I en ny undersøgelse fra DEA fremstår det, at mangel på tid er den største barriere, når faglærte ikke kommer på efteruddannelse. Arbejdsopgaverne kan fylde i så høj grad, at lønmodtageren ikke har tid til ekstra kurser.
Men virksomhederne skal til at skaffe den fornødne tid. Efteruddannelser er nemlig en investering i fremtidens efterspørgsel, som virksomhederne også vil have gavn af. Fremtiden vil gøre krav på kompetencer, som nyuddannede ikke nødvendigvis har med i baggagen.
Hvis dine medarbejdere ikke er fagligt opdaterede, så har du måske ikke nogen virksomhed om fem år.
Morten Frihager, direktør i Dansk Håndværk
Selvom kunderne kimer, og der arbejdes på højtryk, skal virksomhederne forstå værdien i at sende medarbejderne til efteruddannelse. Det handler nemlig om have den rette arbejdsstyrke i fremtiden. Mads Klindt uddyber:
– Virksomhederne tænker kortsigtet, når de ikke investerer i efteruddannelse. Det kan handle om, at der er sådan en generel mismatch i de generelle kompetencer, som efterspørges, og det som arbejdsstyrken kan levere.
Morten Frihagen er enig. Han er direktør i Dansk Håndværk, som er en arbejdsgiverrepræsentation for små og mellemstore håndværksvirksomheder. Morten Frihagen mener, at virksomhederne ikke har råd til at undvære efteruddannelse. De skal holde sig opdateret med de nye erfaringer, og det er der en god grund til:
– Man skal holde sig opdateret, fordi man leverer en vigtig ydelse til mange kunder i deres hjem og boliger. Kunderne er blevet mere kritiske og stiller større krav. Hvis virksomheden ovenikøbet bygger forkert, får de et erstatningskrav og risikerer at skulle bygge om, hvilket virksomhederne måske ikke har råd til, siger Morten Frihagen.
Virksomhederne lever livet farligt
Arbejderbevægelses Erhvervsråd estimerer, at der vil mangle op mod 70.000 faglærte i år 2025. En stor del af den manglende arbejdskraft er tømrere. Det kan derfor være svært at forstå, hvorfor lige netop tømrervirksomhederne skal sende deres medarbejdere på efteruddannelse, når der venter dem en overflod af arbejde i fremtiden.
– Nej, der bliver opgaver nok for dem, der gør det rigtigt. Hvis ikke du efteruddanner dig, så lever du livet farligt i denne branche. Hvis dine medarbejdere ikke er fagligt opdaterede, så har du måske ikke nogen virksomhed om fem år.
En af de nye udfordringer er klimaforandringerne. Virksomhederne i Danmark bygger i forhold til de tidligere erfaringer af temperaturen og fugten. Det er på bestemte tidspunkter af året, at frosten sætter ind og bestemte måder, der skal bygges for at undgå fugt og større skader.
Klimaforandringerne har medført ændringer i byggelsesarbejdet og tidspunkter for, hvornår der kan bygges. Den viden er i konstant og hastig forandring. Morten Frihagen er ærgerlig over, at nogle virksomheder ikke kan se fordelen i at få den slags viden.
Det går godt, så ingen efteruddannelse
Tømrermester i egen enmandsvirksomhed Mads Andersen bruger gerne tid på efteruddannelse, når sæsonen er overstået.
– Det er typisk om vinteren jeg efteruddanner mig, hvor der ikke er så meget arbejde, og jeg derfor har mere tid. Jeg tager kurser, som er relevante for mig.
Relevansen skal findes i efterspørgslen. Mads Andersen vil, som så mange andre virksomhedsejere, imødekomme kundernes ønsker. Han har derfor hver vinter taget kurser, for at kunne levere et bedre produkt til kunden.
Det sidste kursus han har taget, har givet ham nye kompetencer indenfor miljøvenligt byggeri. Det er nu tre år siden. Mads Kjær Andersen har haft for travlt. Der har været en stor efterspørgsel, og derfor har der ikke været tid til efteruddannelse.
Han kan godt se, at virksomheder tænker kortsigtet, når de ikke investerer i efteruddannelse, da han også mener, at efteruddannelse er en investering i fremtiden.
Sådan gjorde vi: Da journalisten foretog interview til artiklen ‘Faglærte kan risikere at blive fastslåst på arbejdsmarkedet’, blev alle kilderne ved med at sige, at virksomehderne tænker kortsigtet. Deraf artiklen.