50.000 dollars i præmie: E-sport er ny levevej for unge

Det danske Counter Strike-hold Heroic har vundet 50.000 dollars i pengepræmie under turnering i Polen.
Foto: Games Clash Masters

Det danske Counter Strike-hold Heroic gik hjem med den helt store pengepræmie på 50.000 amerikanske dollars svarende til omkring 325.000 danske kroner til Games Clash Masters.
Turneringen blev afholdt i den polske havneby Gdynia 28.-30. september. Den helt store sensation var Heroic, der gik ubesejret igennem turneringen. De fik dog kamp til stregen i finalen mod de polske favoritter fra Team Kinguin, men opgøret endte i en fænomenal 2-1 sejr til Heroic.

– De 50.000 dollars bliver ligeligt fordelt mellem holdet. Min del skal bare bruges til at investere. Det er ikke det mest spændende, men man må tænke på fremtiden, siger 22-årige Patrick Hansen, udøver på Heroic.

Gaming som karrievej

Præmiepulje

  • 1. præmien gik til Heroic, der vandt 50.000 dollars
  • 2. præmien med 20.000 dollars gik til Team Kinguin
  • 3.-4. præmien gik til AGO Esports og Fragsters, der vandt 8.000 dollars hver
  • 5.-6. præmien gik til PACT og Red Reserve med en sum på 1.000 dollars hver
  • 7.-8. præmien gik til Sprout og x-kom Team, som hver gik hjem med 1.000 dollars

 Kilde: E-sports Earnings (her)

E-sport er blevet en accepteret karrierevej, og der er en øget interesse inden for dette felt, fortæller Thomas Koed, formand for Esport Danmark.

– E-sport bliver det nye store sorte guld, og det er det allerede i gang med at blive. Vi har kun set toppen af isbjerget, siger han.

En af dem, der har valgt at gøre e-sport sin karriere, er Patrick Hansen. For mange vil det navn blot være et helt almindeligt dansk navn, men tilføjer man Counter Strike-navnet ‘Es3tag’, vil millioner af e-sportsentusiaster genkende ham. Han har været professionel gamer i omkring 2,5 år, og siden august sidste år har han været professionel e-sportsudøver på Heroic, som er nummer 16 på verdensranglisten.

– Jeg tror aldrig, at det var meningen, at det skulle være en levevej for mig. Min store drøm var at live-streame på Twitch, fordi jeg var rigtig god til at spille og elskede at interagere med mennesker. Jeg fokuserede på det og spillede rigtig meget, og så fik jeg mit første hold. Som CS:GO (red. Counter Strike: Global Offensive) også blev større, kom der penge i det. Så det var mere e-sporten, der valgte mig, siger Patrick ‘Es3tag’ Hansen.

Patrick Hansen var ikke mere end fem år, da han spillede Counter Strike første gang. Dengang var han tilskuer, når hans far spillede computer, men med tiden fik han lov til at spille selv. I dag spiller han i omegnen af otte timer om dagen og har formået at gøre sin hobby til sit drømmejob:

– Man vil kategorisere det som drømmen at leve af sin hobby. Jeg tror, at det gælder om at være glad for det, man har og få mest muligt ud af det. Jeg tager bare en dag ad gangen og gør mit bedste for at beholde mit drømmejob og har altid in mente, at der er et par millioner af små børn derude, der er lige i hælene på mig. Det handler om at arbejde hårdt, siger han.

Den agilitet, der er hos de unge mennesker og de nye medier, har betydet, at gaming fylder mere i deres univers
Thomas Koed, formand for Esport Danmark

På Heroic består en typisk hverdagsuge af træninger fem-seks gange om ugen afhængigt af, om der er en kommende turnering. Imellem træningskampene sættes der tid af til at reflektere over, hvad der kan forbedres til næste gang og og lægge nye strategier.

Spillernes arbejdstider er meget fleksible. Det er meget frit, og de kan selv tilrettelægge deres dag og bestemme, hvornår de møder ind og træner og bestemme hvilke turneringer, de deltager i.

Bagsiden af medaljen

Patrick Hansen bruger mange timer om ugen på at game og på trods af de fleksible rammer, er der af og til også en bagside af medaljen:

– Der er et konstant pres. Det handler om hele tiden at yde de ekstra procent, fordi ellers er der, ligesom i fodbold, andre divisionshold, der ånder dig i nakken og gerne vil have din plads. Sådan kommer det hele tiden til at være. Det er det, der gør det så fedt som konkurrencemenneske, at man hele tiden skal gøre sit ypperste for at beholde sin plads, siger Patrick Hansen.

Mange af turneringerne foregår i udlandet, og derfor hører det til jobbet, at der er mange rejsedage.

– Det påvirker selvfølgelig mit privatliv. Men jeg føler, at min kæreste og jeg er rigtig gode til at få det til at fungere. Hun tilpasser sig min døgnrytme, selvom jeg er i Kina eller USA. Så det påvirker ikke så meget på den front, men rejsen er selvfølgelig altid hård. Jeg rejser flere gange om året, og på et rigtig travlt år, har vi omkring 120 rejsedage – hvis ikke mere, siger han.

Læs også: E-sport i København: Over 2000 var mødt op

Gamere er fremtiden

Det tyder på, at der er en øget interesse omkring gaming-verdenen. 96 procent af teenagedrenge i alderen 13-19 år spiller computerspil, og hver anden af dem spiller enten på PC eller konsol hver eneste dag, fremgår det af rapporten ‘Medieudviklingen 2017’ foretaget af DR Medieforskning.

Den øgede interesse kommer i forbindelse med, at samfundet er blevet mere digitaliseret.

– Stigningen i e-sport skyldes primært, at vi har undergået en evolution, hvor vi allerede tilbage i 90’erne begyndte at blive mere digitale. Den agilitet, der er hos de unge mennesker og de nye medier, har betydet, at gaming fylder mere i deres univers, siger Thomas Koed.

Gennemsnitsalderen for professionelle e-sportsudøvere er omrking 23-30 år. Patrick Hansen er ikke sikker på, at han vil stoppe med at spille, når han er fyldt 30. Men han har en drøm om at fortsætte med at arbejde inden for branchen – enten som kommentator eller analytiker.

Ifølge Thomas Koed kan Counter Strike være en vigtig ingrediens til det danske arbejdsmarked, da man herigennem lærer at samarbejde og interagere med andre mennesker for at lykkes med en misson. Samtidig bidrager det til en anden kultur, hvor man lærer at det er i orden at fejle, såfremt man reflekterer over, hvad man kan forbedre til næste gang.

– Vi får nogle rigtig sjove iværksættere og risikovillige mennesker. De er ikke bange for at tage chancer, og de forsøger indtil det lykkes. Vi får en helt anden kultur ud af unge mennesker. Der er langt større mod og lyst til at prøve noget nyt og udfordre det eksisterende. Det er vigtigt, da de unge er fremtiden, siger Thomas Koed.

Sådan gjorde vi: Idéen til denne historie opstod, da journalisten modtog et tip om, at det professionelle Counter Strike-hold Heroic for nyligt havde vundet en e-sportsturnering i Polen. Herunder med beskeden om at andre medier ikke havde bragt historien. Journalisten ønskede i den forbindelse at få viden omkring e-sportsverdenen og e-sport som karrieremulighed. Formanden for Esport Danmark er interviewet telefonisk, mens Heroic-udøver er interviewet gennem TeamSpeak, der er et kommunikationssystem særligt for online gaming.