– Jeg tror aldrig, jeg har set så mange mennesker på Rådhuspladsen før! Det er jo nærmest som ved EM i 92’.
En mand kigger på sin kammerat, mens han peger op på en af storskærmene, der hænger længere fremme. På skærmen kan man se, hvordan Rådhuspladsen og de omkringliggende gader er indhyllet i mennesker. Folk er i den grad dukket op. Alle for at tage endegyldigt afsked med Kim Larsen.
Danmarks gadedreng
Kim Melius Flyvholm Larsen blev født d. 23 oktober i 1945 og sov stille ind søndag d. 30 september 2018. Han blev 72 år gammel.
– Jeg kan høre flyvere i natten, er det fjende eller ven, er det nu, det sker.
Tonerne fra det kendte Kim Larsen nummer skyder ud over folkemyldret, mens vi venter. Midt på pladsen står en kæmpe scene badet i lys fra projektører.
– Godaften alle sammen og velkommen til en ganske særlig aften her på Rådhuspladsen i København.
Aftenens vært Mads Steffensen bryder tavsheden og byder velkommen til kameraet og publikummet. Den velkendte vært fra ’Mads og Monopolet’ forsøger med munter tone at give et indblik i aftenens program, men samtidig fortæller hans øjne en ganske anderledes sandhed.
En sandhed de fleste kan tage del i. De er her for at sige farvel. Samlet på tværs af generationerne for at tage afsked. Der findes kun enkelte skikkelser i dansk historie, som har haft lige så stor berøringsflade på tværs af generationerne. På de skrå brædder havde vi Dirch Passer. På musikscenen havde vi Kim Larsen – hele Danmarks gadedreng.
De mindste synger med
– Da jeg gik ud over Langebro, en tidlig mandag morgen, da så jeg en, der stod og græd.
Forsangeren fra Love shop Jens Unmark Larsen synger de kendte ord med en ryst i stemmen, og alle på pladsen synger med – selv de små. Det er svært at holde tårerne tilbage, når den ene store danske kunstner efter den anden fortolker sange fra Kim Larsens store sangkatalog.
Hvem optrådte?
1. Caroline Henderson: Som et strejf af en dråbe
2. Dorthe Gerlach: This is my life
3. Rasmus Nøhr: Hvis din far gi’r dig lov
4. Love Shop: Langebro
5. Mette Lindberg & Kira Skov: Kloden drejer stille rundt + Sirenesangen
6. The Minds of 99: Kvinde min + Tik Tik
7. Oh Land: Papirsklip
8. Michael Falch: Midt om natten
9. Mattias Kolstrup: Masser af succes
10. Rasmus Walter: De smukke unge mennesker
11. Kwamie Liv: Pianomand
12. Carl Emil Petersen: Jutlandia
13. Alfred Nordhøj Kann: Joanna
14. Magtens Korridorer: Det bedste til mig og mine venner + Rabalderstræde
15. DR’s pigekor: Om lidt
Når børn i 8-års alderen kan synge med på Kim Larsens sange, vidner det om, at hans sange stadig spilles i de danske hjem og lever videre. Sange om kærlighed, hverdagslivet på godt og ondt og kampen mod systemet.
– Når man står overfor publikum, så siger man selvfølgelig sin mening. Jeg bli’r ikke forarget over nogle mennesker, som har mange penge og bygger huse på strandvejen. Det kan ikke forarge mig. Det kan derimod forarge mig, at der er for mange fattige mennesker herhjemme, siger Kim Larsens i en række klip på storskærmene, inden Michael Falch indtager scenen med kæmpehittet ’Midt om natten’ fra filmen af samme navn.
– Må vi høre Kim Larsens vers? Åhhhhh manjana, håber vi får i morgen med! Vi vil have mere! Åhhhh manjana, håber vi får i morgen med!
De tusindvis af fremmødte klapper, danser og synger med på et af de største popnumre i dansk tid, hver gang Micahel Falch holder mikrofonen ud til publikum. Hans hyldest sender varmen tilbage i de frysende tæer på pladsen.
Der spreder sig en duft af cigaretrøg der grines, og i krogene kan man høre ølflasker, der klirrer, når de banker mod hinanden. Gadedrengens ånd har indfundet sig på pladsen.
– Sig frem! Tal løs! Giv dit besyv med! Det er hvad demokratiet kræver af borgeren, lyder opfordringen fra Kim Larsen i et interview med Clement Kjærsgaard.
Kim Larsen kunne give sit besyv med gennem sang, og gjorde det ofte, men var heller ikke bleg for at stille op til interviews og sige sin mening.
Om lidt bli’r her stille, men vi ses måske igen
Aftenens sidste fællessang står DRs pigekor for. Og der er kun én sang, som kan stå distancen, når vi skal tage endegyldigt afsked med hele Danmarks gadedreng, popikon og nationalskjald. En mand som efterlader sig en kæmpestor musikalsk arv.
– Om lidt bli’r her stille, om lidt er det forbi. Fik du set det, du ville? Fik du hørt din melodi? Vi ses måske igen.
Det bliver stille på pladsen, og der går et sug gennem publikum.
– Tak for alt hr. Larsen, siger en mand og giver sin kone et kram, mens de langsomt forlader pladsen sammen med resten af mængden. Stilheden forbliver. Nu er det slut – helt slut.
Sådan gjorde vi: Ideen til denne reportage kom på baggrund af DR’s planlagte mindekoncert ’Som et strejf af en dråbe’. Journalisten ønskede at finde ud af, om der var belæg for en koncert af den størrelsesorden i forbindelse med Kim Larsens død og tog derfor ind til koncerten. Journalisten medbragte selv kamera og er ansvarlig for de billeder, der indgår i artiklen. Journalisten Valgte helt bevidst at stille sig i baggrunden, da det kunne bidrage til nogle andre vinkler i forhold til billeder.