Eksperter: De studerende skal passe på robotterne

De studieklare skal tænke sig godt om, når de søger uddannelse. Drømmejobbet kan i fremtiden blive overtaget af robotter.
Foto: Toa Heftiba

I dag kl. 12 er der ansøgningsfrist for kvote 2  til de videregående uddannelser. Men det er en jungle af uddannelsesmuligheder, der møder de studieklare unge. Det er svært at gennemskue, hvilke uddannelser der vil lede til jobmuligheder. Varsler om kunstig intelligens og stor forandring på arbejdsmarkedet, gør fremtiden usikker.

– Over de næste 10 år vil mere end halvdelen af de jobs, som vi har i dag, være væk. Men nye vil være skabt. Det skyldes i høj grad robotterne. Så du skal være klar til at forandre dig, siger direktør i Fremforsk og fremtidsforsker, Jesper Bo Jensen.

Han anerkender, at det er en stor udfordring at styre målrettet efter et job, der ved afslutningen af uddannelsen måske ikke eksisterer. Det betyder, at mange kommer til at famle i blinde.

Læs også: Studerende vil ikke nøjes med en bachelor

Pas på robotterne
I løbet af foråret vil mange ansøgere følge trop. Kvote 1 ansøgere skal frem mod d. 1 juni placere deres lodder på de uddannelser, der forhåbentlig fører dem til drømmejobbet. Men i fremtiden skal de unge ikke kun konkurrere med hinanden om pladserne på arbejdsmarkedet.

– Maskiner bliver kun bedre til at være maskiner. Det er derfor vigtigt, at vi satser på at optimere mennesket i mødet med maskinen. Vi skal dyrke det magiske i at være mennesker, siger fremtidsforsker Liselotte Lyngsø.

Hun fremhæver samtidig i sin fremtidsprognose, at der vil være et stort behov for psykologer. De skal hjælpe folk med at håndtere sammenstødet mellem mennesket og maskiner

Styr udenom arbejdsløshed
– Det er vigtigt at vælge en branche, der ikke bliver overtaget af robotterne. Så hold dig langt væk fra rutineopgaver. Kreativitet er derfor vigtigt. Koncentrér dig om specialiserede opgaver, der kræver din menneskelige tankegang. Sådan lyder opfordringen fra Jesper Bo Jensen til nye studerende.

Særligt dem der overvejer uddannelser indenfor humaniora befinder sig i farezonen. Det er et studie, der i højere grad må følge med teknologien.

 – Kommunikationsuddannelser skal du holde dig langt væk fra! Drop religionshistorie. Din iværksætterdrøm, den lykkes sjældent. Smalle studier er døende. Og lad nu vær med at gå efter en fancy jobtitel, advarer Jesper Bo Jensen.

Udmelding er klar, hvis de smalle studier og humanistiske fag skal overleve, må de holde sig oppe på dupperne. Jesper Bo Jensen understreger, at de humanistiske traditioner skal udvikle sig, gøre sig selv erhvervsrelevante og styrke arbejdet på tværs af områder.

Det er svært for Jesper Bo Jensen at svare på, hvilke uddannelser de unge skal vælge. I stedet peger han på sundhedsområdet. Her er der stigende vækst, og der er efterspørgsel, forklarer han. Også Liselotte Lyngsø vurderer, at sundhed er et godt område, hvis fremtiden  skal være sikret.

Læs også: Robotter er kommet på sygeplejerskernes skoleskema