Oplevelser og dyre pakker: Bæredygtige julegaver kommer i mange faconer

Tryk på gaverne og få tips til, hvordan du kan købe en bæredygtig julegave.
Kilder: Grøn Forskel, Concito

Den grønne dagsorden er rykket ind under juletræerne. Flere tænker nemlig i grønne baner, når julegaverne skal i hus. Men hvordan får man fingrene i en bæredygtig julegave?

Johanne Stenstrup, medstifter af virksomheden Sustain Daily, der har stort fokus på bæredygtighed, kan ikke pege på én konkret gave, som den mest klimavenlige. Dog fremhæver hun en helt bestemt type af gave.

– Så længe det ikke er flyrejser, så er oplevelser klart den mest bæredygtige gave, fortæller Johanne Stenstrup, medstifter af virksomheden Sustain Daily, der blandt andet laver podcasts, magasiner samt sælger online kurser og foredrag.

Et par eksempler på klimavenlige oplevelsesgaver kunne være årskort til en zoologisk have eller koncertbilletter, uddyber hun. Men dyrere gaver kan være bæredygtige.

Hvornår er noget bæredygtigt? 

  • At noget er bæredygtigt betyder, at produktion og forbrug ikke må belaste miljøet og klimaet
  • Det vil sige, at ens handlinger ikke må forringe fremtidige generationers liv
  • En bæredygtig julegave er dermed en gave, som så hvidt muligt ikke belaster klimaet for kommende generationer

    Kilder: Miljøstyrelsen, Grøn Forskel, Concito

– En billet til Roskilde Festival er sindssygt dyr. Men hvis hele familien går sammen, så er det muligt at give den til familiens teenager i julegave, fortæller Johanne Stenstrup.

I jagten på den grønne julegave kan man altså med fordel alliere sig med andre for at få råd til god kvalitet eller større oplevelser. Forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen, ser en tendens til, at flere går sammen om såkaldte ‘splejsegaver’, for at kunne få råd til større og bedre gaver, der er mere klimavenlige.

– Flere er hoppet med på den grønne bølge, hvor man hellere vil købe én gave, der holder i lang tid, i stedet for en masse små, fortæller Ann Lehmann Erichsen.

Bedre kvalitet er nøgleordet

Den klimapolitiske tænketank, Concito, peger ikke på én bestemt type gave som den mest bæredygtige. Det kan nemlig variere ud i det uendelige.

– Den mest bæredygtige julegave er den, som personen alligevel havde købt, forklarer Torben Chrintz, videnskabelig rådgiver om klima, energi og fødevare i Concito.

Så hvis du gerne vil købe den grønneste julegave til familie og venner, så skal du finde ud af, hvad dine kære alligevel har på indkøbslisten derhjemme – og gerne gå et par prisklasser op.

Læs også: Ny trend på vej: Vi splejser om dyre gadget-gaver 

– Tit når man køber ting til sig selv, så sparer man ofte på kvaliteten. Så hvis man gerne vil købe en bæredygtig julegave til en anden, så brug pengene på at købe god kvalitet, som holder længere. Det gør gaven CO2-negativ, råder Torben Chrintz.

En julegave kan være ‘CO2-negativ’, hvis den erstatter og forbedrer det indkøb, som ens familiemedlem eller ven alligevel ville have gjort. Hvis en person alligevel havde tænkt sig at købe en termokande, men ikke selv ville bruge mange penge på den, så skal man gribe til lommen, og købe en termokande af god kvalitet som gave. Fordi termokanden er i bedre kvalitet, så er holdbartiden længere – og det gør CO2-regnskabet for julegaven negativ ifølge Torben Chrintz.

Den bæredygtige julegavetrend tyder på, at der kommer til at være færre pakker under juletræet i år. Det er dog ikke til at vide, hvilken form og facon de klimavenlige gave har.

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen kom af en undren over, hvordan man kan have en mere bæredygtig jul, nu hvor klimadagsorden fylder mere og mere. Interviews er foretaget over telefon.