Adgang til netbank bliver nemmere med ny opfindelse

Hack a disability
Hack A Disability er en konkurrence, hvor studerende har mulighed for at udvikle IT-løsninger til handicappede. Foto: Das Büro.

Fremover bliver det lettere at logge på din netbank. Det skyldes en ny app, der oprindeligt er udviklet til personer med kognitive vanskeligheder, men som vil gøre det lettere for alle.

Man vil kunne logge lettere på sin netbank med kombinationen af en smartphone, en selfie og en såkaldt NFC-mønt, som er en fysisk genstand med en chip.

Det var den idé, fem studerende præsenterede for dommere, brugere og virksomheder sidste weekend, og som fik dem til at vinde konkurrencen Hack A Disability, der blev afholdt af den danske organisation Living IT Lab, der skaber innovative sociale it-løsninger.

Konkurrencen gik ud på, at man som studerende kunne udvikle it-løsninger, der skulle gøre det lettere for personer med forskellige handicap. Dommerne mener dog ikke, at idéen til denne app kun er noget, der kan hjælpe personer med handicap, men at det kan være til gavn for alle. Det var en af grundene til, at de sidste weekend løb med sejren.

Når man logger på sin netbank, er det typisk ved hjælp af NemID og dermed en talkode. Det kan være svært, hvis man har kognitive vanskeligheder, og derfor vil kombinationen af NFC-nøglen, en selfie og en smartphone gøre det lettere.

En slags forsimplet NemID

Fakta om kognitive vanskeligheder

  • Omhandler de mentale processer i hjernen, som giver os evnen til at tale, ræson­nere, tænke og problemløse.
  • Det kan for eksempel være udviklingshæmmede, hjerneskadede eller spastisk lammelse.

Kilde: Spastikerforeningen

Vinderne havde kastet sig over Santander Bank, som ønskede, at det skal være nemmere at begå sig på bankens hjemmeside og bruge dens netbank. Det formåede de unge at gøre med appen, vurderede dommerne. En af dem er Sigrid Stilling Netterberg, der er næstformand for Sammenslutningen af Unge Med Handicap.

– Santanders netbank er ikke kun blevet gjort mere tilgængelig for folk med kognitive vanskeligheder, men for os alle sammen. De har gjort hele hjemmesiden og appens udseende meget enkelt, og nemt at navigere i. En slags forsimplet NemID, siger hun.

Læs også: Ny video-app skal hjælpe blinde

En anden dommer, Christian Graversen, mener også, at den løsning, de præsenterede, var blevet gjort mere tilgængelig.

– De gjorde simpelthen løsningen simplere, mere overskuelig og lettere at navigere. Samtidig kom de med en innovativ måde at gøre løsningen sikker, siger han, der er administrerende direktør i Welfare Tech, som er en markedsdreven klynge for velfærdsteknologier i Danmark.

Stort behov

Behovet er stort, da der er mere end 100.000 personer med hjerneskader og andre kognitive vanskeligheder i Danmark. Samtidig er det noget, der kan ramme os alle, forklarer Christian Graversen. Derfor vil den her it-løsning hjælpe rigtig mange mennesker.

Sigrid Stilling Netterberg fortæller, at gruppen også vandt, fordi de var rigtig langt i deres tankegang omkring, hvordan det skulle fungere.

– Man kunne virkelig se, at det er noget, der godt kan føres ud i virkeligheden. Og det, vi vægtede højt, var, at det ikke kun var lavet til folk med kognitive vanskeligheder. Det ville også være til glæde for alle mulige andre. Det ville i virkeligheden forsimple netadgangen til banken for alle andre og være til glæde for os alle sammen. Det var det, der var vores store fokus, og det, jeg lagde meget vægt på, siger hun.

Læs også: Psykisk syge unge skal hjælpes med ny app

Til gavn for alle

Ud over at være en af de tre dommere, skulle Sigrid Stilling Netterberg også stille en gruppe unge med forskellige slags handicap til rådighed, så der var et brugerpanel, der kunne afprøve de ting, som blev præsenteret. På den måde stod hun for brugerperspektivet i dommerpanelet.

– Ud fra et brugerperspektiv vandt gruppen med Santander helt klart, fordi de havde udviklet noget, som alle kunne bruge og var nemt tilgængeligt. Og fordi de lyttede til deres målgruppe, siger hun.

Hun fortæller, at man inden for alle områder leder efter it-løsninger, der kan hjælpe og gøre det lettere for os alle sammen, og at velfærdsteknologier skal være med til at løse nogle af de udfordringer, der vil møde os i fremtiden.

Christian Graversen fortæller, at en lettere, hurtigere og mere sikker netbank er noget, vi alle kan have gavn af.

– Det vil sige, at man gennem et samarbejde med engagerede unge med handicap har skabt en løsning, der kommer os alle til gavn, siger Christian Graversen.

Læs også: Travl og stresset? Så flyt fingeren laaaaangsomt

Dyb indsigt i brugerbehov

Mere end 30 studerende, fordelt på otte hold, havde stillet op til konkurrencen, der strakte sig over 30 timer, i håb om at være dem med den bedste idé.

Hvert hold skulle sætte fokus på en central udfordring, og dertil skulle de udvikle en prototype, som skulle være et it-produkt med en bæredygtig forretningsmodel. De forskellige løsninger blev præsenteret for henholdsvis kommuner, virksomheder og interesseorganisation, hvorefter dommerpanelet til sidst bedømte det.

Det er første gang, at Hack A Disability er blevet afholdt.