Ryk to tilbage, vent en omgang, træk et chancekort, du er slået hjem! Vi kender dem alle, og de har været populære til alle tider. Brætspil!
Året er dog 2019, alt er digitaliseret, og vi burde alle spille computerspil, fremfor brætspil, men det er ikke tilfældet – salget af brætspil bliver ved med at stige.
I Bog & Idé har de siden 2015 oplevet en årlig stigning på 20-30 procent i salget af brætspil. Men ifølge Lars Konzack, lektor på informationsstudier på Københavns universitet, så burde vi alle spille computerspil.
– Sådan som det er i dag, så burde vi alle sammen bare spille computerspil. Det der nogle gange sker er, at noget udvikler noget andet samtidig, siger Lars Konzack.
Spildannelse
Lars Konzack mener, at digitalisering har været årsagen til, at brætspil har fået stigende succes, fordi vi sammen med udbredelsen af smartphonen og dens smartphonespil, er begyndt at spille mere. Vi har på smartphones spillet spil, som har udviklet vores spilevner. Spillene på vores smartphones har komplicerede regler, så derfor har vi fået en bedre forståelse for svære brætspil.
Læs også: Her kan du spille brætspil i København
Lars Konzack forklarer, at smartphone-spil og Facebook-spil har udviklet vores kreative evner, og har gjort spil til en udtryksform. Eksempelvis spillet Hayday, hvor man skal skabe et landbrug fra bunden, og derefter passe marker og dyr, har udviklet vores kreative evner.
Nogle af de spil som før i tiden ansås for at være de svære er meget simple i forhold til de spil, vi ser idag. Vi er mere villige til at lære nye spil med avancerede regler, på grund af vores nye spildannelse, forklarer Lars Konzack.
Det er også noget den psykologistuderende Alexandra Buhl kan genkende.
– De komplicerede spil kan godt være lidt langhårede at lære, men når man har lært dem, så er de virkelig sjove, siger hun.
Tryk på gaverne og se hvad Bog & Idé spår til at være julens top 5 af brætspil til voksne. Artiklen forsætter nedenunder.
Mediering af samvær
Alexandra Buhl bor i et bofællesskab, hvor de spiller mange spil. De har på nuværende tidspunkt 14 brætspil. De spiller i gennemsnit en gang om ugen, men i ferierne kan det godt blive til flere gange. Hjemme hos hende spiller de brætspil, for at være sammen.
– Det er en hyggelig måde at lave noget sammen på i forhold til for eksempel hvis man ser film, så er man sammen, men man taler ikke sammen på samme måde. Så brætspil er noget socialt, men hvor man stadig har noget guidende for samtalen, og noget man er fælles om, siger hun.
Læs også: Radio: Bibliotekar-Hans redder 100 skrottede brætspil
At have noget styrende for samtalen, er også en af de ting som Lars Konzack mener at brætspil kan. Han forklarer, at udover brætspil er en sjov aktivitet, så skaber det en fællesskab.
– Brætspil tilbyder noget som computerspil ikke kan. Man kan være sammen på en anden måde. Selvom computerspil godt kan være socialt, og man kan også godt sidde sammen og spille, så er brætspil alligevel lidt mere intimt. Intimt på en måde, så vi samtidig har noget der medierer vores samtale. Hvis man bare mødes, så er det samtalen, der er omdrejningspunkt for det hele og for vores sociale forhold for at være sammen. Det kan godt blive anstrengende og for intimt, siger Lars Konzack
Marianne Pedersen er administrerende direktør i Indeks Retail, som ejer Bog & Idé. Her oplever de også en efterspørgelse på gaver, som giver en god oplevelse.
– Vi oplever, at flere og flere gerne vil give en god oplevelse i julegave. Kunderne er meget bevidste om, at brætspil er en god oplevelse, siger hun.
Tryk på gaverne og se hvad Bog & Idé spår til at være julens top 5 af brætspil til børn/familie. Artiklen forsætter nedenunder.
Sådan gjorde vi: Journalisten kontaktede Bog & Idé for at høre om årets julegavetendenser. Derefter kontaktede journalisten en forsker for at høre om tendensen, samt en brætspilsbruger.