Af Sarah Breilev Vinther og Anders Jørgensen
– Det er virkelig bøvlet, hvis man skal med bussen ud til det nye testcenter. Man skal lægge et par timer af til det, hvis det skal fungere.
Sådan lyder dommen fra den 24-årige studerende Hanne Andersen, der synes, at Roskildes nye corona-testcenter ligger elendigt.
I slut september, da kulden meldte sin ankomst, rykkede Region Sjælland nemlig de regionale corona-testcenter på Dyreskuepladsen i Roskilde ud i militærbygningerne ved Flyvestationen Skalstrup, der ligger syv kilometer væk fra centrum i Roskilde. Og det har nu givet problemer for borgere, som ikke har adgang til bil og derfor er afhængig af offentlig transport.
Coronatest i Roskilde
-
- Det nye coronatestcenter ved Flyvestationen Skalstrup er kun for borgere uden eller med milde symptomer.
- Hvis man har alvorligere symptomer, og er blevet henvist af sine læge, kan man få foretaget sin test på Roskilde Hospital.
- For at komme ud til Flyvestationen Skalstrup, kan man tage bus 220 eller 212 fra Roskilde Station.
Kilder: Region Sjælland & Rejseplanen
Udsigten til at skulle rejse med offentlig transport for at blive coronatestet, skaber ikke ligefrem tryghed hos Hanne Andersen.
– Man kan se alle dem, der skal testes, som står og venter på bussen. Sådan en bustur føler jeg mig utryg ved.
Forklarer den 24-årige studerende, der følte sig nødsaget til at få sine far til at køre sig til testcenteret. Og der var med blandede følelser.
– Det er jo ikke supersmart, da min far er 64 år. Han er jo nærmest i risikogruppen, fortæller hun.
Handicappet: Det er næsten umuligt at komme derud
Hanne Andersen er ikke den eneste, der oplever problemer med at komme ud til det nye testcenter.
Da testcenteret lå på Dyreskuepladsen i Roskilde, kunne Claus Fjeldbjerg, der er svært handicappet, selv foretage rejsen. Men nu er han dybt afhængig af hjælp fra myndighederne, hvis han skal testes for corona.
For 55-årige Claus Fjeldbjerg er rejsen ud til Flyvestationen Skalstrup næsten umulig.
– Forsøger jeg at køre ud til flyvestationen på min elscooter, skal jeg vende om halvvejs. Hvis jeg kommer derud, kommer jeg aldrig hjem igen. Så løber jeg tør for strøm.
Claus Fjeldbjerg vil gerne have nemmere adgang til coronatest. Både Claus Fjeldbjerg og hans kone befinder sig nemlig i risikogruppen.
– Min kone har astma og diabetes. Vi skal passe meget på. Sandsynligheden for vi overlever corona er i de en-cifferet procenter, siger Claus Fjeldbjerg.
Direktør: Flyvestationen er en gevinst for billister og Køgegensere
Hvem bestemmer hvor corona-testcentrene skal ligge i Danmark?
-
- Når testcentrene skal udpeges forgår det i regi af LBS – den lokale beredskabsstab, der skal koordinere større beredskabshændelser.
- LBS’erne består af forskellige offentlige myndigheder – som f.eks. politiet, brandvæsenet og sundhedsmyndighederne.
- Derudover er Vejdirektoratet og kommunernes byggemyndigheder med på sidelinjen.
Kilde: Benny Jørgensen, præhospitalets direktør i Region Sjælland
Enhedschef for Region Sjælland, Hanne Schjøning, anerkender, at der problematikker i forhold til Flyvestationen Skalstrups beliggenhed.
– Da Roskilde er en stor og eftertragtet by, har der ikke været så mange egnede bygninger at vælge imellem. Derfor er valget faldet på Flyvestationen Skalstrup, selvom tilgængeligheden for visse borgere med offentlig transport kan være en udfordring.
Præhospitalets direktør i Region Sjælland, Benny Jørgensen, som har været med til at beslutte placeringen af det nye testcenter, fortæller at Flyvestationen Skalstrup er en ideel lokation, da det giver lige adgang for borgere i den østlige del af Region Sjælland og ikke kun i Roskilde. Den nye placering er nemmere for borgere i Køge, Greve og Solrød.
Derudover er de gode parkeringsforhold ved Flyvestationen Skalstrup essentielle.
– Kravene til testcentrene har udviklet sig voldsomt siden marts. Man forventer at Flyvestationen Skalstrup skal kunne klare cirka 3.500 test om dagen på fuld drift. Derfor skal der være plads til de mange biler.
Hanne Schjøning mener også, at Flyvestationen Skalstrups bygninger er egnet til at være et corona-testcenter.
– Sundhedsstyrelsens anbefalinger om håndhygiejne og afstand kan overholdes for borgerne. Der skal være en ensretning gennem centret af hensyn til risiko for smitte, skriver Hanne Schjøning i en mail.
Man kan se alle dem, der skal testes, som står og venter på bussen. Sådan en bustur føler jeg mig utryg ved
Hanne Andersen, studerende
Det er Benny Jørgensen enig i.
– Jeg medgiver gerne, at det at komme til Skalstrup med offentlige transport kan være besværligt for mange og at krydse vejen til fods kan være svært. Der findes heldigvis betalt transport for pensionister, hvilket gør hele rejsen nemmere for netop den gruppe.
NetAvisen tog den 3. november ud til Flyvestationen Skalstrup for, at undersøge hvordan borgere i Roskilde kommer ud til det nye corona-testcenter. Hør indslaget her: