Influenzasæsonen er over os igen. Og hvis det går, som det gjorde sidste år på samme tid, så vil over en halv million danskere være vaccineret mod sygdommen.
Tal fra Statens Serum Institut viser nemlig, at omtrent 565.000 danskere sidste efterår blev vaccineret mod influenza. De fleste, som en del af et gratis tilbud fra staten til kronisk syge, ældre, overvægtige og gravide. Men faktisk valgte ca. 130.000 selv at betale for vaccinen. Det er på trods af, at de ifølge Sundsstyrelsen vurdering ikke er i fare for at blive alvorligt syge af influenza.
Læge i Sundhedsstyrelsen, Louise Bredal Mørk Lauridsen, forklarer, hvorfor deres anbefaling lyder, som den gør:
– Når vi ikke specifikt anbefaler influenzavaccination til yngre, raske personer, er det fordi influenza hos de fleste raske personer ikke er en alvorlig sygdom.
Influenzavaccinen er ikke tiltænkt raske
Sundhedsstyrelsen anbefaler udelukkende influenzavaccination til risikogrupperne for at forebygge influenza, især for at forebygge de alvorlige komplikationer, som influenza kan give hos personer i risikogrupperne.
Ifølge Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen dør 1.000-2.000 danskere årligt som følge af komplikationer forbundet med influenza.
For de særligt udsatte grupper er tilbudet derfor gratis, mens andre mod betaling kan vælge at blive vaccineret.
Risikogrupperne omfatter: personer, der er 65 år eller derover, personer med en kronisk sygdom, svært overvægtige med en BMI over 40 eller gravide, som er mere end 12 uger henne i graviditeten.
Fakta om influenzavaccinationen:
- Hvert år fra oktober til december tilbyder staten vaccinen gratis til risikogrupperne.
- Vaccinationen koster omkring 150 kroner for borgere uden for risikogrupperne.
- Vaccinationen skal foretages hvert år mellem oktober og december, da influenzatyperne hele tiden ændrer sig.
- Vaccinationen mod influenza beskytter de fleste, men ikke alle. Man kan godt få influenza, selvom man er blevet vaccineret, men sjældent i alvorlig grad.
Kilde: Sundhedsstyrelsen og Danske Lægers Vaccinations Service
Arbejdspladser tilbyder gratis vaccination
Flere arbejdspladser tilbyder influenzavaccinationen gratis. Sofie Breum, sygeplejerske på Rigshospitalet, er en af dem, der i år og sidste år tog imod tilbuddet om at få influenzavaccinationen på sit arbejde.
– Jeg har primært fået vaccinen, da jeg gennem mit arbejde er en aktiv smittekilde for vores patienter med svækket immunforsvar og andre svækkede patienter, fortæller Sofie Breum.
Hun vil ikke smitte andre
Men arbejdet er ikke den eneste grund til, at hun vælger at blive vaccineret mod influenza. Jobbet som sygeplejerske har nemlig gjort Sofie Breum opmærksom på, at hun også er en smittekilde uden for sin arbejdsplads på Rigshospitalet.
– Med influenzavaccinationen er jeg med til at mindske forekomsten af influenza og dermed dødeligheden, blandt andet hos de ældre. Influenza er ikke farlig for mig, men det er det for andre grupper i samfundet. Derfor er det vigtigt for mig at blive vaccineret, siger Sofie Breum.
Tal fra Serum Instituttet tyder på stigning
I 2015 tog omkring 28.000 raske imod vaccinen. I 2016 var tallet steget til omtrent 130.000, viser statistik fra Statens Serum Institut.
Går man ind på Statens Serum Instituts hjemmeside får man et klart billede af, at der er tale om en stigning i antallet af raske, der får influenzavaccinen. Ifølge Netavisens research er billedet imidlertid mere uklart.
Sidste år ændrede Statens Serum Institut nemlig metoden til at registrere antallet af vaccinerede. Det har givet rod i tallene, som gør det usikkert at fastslå, hvor stor stigningen er og om Statens Serum Institut får lige så travlt i år som de havde sidste år.
One Response to "Raske danskere bliver vaccineret mod influenza"