Af William Sass og Emil Bo Rask
Næsesprayen Naloxon trækker hvert år stofmisbrugere tilbage til livet fra ellers dødelige overdoser. Modgiften neutraliserer effekten af stoffer som heroin, morfin og fentanyl og er fuldkommen ufarlig.
Men sådan bliver det ikke ved med at være herhjemme. Det siger Antidote Danmark, en frivillig hjælpeorganisation, der indtil nu har stået for udbredelsen af modgiften til misbrugere.
Det er meget grimt at se, at Danmark, som et af de rigeste lande i verden, overlader arbejdet til frivillige kræfter uden offentlig støtte
Michael Lodberg Olsen, daglig leder i Antidote Danmark
Som et led i den nye finanslov mistede Antidote Danmark nemlig al offentlig støtte, og de har derfor måttet nedlægge 95 % af deres aktiviteter. I Danmark dør der hvert år flere af overdoser end i trafikken, og det tal kommer ifølge organisationen til at vokse.
– Staten siger, at de vil støtte de kommunale tilbud, men det er kun 40 til 50 procent af folk, der dør af overdoser, der har berøring med kommunen. Lige nu ligger initiativet på et skrivebord, og der har overhovedet ingen indsats været i Danmark siden januar, siger Michael Lodberg Olsen, daglig leder i Antidote Danmark.
Misbrugere trækker ikke stemmer
Politikerne i Danmark tager ifølge Michael Lodberg Olsen ikke problemet seriøst nok, og han savner både midler og handling, når det kommer til at hjælpe stofmisbrugere. Antidote Danmark anslår, at man kan nedsætte dødeligheden fra overdoser med op til 50 procent i Danmark ved at uddele 5.000 næsesprays.
– Det er trist, at der ikke er vælgere i at hjælpe udsatte stofbrugere. Det er meget grimt at se, at Danmark, som et af de rigeste lande i verden, overlader arbejdet til frivillige kræfter uden offentlig støtte.
Læs også: Forening i København fortæller folk hvordan de skal tage stoffer
En af de politikere, der rettes kritik imod, er Kirsten Normann Andersen, sundhedsordfører i SF. Hun stemte for satspuljen i finansloven, men er alligevel kritisk over, at udbredelsen af Naloxon ikke er blevet prioriteret.
– Det har selvfølgelig handlet om økonomi, men økonomi må aldrig være et spørgsmål, når vi taler om de allersvageste i Danmark. Men når det er sagt, er der mange andre indsatser, der skal komme først, siger Kirsten Normann Andersen.
Næsespray må ikke blive en sovepude
Ifølge Kirsten Normann Andersen er det vigtigste stadigvæk at forebygge stofmisbrug. Hun påpeger derudover, at det nu bliver kommunernes ansvar at opsøge misbrugerne udenfor systemet. Hun mener, man skal passe på, at Naloxon ikke bliver en sovepude, der hindrer folk i at stoppe deres misbrug.
Læs også: Banebrydende test skal sikre hurtig og målrettet hjælp til folk med hjerneskader
Men den forklaring giver Michael Lodberg Olsen fra Antidote Danmark ikke meget for.
– De erfaringer der er, også fra de kommuner, der har fået satspuljemidler, er rigtig, rigtig gode. Vi har været ekstremt effektive og mister så al offentlig støtte fra 1. januar. Hvis vi skal tilbage på det niveau, vi var før, er det omkring 800-900 tusinde kroner om året, vi behøver. Skal vi lave en national strategi, er det omkring 12 millioner.
Hverken sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) eller sundhedsordfører Jane Heitmann (V) har ønsket at udtale sig i forbindelse med indslaget.
Sådan gjorde vi: Historien udspringer af, at den ene journalist blev gjort opmærksom på stoffet Naloxon af en bekendt. Alle citater er indhentet fra fysiske interviews med begge kilder.