TV: Boligsøgende studerende flytter ind på tomme hotelværelser

Af Emma Louise Haack Müller, Kristian Louis Jakobsen og Signe Husted Davidsen

Det var til 20-årige Nanna Lyndgaards held, at flere københavnske hotelværelser stod tomme, som følge af coronakrisen, da hun pludselig mistede sin bolig.

For 5.500 kroner om måneden, får hun et værelse centralt i København med tilhørende rengøring og rene lagner hver fredag.

Nanna Lyndgaard sætter pris på den midlertidige bolig.

– Den eneste mulighed jeg havde var at flytte hjem til mine forældre ude på landet, så jeg er glad for, at dette tilbud var her, siger Nanna Lyndgaard.

En gevinst for tomme hoteller

De boligsøgende studerendes situation kommer også de københavnske hoteller til gode. Den danske hotelbranche blev nemlig hårdt ramt, da coronavirus lukkede Danmark ned i marts 2020.

Der landede færre fly på dansk jord, og derfor måtte hotellerne se langt efter de sædvanlige gæster.

Læs også: 6000 nye ungdomsboliger i København er langt fra nok

Hos Hotel Savoy på Vesterbro i København fandt hoteldirektør Karim Nielsen en løsning på de tomme værelser. På LinkedIn tilbød han studerende at flytte ind på hotellet til en fast månedlig pris. Opslaget blev set af mere end 50.000 mennesker, og herfra gik det stærkt.

– Og lige pludselig rullede det bare. Vi fik helt vildt mange forespørgsler. I januar måned hvor vi normalt har en belægning på 50 procent, hvorfor så ikke sælge de resterende 50 procent til nogen, der har brug for et sted at bo,? siger Karim Nielsen.

Han havde i første omgang kun planer om at udleje halvdelen af hotellets 70 værelser til studerende. Som tiden gik, fik han dog øjnene op for fordelene ved langtidsleje. Derfor har han nu ingen begrænsninger for hvor mange værelser, der lejes ud til studerende.

En langsigtet løsning 

Faktisk er han så glad for modellen, at han forestiller sig at fortsætte – også efter pandemiens ophør.

– I første omgang har jeg sagt, at det gælder til marts måned. Men jeg tror faktisk, at jeg kommer til at køre det hele vejen til marts 2022. I januar måned hvor vi normalt har en belægning på 50 procent, hvorfor så ikke sælge de resterende 50 procent til nogen, der har brug for et sted at bo? Sådan siger Karim Nielsen om sine fremtidige planer for hotellets drift.

Læs også: 21-årig studerende kan ikke få bolig i København

Faktisk råder han hele hotelbranchen til at anvende samme løsning på de tomme værelser.

Luksuriøse fordele for de studerende  

Nanna Lyndgaard har imidlertid andre planer. Hun har nu boet på et mindre hotelværelse i to uger og to dage, men ser stadig sig selv som akut boligsøgende.

På trods af, at Nanna Lyndgaard leder efter en mere permanent boligløsning, kommer hun til at savne flere luksuriøse fordele ved at bo på hotel.

– Der er nok et par ting, som jeg kommer til at savne. Blandt andet rent sengetøj som bliver skiftet hver uge, kopper jeg ikke selv skal vaske op, at de vasker min vask og tager toilettet. Faktisk alt rengøringen. Og så kommer jeg til at savne kirkeklokkerne, som jeg kan høre ringe. Det synes jeg er rigtigt hyggeligt, siger Nanna Lyndgaard.

Sådan gjorde vi: Historien udspringer af egne erfaringer med søgen efter en midlertidig bolig i København. Interessen for initiativet fik os til at søge efter en studerende, som i øjeblikket gør brug af tilbuddet om at bo på et hotelværelse via vores netværk på de sociale medier. Da den studerende var fundet, kontaktede vi det hotel, som hun bor på. Interviewene fandt sted på hotellet samme dag.