Poul på 69: »Når man kom op i årene, var man ikke længere ønsket på arbejdspladsen«

Poul Hjorth skiftede arbejdsplads som 67-årig, fordi han ikke længere følte sig velkommen på sit gamle job. Foto: Jacob Mikolajewicz, SAGRO.

69-årige Poul Hjorth fik nyt job i en alder af 67 år. Hans gamle arbejdsplads havde en ældrepolitik, som ikke tiltalte ham.

– Jeg valgte at sige mit gamle job op, fordi der ikke var en fornuftig ældrepolitik. Det virkede som om, at når man kom op i årene, så var man ikke ønsket på arbejdspladsen mere. Jeg oplevede, at min arbejdstid blev nedsat, uden at jeg overhovedet blev spurgt, om det var det, jeg ønskede, siger Poul Hjorth.

Poul Hjorth gik til sin leder og spurgte, hvorfor han var kommet på nedsat tid.

– Jeg havde intet fået at vide i forvejen, så jeg spurgte min leder, hvad der foregik. Hun svarede: ‘Du har jo nået en alder, hvor du kan få folkepension’. Og det skuffede mig, for det var slet ikke efter mit hoved. Så begyndte jeg at se mig om efter andre arbejdspladser, siger Poul Hjorth.

Det handler om ledelsesstil

Følelsen af at have en leder, der anerkender og værdsætter dig, er afgørende for, om du bliver på arbejdspladsen efter pensionsalderen.

Det mener seniorrådgiver Bent Mathiasen, der til daglig rådgiver virksomheder i at fastholde faglig viden og engagement hos ældre medarbejdere.

– Det handler meget om ledelsesstil. Det er guld værd at have en leder, der lytter og forstår den ældre medarbejders ønsker og behov. De medarbejdere, der oplever det, er meget taknemmelige. Og så bliver de ved med at være engagerede i deres arbejde, siger Bent Mathiasen.

Læs også: Anerkendelse får ældre til at blive på arbejdsmarkedet 

Og netop forholdet til den nærmeste chef spiller en stor, positiv rolle i Poul Hjorths arbejdsliv. Han er taknemmelig for at have fået en chef, der er opmærksom på de udfordringer, særligt ældre medarbejdere kan støde ind i.

– Jeg føler, at der er respekt om min person på trods af min alder. Jeg kan godt have en frygt for pludselig en dag at virke for gammel, for det opdager man jo ofte ikke selv. Så jeg har indgået en aftale med min nærmeste chef om, at han skal holde øje med mig og sige til, hvis nogle svaghedstegn begynder at vise sig, siger Poul Hjorth.

Den omvendte jantelov

Poul Hjorth kunne have valgt at gå på pension, da han for to år siden sagde det job, han havde haft i 17 år, op. I stedet valgte han at høre, om der kunne være behov for ham hos virksomheden SAGRO i Herning.

–  Jeg kontaktede SAGRO og spurgte, om der var en plads til mig. Jeg fik et positivt svar inden for få timer. Så sagde jeg mit gamle job op og startede hos SAGRO, hvor jeg har en arbejdsuge på fire dage, siger Poul Hjorth.

Læs også: Faglærte bliver rekord-syge af at gå på arbejde

Hos SAGRO er Poul Hjorth blevet mødt af en medarbejderkultur, hvor hans kolleger værdsætter hans erfaring.

– En kollega sagde til mig for noget tid siden: ‘Poul, du skal vide, at vi forsøger at trække alt det ud af dig, vi overhovedet kan, inden du stopper’. Og med det mener han selvfølgelig viden og erfaring, siger Poul Hjorth.

Hvor Poul Hjorth grundet sin alder begyndte at føle sig mindre værd på sit tidligere arbejde, føler han sig bestemt værdsat hos SAGRO.

– Man kan godt sige, at vi har den omvendte jantelov her, hvor jeg er nu. Paragraf et i janteloven lyder jo: ‘Du skal ikke tro, du er noget’. Paragraf et her lyder: ‘Du skal vide, at du er noget’. Og det er rart, for som menneske har man jo behov for at føle, at man er noget, og at man betyder noget, siger Poul Hjorth.

Dansk Arbejdsgiverforening: Ældre skal behandles ligesom alle andre

Hos Dansk Arbejdsgiverforening er man opmærksom på, at man ikke bør behandles som et særtilfælde på arbejdspladsen, blot fordi man har nået pensionsalderen.

– Man skal ikke lave fjollede, unødvendige ordninger. Som ældre skal man naturligvis have oplevelsen af, at man er lige så meget værd som alle de andre på ens arbejdsplads. Det er meget vigtigt, siger Erik E. Simonsen, underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening.

Sådan gjorde vi: Journalisten fik idéen til artiklen under udarbejdelsen af en anden artikel om ældre på arbejdsmarkedet. Alle tre kilder er interviewet telefonisk. Navnet på Poul Hjorths tidligere arbejdsplads er redaktionen bekendt.