Hun har ventet og ventet og ventet…og sagen er stadig ikke afgjort.
Tine Jørgensens 16-årige datter oplevede for 10 måneder siden at blive udsat for et overfald i 7Eleven, men sagen er stadig ikke blevet afgjort.
Datteren kan ikke overskue at fortælle om overfaldet, og derfor er det moren, der nu står frem og kritiserer systemet og den lange ventetid.
Tine Jørgensen er nemlig meget rystet over den lange ventetid i forhold til at få behandlet sagen i retten.
– Jeg synes, det er fuldstændigt grotesk, at der ikke er mere fokus på det, og at gerningsmanden har kunnet gå rundt uden at mærke konsekvenser næsten et helt år, siger Tine Jørgensen.
En mand er tiltalt for overfaldet mod datteren, men er samtidig tiltalt for to andre overfald. I løbet af de 10 måneder er samme mand også blevet tiltalt for et fjerde overfald, nemlig mod en P-vagt.
Læs også: Facer: Overfaldet seks gange på 11 måneder
Overfaldet mod datteren skete i juni 2015 og første retsmøde var sat til 26 oktober. Herfra begyndte ventetiden, da retsmødet slet ikke blev gennemført. Den tiltalte havde nemlig skiftet advokat, hvorefter mødet blev udsat. Den tiltalte har ikke været varetægtsfængslet i løbet af de mange måneder.
Det vækker også harme hos Tine Jørgensen.
– Det er grotesk, at han stadig kan have muligheden for at tænde helt af, og at der måske kan ske noget endnu værre end det, der allerede skete mod min datter, lyder det fra moren.
Endnu et retsmøde aflyst
Det andet retsmøde den 13. april 2016 endte også med at blive aflyst, fordi den tiltalte ikke mødte op i retten. Til retsmødet kom det frem, at anklageren ikke med sikkerhed kunne vide, at den tiltalte var blevet såkaldt “forkyndt” – om han med sikkerhed kunne vide, at han var blevet indkaldt – da han havde fået et brev og en mail gennem e-boks.
Anklageren havde dog ikke fået nogen bekræftelse på, at den tiltalte var blevet forkyndt.
Læs også: Eksperter: Domsmænd skal klædes bedre på til retssager
Ved Københavns Byret den 13. april i år gjorde dommeren det dog klart, at sagen snart skulle for retten og indkaldte til næste retsmøde den 22. maj. Dommeren understregede for anklageren, at det var hendes ansvar, at tiltalte blev forkyndt og mødte op til det tredje retsmøde. Dommeren mente ikke, at det var i orden, at en overfaldsmand potentielt kunne begå flere overfald og skabe usikkerhed i vores samfund.
Jørgensen og hendes datter håber nu på, at at overfaldsmanden møder op til tredje retsmøde den 22. maj – 11 måneder siden overfaldet – da de ikke vil opgive retssagen.
Baggrunden for sagen er som nævnt overfaldet på Tine Jørgensens datter i en 7Eleven-butik i København. Datteren er stadig meget påvirket af overfaldet, så det er derfor moderen, der her genfortæller datterens oplevelse fra juni-natten i 2015.
Her stod datteren i kø sammen med sin kæreste og nogle veninder, da den tiltalte ifølge datteren prøvede at hoppe foran i køen.
– Min datter konfronterede manden og sagde, at han ikke skulle springe over de andre i køen. Det fik overfaldsmanden til at tænde helt af, beretter Tine Jørgensens mor.
Manden begyndte at skubbe til Tine Jørgensens datter, og de væltede rundt i butikken. Herefter blev de sendt ud af butikken, og politiet blev tilkaldt.
Læs også: Ring til en tilfældig svensker
Ude foran butikken gik det ifølge datteren meget voldsomt for sig, forklarer Tine Jørgensen:
– Hun kunne se, at han ville sparke hende i hovedet, så hun skyndte sig at få hænderne op omkring hovedet. Dette betød, at hun blev ramt i baghovedet og endte med at få hjernerystelse, som stadig påvirker hende den dag i dag, fortæller hun.
De voldsomme konsekvenser betyder, at familien ikke vil droppe sagen. Men også derfor er ventetiden frustrerende, forklarer Tine Jørgensen.
Der kan være konsekvenser på lang behandlingstid
Der er dog ikke faste grænser for, hvor lang sagsbehandlingstid der må være inden for dansk eller europæisk ret, forklarer Camilla Hammerum, ph.d. og adjunkt på Juridisk Institut på Aarhus Universitet.
Men det kan få konsekvenser for dommen, hvis retssagens sagsbehandlingstid bliver for lang.
– Hvis der går for lang tid, før sagen kommer for retten, kan det betyde, at den tiltalte kan få nedsat sin straf. En dom kan gå fra at være ubetinget til betinget eller sågar blive til en bøde, siger Camilla Hammerum.
Ifølge Københavns Byret går der i domsmandssager generelt 6-10 uger fra Københavns Byret modtager en sag, til der afholdes retsmøde i sagen. Alligevel har denne sag taget langt over den gennemsnitlige tid, nemlig 44 uger.
Voldsomme straffesager skal ifølge dansk lovgivning berammes indenfor 37 dage, men det sker langt fra. Før musen hen over nedenstående billede og se behandlingstiderne i de forskellige byretter. Artiklen fortsætter efter billedet.
En anden konsekvens ved lang sagsbehandlingstid er, hvordan det påvirker ofrene i sagen.
Jane Rasmussen, rådgiver hos Offerrådgivning i København oplever, at ofre kan have svært ved at komme videre i livet, når de går og venter på at en sag kommer for retten.
Læs også: Vidne: Onkel beskylder nevø for menneskehandel
– Det er frustrerende at skulle vente, da ventetiden er en belastning, der gør, at det er svært for ofrene at give slip og komme videre i deres liv, siger Jane Rasmussen.
Jane Rasmussen forklarer, at ofrene skal huske, hvad de sagde til politiet, da de anmeldte sagen, men det kan være svært for ofrene at huske alle detaljer, hvis der går flere måneder, før de skal vidne i retten.
Offerrådgivningen rådgiver derfor ofre i, hvad de kan gøre:
– Vi anbefaler ofrene at skrive hændelsen ned lige efter, de har givet deres forklaring til politiet. Så kan de tage det frem til retssagen og prøve at huske, hvad der præcis skete. Det kan også være en måde at prøve at få det på afstand, siger Jane Rasmussen.
Men sagen kan være svær at få på afstand for Tine Jørgensens datter, da hun ved, at hun på et tidspunkt skal i retten.
– Min datter har fået fysiske men i forhold til hjernerystelsen efter overfaldet, men samtidig er det også frustrerende, at vi ikke kan få afsluttet sagen, siger moren.
V: Vi må straffe dem, der udebliver
I Venstre mener man også, at det er problematisk, at ofre ikke kan få afsluttet sager inden for rimelig tid.
Partiets retsordfører Preben Bang Henriksen mener derfor, at den tiltalte skal kunne idømmes op til et halvt års fængsel, hvis han eller hun ikke møder op til et retsmøde.
– Det er til grin, at en hel retssal med en dommer, forsvarer, anklager og vidner sidder og venter på en person, der ikke dukker op. Det er spild af tid og penge, at man skal udsætte retsmøder, fordi den tiltalte bliver væk fra retssagen, siger Preben Bang Henriksen.