af kampagnens tovholdere – en såkaldt klimaambassadør. 

Kampagnen har reelt været en fire uger lang konkurrence, hvor kollegianerne har kunne indsamle point ved at tænke klimabevidst.  En af opfordringerne lød ”save water, shower together”, og det råd var et hit, fortæller Jonas Pedersen.

– Vi har prøvet at lave nogle sjove tiltag, så vi sagde, at man kunne få point til konkurrencen, hvis man gik i bad sammen for at spare på vandet, og det er der flere, der har taget rigtig godt imod.

Sociale for klimaets skyld

Gennem de fire uger, kampagnen har kørt, har baraftener, quizzer og forskellige events sat fokus på at spare på energien. 

– Formålet var at skabe så meget opmærksomhed som muligt, og så var det for at trække folk ind i et fælles rum, så de slukker alle deres private ting, forklarer Jonas Pedersen om arrangementet ’Dating in the dark’. Her kunne man i stearinlysets skær lære hinanden bedre at kende på en yderst energirigtig måde.

Også opfordringer om at spise og lave lektier sammen har været populære på kollegierne. 

– Vi har fået startet vores madklub op igen, og det har været en rigtig god idé, synes jeg. Man bruger jo helt sikkert også mindre strøm, når man laver mad til alle 12 på en gang, siger Katrine Graversen, der glæder sig over alt det sociale, klimakampagnen har bragt med sig. 

– Der var mørklægning en time hver tirsdag, hvor man slukkede lyset på sit eget værelse, og det var faktisk helt vildt hyggeligt, for så sad vi ude i køkkenet og lavede lektier sammen, fortæller hun.

Klimaminister bifalder indsatsen

Fredag blev der holdt reception i anledning af klimakampagnens afslutning. Her mødte klimaminister Martin Lidegaard (R) op for at overrække en præmie på 5.000 kr. til det kollegium, der har sparet mest på energien de sidste fire uger. Ministeren roste de unge kollegianere for deres indsats og understregede vigtigheden af at skabe forståelse for, at alle har et ansvar over for klimaet:

– Den forståelse er I med til at skabe med sådan nogle initiativer, udover at det en helt konkret adfærdsændring i hvert et hjem. Derfor kan man slet ikke overvurdere betydningen af den form for initiativer, som I har taget her. Det skal I have tak for. Vi kunne slet ikke lave vores politiske arbejde, hvis ikke det var for det, sagde Martin Lidegaard til de fremmødte klimaentusiaster, inden han kårede Bergsøe Kollegiet som vinder af konkurrencen.

Læs mere: www.saveklima.dk

(Foto: SAVE – Kollegiernes Klimakampagne)