De ældre er den aldergruppe, hvor antallet af beskæftigede stiger mest. Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik er andelen af beskæftigede i aldersgruppen 55 til 64 år steget med næsten 2,5 procent det seneste år.
Arbejdsgiveren kan være tungen på vægtskålen, når det kommer til at få de ældre, der nærmer sig pensionsalderen, til at blive på arbejdspladsen.
– Hvis man ønsker, at folk skal blive længere på arbejdsmarkedet, så er det lige ud ad landevejen. Arbejdsgiveren skal lægge sig på knæ og sige ‘vil du ikke godt blive lidt længere tid på arbejdsmarkedet?’ Så det er arbejdsgiverens indsats, der er afgørende for, om man bliver eller ej, siger Per H. Jensen, professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Per H. Jensen.
80 procent af de ældre, der er blevet på arbejdsmarkedet, efter de har nået efterlønsalderen, er blevet opfordret til det af deres arbejdsgiver. Kun 20 procent af de ældre, der er gået på efterløn, er blevet opfordret til at blive af deres arbejdsgiver. Det viser en spørgeskemaundersøgelse foretaget af professor Per H. Jensen.
Anderkendelse er afgørende
Ifølge professoren er det vigtig for de ældres beslutning om at blive et par år endnu, at de føler sig værdsat, og dér er opfordringen fra chefen vigtig.
– Det er anerkendelsen, man er glad for. Man er glad for, at man bliver værdsat. Det kan jo så være benzin på den motor, der får én til at blive længere tid på arbejdsmarkedet, siger Per H. Jensen.
Læs også: Danske ældre skylder større beløb til inkasso
Man skal ikke bringe tingene derhen, hvor det bliver fjollet og stigmatiserende. Man skal ikke sige, at fordi du er 60 år, så er du et særtilfælde
Erik E. Simonsen, underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening
Det mønster kan Anna Sophie Debel, der er ansvarlig for arbejdsmarkedsområdet hos Ældre Sagen, bekræfte.
– Vi har lavet lignende undersøgelser, der har bekræftet, at anerkendelse betyder rigtig meget for ens lyst til at fortsætte efter pensionsalderen. Dem, der bliver på arbejdsmarkedet af lyst, gør det, fordi de får den anerkendelse, de har behov for. Anerkendelse betyder rigtig meget for ens lyst til at fortsætte med at arbejde, siger Anna Sophie Debel.
Dansk Arbejdsgiverforening har fokus på øget indsats
Hos Dansk Arbejdsgiverforening er man opmærksom på, at der kunne være mere fokus på at fastholde de ældre på arbejdsmarkedet.
– Vores oplevelse er, at man er opmærksom på det ude på arbejdspladserne, men at det ikke er alle, der er så gode til det, som de burde være. Så der kan gøres mere for at give de ældre lyst til at blive længere, siger Erik E. Simonsen, der er underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening.
Læs også: Poul på 69: »Når man kom op i årene, var man ikke længere ønsket på arbejdspladsen«
Men Erik E. Simonsen lægger vægt på, at ældre bør behandles nøjagtigt ligesom de andre aldersgrupper på arbejdspladsen.
– Men man skal ikke bringe tingene derhen, hvor det bliver fjollet og stigmatiserende. Man skal ikke sige, at fordi du er 60 år, så er du et særtilfælde. ‘Du er her, fordi du er nyttig og værdig’, siger Erik E. Simonsen.
Sådan gjorde vi: Journalisten fik inspiration til artiklen gennem offentliggørelsen af nye tal på Danmarks Statistik, der viste, at andelen af ældre på arbejdsmarkedet er steget det seneste år. Alle kilder er interviewet telefonisk.