Den borgerlige tænketank CEPOS har oprettet et Akademi, hvor 25 unge uddannes i frimarkedstænkning og retorik. Uddannelsen foregår i weekenderne, og der er rift om pladserne på de halvårlige forløb.
Den 20-årige Nicolai Oster, der til dagligt studerer Jura på Københavns Universitet, er en af deltagerne på forårets hold. Og for ham betyder forløbet på CEPOS Akademi gode diskussioner og et værdifuldt netværk.
– Det særligt gode ved at deltage i CEPOS Akademiet er den unikke mulighed for at kunne drøfte filosofiske, økonomiske og realpolitiske problemstillinger med reflekterende mennesker, som er åbne for dybdegående diskussion. Mennesker, jeg kan danne netværk med, og mennesker, som ikke bare ukritisk suger alt til sig, men som tør være kritiske og udtrykke det, fortæller han.
Læs også: Danske tænketanke rekrutterer unge
Ikke ideologisk skoling
De danske tænketanke fylder meget i den offentlige debat, og mange forbinder CEPOS med en klar borgerlig profil. Ifølge Nicolai Oster er det dog ikke noget, som smitter af på de studerende.
– Jeg synes på ingen måde, at jeg mærker et ideologisk pres. Akademiet er på ingen måde indoktrinerende og lægger heller ikke pres på, at deltagerne skal mene noget specifikt. Der er en stor variation af oplægsholdere, og ikke to mener det samme. Der lægges op til kritik og refleksion, forklarer han.
CEPOS Akademi består af en kursusrække på fire weekender samt et sommerkursus. Der undervises både i filosofisk og politisk teori, men deltagerne bliver samtidig skolet i retorik og argumentation. Den daglige ledelse af Akademiet varetages af den tidligere folketingskandidat for Liberal Alliance Niels Westy Munch-Holbek.
Akademiet er med til at sætte tanker i gang, specielt om ens egen politiske ideologi. Der bliver stillet spørgsmål til tingene og taget problemstillinger op, som man ikke havde tænkt på.
Nicolai Oster, deltager på CEPOS Akademi
Alternativ til partipolitik
Nicolai Oster, som selv er næstformand i Liberal Alliances Ungdom, mener dog langt fra, at CEPOS Akademi er et springbræt til partipolitik.
– Jeg er sikker på, at uddannelser som CEPOS Akademiet er med til at engagere nogle unge mennesker, som ikke ønsker at deltage i det partipolitiske. Akademiet er ikke til for bare at uddanne ungdomspolitikere, men det er til for at sætte nogle tanker i gang hos unge mennesker, som i forvejen har en kritisk holdning til samfundet, fortæller Nicolai Oster.
Nicolai Oster giver også udtryk for, at uddannelsen kan udfordre hans egen ideologiske holdninger, og det er noget af det, som han kan tage med sig fra CEPOS Akademi.
– Akademiet er med til at sætte tanker i gang, specielt om ens egen politiske ideologi. Der bliver stillet spørgsmål til tingene og taget problemstillinger op, som man ikke havde tænkt på. Og der bliver givet muligheden for at få en dybere historisk, økonomisk og filosofisk viden, som fører en masse refleksioner med sig, siger Nicolai Oster.