Plakatkrig om natten

mørke
Natten til lørdag den 26. oktober bliver det lovligt for kommunalpolitikerne at hænge valgplakater op.

Når byen vågner lørdag morgen, er den højst sandsynligt plastret til med valgplakater. I nattens mulm og mørke har kommunalpolitikerne og deres frivillige nemlig kørt rundt og kapret de bedste lygtepæle.

Læs også: Valgforsker: Personlig kontakt kan få flere unge til stemmeboksen

Efter en lovændring i 2011 er det først tilladt at hænge plakaterne ved »døgnets begyndelse den fjerde lørdag før valgdagen.« Det skriver Nikoline Nyholm Miller fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet i en meddelelse til alle kommunalbestyrelser.

Vi politikere, vi er desperate i de døende timer.
Byrådskandidat for de konservative Christoffer Reinhardt

Det ser kandidat for de konservative i Rudersdal Kommune Christoffer Reinhardt frem til:

– Det er virkelig en krig i mellem partierne. Der er det, der hedder gode og dårlige lygtepæle, fortæller han.

Det siger loven om valgplakater:

  • §103a stk. 2. I perioden fra den fjerde lørdag før valgdagen til 8 dage efter valgdagen må der i forbindelse med folketingsvalg, kommunale og regionale valg, valg til Europa-Parlamentet, folkeafstemninger og andre valg, der afholdes på offentligretligt grundlag, ophænges valgplakater på offentlige veje.
  • §103a stk. 3. Valgplakater må ophænges på master til vejbelysningen, vejtræer, hegn, master til brug for elforsyning samt indretninger fæstnet i jorden, der har til formål at fremvise valgplakater.

Partierne og deres frivillige kører rundt i biler tæt ved midnat og holder øje med hinanden. Der er tit nogen, der starter før de må, folk er altid på stikkerne den aften, forklarer Christoffer Reinhardt (K).

Valgkamp inkluderer ikke kun ophængning af plakater, og Christoffer Reinhardt understreger, at han selv forsøger at føre valgkamp helt til det sidste.

– Vi politikere, vi er desperate i de døende timer, siger han.

Skrald i gadebilledet

Det er partiernes eget ansvar at rydde op efter valgplakaterne, der som regel bliver sat op med elektriker-strips. Mange kommuner mener det skaber meget skrald i gadebilledet, hvis de bliver hængende længe efter valget.

– Valgplakaterne og de midler, der er brugt til at hænge dem op med … skal være taget ned igen ved døgnets afslutning senest 8 dage efter valgdagen, skriver Indenrigs- og Sundhedsministeriet i meddelelsen til landets kommunalbestyrelser.

Det har Christoffer Reinhardt (K) også tænkt sig at gøre:

-Vi har sådan en lang sabel, vi hakker dem ned med, forklarer han.

Læs også: Astrolog om kommunalvalget: “Folk vil gå i flæsket på hinanden”