Tegneserie-entusiast om festival: Det bliver virkelig stort

Der er tegneserie-festival i Rundetaarn i weekenden. Foto: Wikipedia
Der er tegneserie-festival i Rundetaarn i weekenden. Foto: Wikipedia

I weekenden vil danske tegneserie-entusiaster valfarte til Rundetaarn i København. Her løber tegneseriefestivalen ArtBubble nemlig af stablen. Festivalleder Lars Jakobsen fortæller, at arrangementet vil være spækket med masser af lækkerier for både børn og voksne.

– Rundetårn er i weekenden fyldt op med tegneserier. Udenlandske tegnere, danske tegnere, nye tegneserier. Alt, hvad der bevæger sig. For eksempel kommer Don Rosa, som er en af de mest kendte Anders And-tegnere fra USA. Det er en meget stor begivenhed, at han kommer til Danmark, fortæller han.

 Det er fordi, hans historier stadigvæk kan sige den voksne noget. Ligesom H.C. Andersens fortællinger og eventyr.
– Anders Hjorth Jørgensen, tegneserie-historiker

Tegneserier er ikke kun for børn

Ifølge tegneserie-historiker Anders Hjorth Jørgensen er det især de gode fortællinger, der drager folk imod tegneserie-universet, og tegneserier er i høj grad også henvendt til voksne. Han fortæller, at der i dag er et stort marked rettet mod voksne. I tegneseriebutikken Faraos Cigarer i indre by kan man eksempelvis købe tegneserier i luksusudgaver, der koster omkring 7-800 kroner stykket.

– Så er det jo tegneserier i luksusformat, og det er ikke til børn. I min barndom var jeg selv glad for Anders And-tegneren Carl Barks. Nu er hans samlede værker så blevet udgivet, og dem har børn altså ikke har råd til at købe. Det er målrettet voksne, som er vokset op med ham. Og det er, fordi hans historier stadigvæk kan sige den voksne noget. Ligesom H.C. Andersens fortællinger og eventyr, fortæller han.

Læs også: Tegneserietegner Rune T. Kidde er vild med fødselaren Chuck Berry

Festivalen er da også langt fra målrettet børn alene. Festivalens program henvender sig til alle aldersgrupper, fortæller festivalleder Lars Jacobsen.

– Der vil være noget for alle. Vi har et børneområde, hvor børnene kan sidde og tegne. Alle kan møde nogle af tegnerne og få gode råd af dem. Der er noget til samlerne, til entusiasterne, til dem der selv tegner – og man kan møde alle tegnerne, både de danske og de udenlandske, som vil stå til rådighed for publikum med både snak og signaturer, siger han.

Du kan være verdens bedste tegner og alligevel aldrig få fascineret publikum, hvis du ikke kan finde ud af at fortælle gode historier.
– Martin Colberg, tegneserie-entusiast

En af dem, der skal til tegneserie-festival i weekenden, er Martin Colberg. Han er 44 år og salgs- og marketingsdirektør i firmaet ScanMould, og han har været vild med tegneserier, så længe han kan huske. For ham handler fascinationen af tegneserier især om den gode fortælling.

– Tegneserier handler for mig om den gode historiefortælling. Billederne kan stimulere fantasien og forøge oplevelsen, men du kan være verdens bedste tegner og alligevel aldrig få fascineret publikum, hvis du ikke kan finde ud af at fortælle gode historier, siger han.

Tegneserier som fællesskab

Martin Colberg skal til weekendens festival sammen med sin 14-årige søn. De har tidligere været på både tegnekursus og tegneserie-højskole sammen, så det univers er i høj grad noget, de deler. For Martin Colberg selv startede fascinationen allerede i barndommen, men læsningen og betydningen har alligevel ændret sig med årene.

– Jeg tilbragte rigtig meget tid med at læse tegneserier på folkebiblioteket i min barndom. Dengang måtte man kun låne tre med hjem ad gangen, og så var jeg tilbage dagen efter og låne tre mere. Nogle af de tegneserier, jeg læste som barn, læser jeg i dag med helt andre, voksne øjne. Jeg betragter visse tegneserier som værende ligeså stor historiefortælling som noget af verdenslitteraturen, fortæller han.

Læs også: Rune T. Kiddes værker sælger

Tegneserie-historiker Anders Hjorth Jørgensen forklarer, at det netop ofte er i barndommen, at fascinationen for tegneserier opstår.

– Fascinationen af for eksempel Anders And og Disney-universet er noget, man ofte har med sig fra barnsben, og som voksen kan du så stadigvæk opleve de gode historier, forklarer han.

En af de helt store attraktioner til weekendens festival er den amerikanske tegner Don Rosa. Selvom Martin Colberg og hans søn glæder sig til hele festivalen, er han helt klart weekendens højdepunkt. Han afholder signering i Faraos Cigarer i Skindergade allerede fredag eftermiddag som optakt til festivalen.

–  Det bliver virkelig stort. Det bliver svært at overgå, konkluderer Martin Colberg.

Tegneserie-festivalen kører lørdag til søndag denne weekend i Rundetaarn i København.