Tåge kan indeholde farlig kviksølv

Tåge som den, der ofte omklamrer os danskere, kan potentielt indeholde en særligt farlig type kviksølv, der er yderst skadelig for både mennesker og dyr. Det er amerikanske forskere, der er nået frem til konklusionen, og de er selv overraskede. Forskningen ved den californiske kyst viser nemlig, at tåge kan indeholde kviksølv i et omfang, der ikke tidligere har været kendt. 

– Tåge udgør en vigtig og hidtil ukendt kilde til organisk kviksølv i kystnære økosystemer, skriver de amerikanske forskere i deres forskningsrapport.

Frygtelige følger


Det kan få utroligt store konsekvenser at blive udsat for store mængder organisk kviksølv. Det fortæller Ole John Nielsen, der er professor ved Kemisk Institut. 

– Hvis du bliver tilstrækkeligt eksponeret, kan du få meget alvorlige nerveskader og miste balanceevnen, og børn kan få forkrøblede arme og ben, forklarer han.

Historisk har der været flere episoder, hvor folk har været særligt udsat for store mængder kviksølv, og her har konsekvenserne været tydelige. Op gennem 1950’erne oplevede man i Japan kraftig forurening, der resulterede i en kviksølvforgiftning af fisk og skalddyr fra Minamatabugten. 

– Patienterne mærkede først følelsesløshed, lammelser, tale- og synkebesvær og andre neurologiske symptomer, hvorefter fulgte kramper, der endte med døden, skrev fagbladet Ingeniøren i 1996 om forureningskatastrofens ofre. 

Kræver yderligere forskning

Professor Ole John Nielsen, der blandt andet forsker i luftforurening, mener dog ikke, at man skal være nervøs, hver gang metrologerne lover tåge. Han opfordrer i stedet til, at man fortsætter forskningen på området, så man bliver klogere på, om tåge reelt kan være farligt.

– Det er klart, at nogen bør tage studiet et skridt videre. Både for at se, om man kan måle det andre steder, men også for at lave et studie af, hvor meget tåge man indånder, og hvor meget kviksølv der bliver hængende i én, siger han. 

Ole John Nielsen forklarer, at der ikke tidligere er fundet organisk kviksølv i tåge, og at mængderne er overraskende høje. Men han understreger, at der i forskningsmaterialet fra den californiske kyst er forholdsvis stor usikkerhed omkring tallene. Et faktum som forskerne også selv har påpeget. 

Læs også: Spis fisk med mindst muligt kviksølv