Hver tirsdag og torsdag lægger 26-årige Denis Dedovic studiebøgerne fra sig og tager på arbejde. Denis Dedovic læser jura på Aarhus Universitet, og i efteråret fik han jobbet som stud.jur. hos advokatvirksomheden LETT.
– Det betyder meget at have et studiejob. Man får et indtryk af arbejdsgangen på et advokatkontor, og man lærer at håndtere jura på en anden måde. Ét er at læse om det i en bog, noget andet er at arbejde med det i praksis, fortæller Denis Dedovic.
Supercomputeren læser hurtigere end de studerende
Den nye supercomputer kan løse mange af de opgaver, som Denis Dedovic normalt arbejder med. Robotten kan på få minutter finde gode argumenter for og imod en bestemt sag med dokumentation i lovparagrafferne og i tidligere sager. En sådan opgave kan nemt tage en studentermedhjælper flere timer eller dage at fuldføre.
De her nye IT-værktøjer betyder, at vi kan gøre tingene smartere og endnu bedre, og så slipper vi også for noget af det helt trivielle arbejde
Martin Riber Povlsen, økonomidirektør hos Bech-Bruun
Robotten er advokaternes konkurrent – ikke en hjælpende hånd
Advokatrobotten, som er udviklet af IBM, er i højere grad tiltænkt som en konkurrent til jurister end som en hjælp. Den skal nemlig hjælpe virksomheder med basale juridiske spørgsmål, som de normalt ville kontakte en advokat for at få løst. Det forklarer økonomidirektør i advokatvirksomheden Bech-Bruun, Martin Riber Povlsen.
Læs også: Eksperter: De studerende skal passe på robotterne
Martin Riber Povlsen opfatter dog ikke den nye teknologi som truende for advokatbranchen.
– Som jeg ser det, er det bare IT, der udvikler sig. Det er ligesom for 20 år siden, hvor vi pludselig kunne sende mails i stedet for breve. Dengang skulle arbejdsrutinerne også lægges helt om, og der blev færre sekretærer. De her nye IT-værktøjer betyder, at vi kan gøre tingene smartere og endnu bedre, og så slipper vi også for noget af det helt trivielle arbejde, siger Martin Riber Povlsen.
Man er bedre stillet med et studiejob
Martin Riber Povlsen tror ikke, at den nye teknologi vil ændre noget radikalt i advokatbranchen de næste fem til ti år, men han erkender, at det nok vil have en effekt på antallet af studiejob.
Denis Dedovic synes, det er ærgerligt, hvis færre jurastuderende får mulighed for at få et relevant studiejob.
– Jeg tror bestemt, at man er bedre stillet, når man skal ud på arbejdsmarkedet, hvis man har haft et studiejob. De fleste i branchen er enige om, at man med en blanding af gode karakterer og erhvervserfaring allerede er langt foran. Så er de værste nybegynderproblemer elimineret, siger Denis Dedovic.