Det sviner, når man bygger nyt.
Bygge- og anlægsbranchen er blandt de største syndere, når det kommer til at generere affald. Branchen er således ansvarlig for mere end en tredjedel af den samlede mængde affald, der produceres i Danmark. Det viser tal fra Miljø- og Fødevareministeriet.
Idéen om en cirkulær økonomi, hvor affaldsmængden reduceres ved at flere ressourcer genanvendes, har også været et fokuspunkt for regeringen, som håber på, at Danmark kan blive et foregangsland på området.
Det er en skandale, for det er så smukke ting, der ryger ud – også fra et miljøperspektiv
Lennart Studinski, forhandler af brugte vinduer og døre
Imidlertid oplever mange firmaer, som har specialiseret sig i at genbruge byggematerialer, en række udfordringer. Derfor har Teknologisk Institut udgivet en ny rapport, som lokaliserer de udfordringer, som virksomhederne har.
– Vi skal genbruge flere byggematerialer i byggeriet, men det er svært at gøre i stor stil, og det er jo nødvendigt, hvis det skal batte noget i forhold til affaldsmængden, siger seniorspecialist Stig Yding Sørensen fra Teknologisk Institut, som er én af hovedmændene bag rapporten
Genbrug kan være svært
Ét af de firmaer, som har specialiseret sig i at genbruge byggematerialer er Klassiske Vinduer. Ejer og enemand i firmaet, Lennart Studinski, opkøber brugte vinduer og døre, renoverer dem og videresælger dem til private. Han oplever en stor interesse for sine produkter.
– Jeg oplever en stigende efterspørgsel. Omsætninger stiger, og der er tydelig interesse. I dag behøver jeg ikke længere opsøge og lede efter vinduer og døre. Folk kontakter mig selv – både håndværkere og private, siger Lennart Studinski.
Læs også: Flere kommuner indsamler organisk affald
Lennart Studinski vil dog gerne meget mere med hans forretning. Han har forgæves forsøgt, at få aftaler i stand med de kommunale genbrugsstationer.
– Det har været en meget vanskelig proces, og jeg har endnu ikke fået tilladelse, hvor jeg har søgt. Det er en skandale, for det er så smukke ting, der ryger ud – også fra et miljøperspektiv, siger Lennart Studinski.
Reglerne er der jo for at tage hensyn til noget, som vi også finder vigtigt
Stig Yding Sørensen, seniorspecialist på Teknologisk Institut
Dog har Lennart i kraft af sit enkeltmandsfirma mulighed for, at renovere og behandle blymalede vinduer. Hvis han havde ansatte, så ville hans firma være underlagt en række love og regler.
Og netop de blymalede vinduer er et typisk eksempel på, hvor genbrugsidéen udfordres, ifølge Stig Yding Sørensen.
– Det er et godt eksempel på, hvor regler går ind og konflikterer med den cirkulære økonomi. Reglerne er der jo for at tage hensyn til noget, som vi også finder vigtigt, siger Stig Yding Sørensen.
Læs også: Genbrugsbutikker bruges som genbrugspladser
Stig Yding Sørensen påpeger også, at nogle genbrugte materialer kan være behandlet eller eksponeret for skadelige stoffer, men det er vanskeligt at vide.
– Når man køber en nye byggevarer, så er de jo mærkede, men når man står med en bunke genbrugsmaterialer, så er den dokumentation ikke tilgængelig. Det er måske bedre at købe en billigt produceret dør, som ikke kan genanvendes, fremfor en genbrugsdør med miljøskadelige stoffer. Det er ikke altid let at gennemskue som forbruger eller indkøber. Der mangler dokumentation, siger Stig Yding Sørensen.
Sådan gjorde vi: Ud fra en pressemeddelelse fra Teknologisk Institut fik vi nys om rapporten om den cirkulære økonomi. Interviews og citater er indhentet via telefon.